2017. szeptember 26.  Kedd
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 26.  Kedd   Jusztina
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős

A West Side Story sikere

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

A West Side Story sikere  
60 éve, 1957. szeptember 26-án mutatták be a West Side Storyt a New York-i Broadway-n.
William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A nap képe – Egyik végénél a világ vége van című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra+

A nap képe – Egyik végénél a világ vége van

Szerző: / 2017. szeptember 5. kedd / Kultúra+, Nap képe   

Szivárvány Sóstó fölött, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn, 2017 (MTI Fotó: Balázs Attila) Gyönyörű szivárvánnyal lepett meg meg bennünket a “természet”.

Szivárvány Sóstó fölött, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn, 2017 (MTI Fotó: Balázs Attila)A Magyar Néprajzi Lexikonban olvasható, hogy a magyar néphitben a szivárványokkal kapcsolatos elképzelések három fő csoportban különböztethetők meg európai és magyar viszonylatban egyaránt.

“Ezek közül a 20. századi magyar néphitben legelterjedtebbek a feltehetően paraszti megfigyelésen alapuló előjelek: a szivárvány színeiből, az egyes szín-sávok szélességéből, egymáshoz való arányából következtettek a bekövetkező eseményekre: a széles zöld csík pl. jó búzatermést vagy általában jó termést jelenthet, a vörös háborút vagy jó bortermést, a sárga halált.

Ismert az a bibliai eredetű elképzelés is, amely szerint a szivárvány a béke, az áldás jelképe.

Az ide sorolandó adatokból nem következtethető ki egy összefüggő szivárvánnyal kapcsolatos hiedelemkör; mégis, összeurópai viszonylatban úgy tűnik, hogy e töredékes hit-elemek táptalaja eredetileg egy olyan elképzelés volt, amely szerint a szivárvány az emberi életet befolyásoló természetfeletti erő, esetleg természetfeletti lények lakhelye. E képzetek nagy elterjedtségű köréből (bizonyos elemek – pl. az ujjal mutatás tilalma – nemcsak egész Európában, hanem K-Ázsiáig nyomonkövethetők) a magyar nyelvterületen a következők lelhetők fel: a szivárvány eget és földet összekötő híd, amelyen az angyalok vagy más lények közlekednek.

Egyik végénél a világ vége van. Mindkét vége kútba vagy tóba ér, ahonnan a vizet és a víziállatokat felszívja, a felszívott vízből lesz az eső, amellyel együtt a felszívott állatok – pl. halak – is eshetnek az égből. Embert is szívhat fel magához, így pl. a holdban látható tüskét vágó ember (holdfoltok) így jutott a holdra. Aki átjut alatta, fiúból lánnyá, lányból fiúvá változik. Aki ujjal mutat a szivárványra, baja történik, pl. ujja leszárad.” (Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon)

Szivárvány Sóstó fölött, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn, 2017 (MTI Fotó: Balázs Attila)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek