2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A nap képe – Banou és Behrooz című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra+

A nap képe – Banou és Behrooz

Szerző: / 2017. szeptember 28. csütörtök / Kultúra+, Nap képe   

Behrooz, hathetes nőstény perzsa leopárdkölyök, Jászberényi Állat- és Növénykertben, 2017 (MTI Fotó: Mészáros János) Bemutatkozott Banou és Behrooz, a két hathetes nőstény perzsa leopárdkölyök a Jászberényi Állat- és Növénykertben.

A leopárdkölyök augusztus 8-án születtek az állatkertben. A kölykök a hagyományoknak megfelelően B betűvel kezdődő perzsa nevet kaptak.

A kicsik egészségesek, nagyjából hasonló oltásokat kapnak betegségek ellen, mint a házimacskák. Kezelésük, ahogy a leopárdok nőnek, egyre nehezebbé válik, elképzelhető, hogy felnőtt korukban csak altatólövedék beadása után tudják megvizsgálni őket.

A perzsa leopárd a leopárdok – más néven párducok – legnagyobbra növő alfaja. Nemcsak a tulajdonképpeni Perzsiában, azaz a mai Iránban, hanem Irak, Afganisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán, valamint Örményország területén is őshonos. Élőhelyén veszélyeztetett állatnak számít, vadon élő állományát kevesebb mint kétezer egyedre becsülik. A világ állatkertjeiben összesen száz perzsa leopárd él

Banou és Behrooz, hathetes nőstény perzsa leopárdkölykök, Jászberényi Állat- és Növénykertben, 2017 (MTI Fotó: Mészáros János)

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek