2017. október 20.  Péntek
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. október 20.  Péntek   Vendel
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A nap képe – Dante, a szirti sas című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra+

A nap képe – Dante, a szirti sas

Szerző: / 2017. október 12. csütörtök / Kultúra+, Nap képe   

Dante nevű szirti sas (Aquila chrysaetos), Nagyhegyes közelében, 2017 (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt) Lenyűgöző látványt nyújtott a Dante nevű szirti sas solymászat közben Nagyhegyesnél.

Hungarikumnak is tekintik sokan a solymászatot, ami komplex tevékenység, szenvedély, sport, szakma és hivatás is egyben, de a természetvédelemben és a vadgazdálkodásban is komoly szerepe van. Lenyűgöző látványt nyújtott a Dante nevű szirti sas (Aquila chrysaetos), Tóth Levente solymász madara Nagyhegyes közelében 2017. október 11-én. A szirti sas hazánkban fokozottan védett, eszmei, természetvédelmi értéke ötszázezer forint.

A szirti sasok, amelyek két szárnyának fesztávolsága eléri 2-2,30 métert, költési idő alatt különösen érzékenyek a fészkük körüli zajokra. Ilyenkor elhagyják a helyszínt, veszélyeztetve ezzel a kicsinyeket. A Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) leírása szerint  “A magas hegységek tipikus sasfaja, Eurázsia és Észak-Amerika jelentős részén előfordul a számára megfelelő élőhelyeken. Afrika északi részén is megtalálható. Nálunk a zempléni párok fán költenek, de ahol lehetősége van rá, inkább sziklapárkányt választanak. A fészket a pár közösen építi ágakból, gallyakból. A fészekalj általában két tojásból áll, melyből a fiókák 45 nap alatt kelnek ki. A fiatalok 10-11 hetes korukban hagyják el a fészket. Leginkább közepes méretű emlősöket (pl. hörcsögöt, nyulat) és madarakat zsákmányol.”

Magyarország madarairól többet az MME honlapján olvashatsz.

Dante nevű szirti sas (Aquila chrysaetos), Tóth Levente solymász madara Nagyhegyes közelében, 2017 (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Dante nevű szirti sas (Aquila chrysaetos), Nagyhegyes közelében, 2017 (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek