2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Grafológia 1×1 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra+

Grafológia 1×1

Szerző: / 2011. július 29. péntek / Kultúra+, Grafológia   

Lehet, ma már kevesebbet forgatjuk a tollat, és jóval többet ütjük a klaviatúrát. Lehet, ma már nem találunk a táskánkban tollat. Az írás mégis örök, az írás mindörökre az író felet tükrözi. A pszichológia és grafológia alapvető célkitűzése lényegében azonos, méghozzá az emberi személyiség megismerése.

A pszichológia, mint tudomány azonban az emberi személyiség megismerésén túl, annak működését és fejlődést is igyekszik megérteni, valamint az így megszerzett ismeret mindennapi felhasználását is szeretné megvalósítani. A pszichológia a tudományos megismerés eszközrendszerével közelít céljainak az eléréséhez. Ennek egyik fontos ismérve az objektivitásra való törekvés. Ez azt jelenti, hogy a pszichológiai kutatások során csak azokat az adatokat tekintik tényeknek, amelyet módszeresen megvizsgálva bizonyítottnak találtak.
A pszichológia a személyiséget egy dinamikusan változó rendszernek tekinti, amely a rá ható környezet függvényében alakul és bontakozik ki.

A grafológia az íráselemzésnek három fázisát különíti el
1. Grafológiai elemzés: az írás grafológiai jellemzőinek az azonosítása.
2. Grafológiai analízis: az írás feltárt jellemzőihez személyiségvonásokat társít.
3. Grafológiai szintézis: személyiségkép készítése az írásadó személyről.

A grafológia a kézírást elemzi, kizárólag a kézírásból következtet az írást adó személy (ductor) személyiségére.
A grafológia egy implicit személyiségelméletet tételez fel, amely a személyiségtulajdonságok adott, minden emberre érvényes készletét feltételezi. Az írásminta vizsgálata alapján ezen belül helyezi el az egyes embereket.

A pszichológia egyik fontos kritikája a grafológia implicit személyiségelméletére vonatkozik, amely a pszichológia szerint túlzottan merev, leíró jellegű, nem ad számot a személyiség változékonyságáról és dinamizmusáról. A pszichológia legtöbbször hangoztatott, másik fontos kritikája a grafológiával szemben a grafológia által tényeknek tekintett adatok bizonyítatlansága. Ez azt jelenti, hogy a grafológiai tények az egyes grafológiai elméletalkotók által szubjektív alapon jöttek létre, azokat objektív, tudományos módszerekkel nem igazolták.
A pszichológiai kritikák ellenére tény, hogy a kézírás egyedi jellegű, amely bizonyos állandóságot mutat.

Az írás mozgás. Mozgás, amely formát hoz létre. Vizsgáld hát az agyad által diktált formát, és lássd az embert, a duktort. Miként minden helyzetben másként mozogsz, viselkedsz, reagálsz, úgy az írásod is teljes mértékben követi az adott hangulatod, pszichés és fizikai állapotod. Ez természetes, hiszen magát az írómozgást is az agy vezérli, mint ahogyan magát a személyiséget. Vagyis az írásod elemzéséből a személyiséged is feltárható.

Mire használható a grafológia?

A grafológia hatékony, hiteles és költségtakarékos megoldás tud lenni, amikor a személyiségről szeretnénk információt kapni. Ugyanezeket az információkat pszichológiai vizsgálatokkal, tesztekkel is megszerezhetjük, ám egy grafológiai vizsgálathoz az írásminta felvétele stresszmentes módon történik. Ugyanazon az írásmintán több szempont szerint lehet elemzést végezni, így más-más célterületeket lehet elérni. Egy rossz választásnál, döntésnél mindenképpen olcsóbb, és mivel egy hasonló alaposságú pszichológiai vizsgálat díját sem éri el, költséghatékony

Az utóbbi években egyre több kutatás foglalkozik a grafológiai tények pszichológiai kutatásával, mely alapjául szolgálhat a későbbiekben a kézírásban jelentkező törvényszerűségek tudományos tényként való értelmezésének. A grafológia alkalmazási területe egyre inkább bővül napjainkban, az élet egyre több területén alkalmazzák (pl. alkalmasság vizsgálatok, pályaválasztás, párválasztás stb.)

Grafológia sorozatunkban bepillantást nyerhetsz abba, hogy a pszichológia és grafológia milyen ismeretanyagot nyújt nekünk a személyiség megismeréséhez, hogyan közelít ehhez a nagyszerű feladathoz.

M

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek