2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A fölülmúlhatatlan romantikus, id. Dumas című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

A fölülmúlhatatlan romantikus, id. Dumas

Szerző: / 2012. július 24. kedd / Kultúra, Irodalom   

A három testőr, Húsz év múlva a Monte Cristo grófja, A fekete tulipán, a Margot királyné vagy a Bragelonne vicomte, csak néhány könyvcím, melyek a világirodalom egyik legtermékenyebb szerzője, id. Alexandre Dumas nevéhez fűződnek, az íróhoz, aki többet adott a világnak, mintsem gondolni lehet.

„Csakis akkor beszélj, amikor kell, s felét mondd csak annak, amit gondolsz; csakis azt írd le, amit aláírhatsz, és csakis azt cselekedd, amit elmondhatsz.”

Id. Alexandre Dumas a francia romantika legnépszerűbb és mindmáig legtöbbet olvasott regényírója. Több mint 300 könyv, színdarab, regény, novella, tárca jelent meg a nevével. Sőt, nagy ínyenc lévén még egy konyhaművészeti lexikont is készített. Művei nem fakultak meg az idő múlásával, kalandregényei napjainkban is elevenek és lebilincselőek. Sikerének forrása kifogyhatatlan mesélőkedve, képzeletének elapadhatatlan teremtő ereje. Dumas humora és könnyedsége megnyerő, történetei romantikusan szertelenek, színes és fordulatos olvasmányok. Talán legismertebb és legnépszerűbb műve a trilógia, mely A három testőr, a Húsz év múlva és a Bragelonne vicomte című regényekből áll.

“Monte Cristo gróf úrnak egyedül csak Monte Cristo gróf úr parancsol.”

1802. július 24-én született az Aisne megyei Villers-Cotterets-ben Alexandre Dumas, teljes nevén Dumas Davy de la Pailleterie, aki mindmáig az egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb francia író.

Nagyapja, Antoine-Alexandre Davy de la Pailleterie márki Saint Domingue (a mai Haiti) szigetén szolgált francia kormány tüzérségénél Général commissaire rangban. Itt ismerte meg feleségét, Marie-Césette Dumas-t, egy fekete rabszolganőt, aki 1762-ben megszülte az író apját, Thomas-Alexandre-t, aki az ancien régime idején közkatonaként szolgált. 1786-ban felvette anyja nevét, s ekkortól már Dumas néven aratta katonai sikereit. Részt vett Napóleon olaszországi és egyiptomi hadjáratában, s egészen a tábornoki rangig vitte. 1806-ban bekövetkezett korai halála után nehéz időszak következett felesége és fia életében.

Az ifjú Alexandre gyermekkorát a Villers-Cotterets-i családi birtokon töltötte, majd egy ideig Crépyben írnokoskodott. Anyjával eljutott a fővárosba is, ahol alkalma volt látni a római királyt. Útjuk a háborús felfordulás közepette nagyon viszontagságos, de a gyermek Dumas még nem érzékeli a veszélyt; annál élesebben vésődnek emlékezetébe az egyenruhák, a fegyverek, a vonuló csapatok. Még negyven év elmúltával is, amikor Emlékei-t veti papírra, ritka éles memóriával idézi fel a nagy történelmi események legapróbb részleteit is.
Kamaszként az édesanyjától sok történetet hallott az apja bátor haditetteiről I. Napóleon dicsőséges uralkodása alatt, és élénk képzeletét betöltötték a kalandok és hősök. Bár szegények voltak, a család az apa előkelő hírnevére és arisztokrata kapcsolataira támaszkodott, így a monarchia restaurációja után a húszéves Alexandre Dumas Párizsba költözhetett, ahol a Palais Royal-ban kapott állást a nagyhatalmú Orléans-i herceg hivatalában.

“Ami engem illet, nem állíthatom, hogy abban az életkorban a velem egyidős ifjúság túlzottan rajongott volna értem. Beképzelt voltam, nagyszájú, eltelve önmagammal, s túlbecsülve kis személyem fontosságát, de mégis, és mindezzel együtt, ha csillogni vágyó elmém és hiúságom helyett szóhoz jutott a szívem, akkor előtörtek jellemem jó tulajdonságai.
Emellett jó megjelenésű, csinos gyerek voltam. Szőke, hosszú, hullámos hajam a vállamat verte, s csak tizenöt éves koromban lett göndör; szemem nagy és kék: az egyetlen ékességem, melyet arcom mind a mai napig meg tudott őrizni; orrom kicsi, egyenes, jól formált; fogsorom fehér s elég szabálytalan; rózsaszín, húsos szám viszont annál megnyerőbb. Képzeljük még hozzá bőröm feltűnő fehérségét, amit – legalábbis anyám szerint – annak köszönhetek, hogy apám a terhesség ideje alatt sok konyakot itatott vele. Bőrömön ugyanakkor ütött ki a barnaság, amikor a hajam is göndörödni kezdett.”
(Alexandre Dumas: Életem)

Az irodalmi élet kapujában

Hogy anyagi helyzetükön javítani tudjon, Párizsba ment szerencsét próbálni. Sikerült is iratmásolói állást kapnia az orléans-i herceg (a későbbi Lajos Fülöp király) udvarában, s ezzel egy időben újságcikkek és színművek írásával is megpróbálkozott. 1829-ben aratta első nagyobb közönségsikerét a III. Henrik udvara című drámával. A következő évben bemutatott Krisztina királynő ugyanilyen népszerű lett, így hamarosan megengedhette magának, hogy minden idejét az írásnak szentelje.

“Visszatérek Párizsba, egyedül. Anyám utánam küldi az ágyamat a matracaimmal, ágyneműmmel és asztalneműmmel; ezenkívül négy széket, egy asztalt, egy fiókos szekrényt s egy kétszemélyes ezüst étkészletet. Párizsban bérbe veszek egy kis szobát, a legolcsóbb fajtából; várok, amíg véglegesítenek, s ha véglegesítettek, tüstént írok anyámnak.
Akkor ő már habozás nélkül eladja mindenünket, s mihelyt eladta, hozzám költözik.”
(id. Alexandre Dumas: Életem)

Mozgalmas párizsi élete során kapcsolatba került a neves színésszel, Francois-Joseph Talmával és a romantikus mozgalom vezéralakjaival. A színházi és írói körök mellett leginkább a szép nők társasága vonzotta, legendásan sok kedvese volt, így Marie Lebay is, akitől 1824-ben fia született, az ifjabb Alexandre Dumas. 1840-ben megnősült, felesége Ida Ferrier színésznő lett, akitől azonban 1844-ben el is vált. Ida Ferrer Olaszországba költözik, ő pedig Saint Germain közelében megveszi azt a birtokot, amelyen utóbb felépíti a Monte Cristo-kastélyt.

Viszontagságos ifjúkoráról és a korabeli társadalmi életről színes beszámolót adott a később 22 kötetben megjelent Emlékeim című művében, melynek egyes részei 1966-ban magyarul is megjelentek Örkény István fordításában. Első írói sikereit a húszas évek közepén aratta, mai szemmel nézve igencsak kidolgozatlan és melodramatikus színműveivel. A Vadászat és szerelem, a III. Henrik és udvara (melyből Flotow Guise hercegnő címmel írt operát) és az Antony korának legtöbbet játszott és legzajosabb sikert aratott darabjai voltak.

“Én azonban, minthogy huszonöt vendéget kellett étellel-itallal jóltartanom, ezt a munkát nem bírtam elvégezni.
Vigny és Victor Hugo azt mondták, hogy ne törődjek semmivel. Bezárkóztak a kézirattal egy kis szobába, és keményen dolgoztak, mialatt mi ettünk, ittunk, énekeltünk… Négy óra hosszat dolgoztak éppoly lelkiismeretesen, mintha a saját munkájukról volna szó, s amikor előjöttek, mi már szanaszét feküdtünk és mélyen aludtunk… Nem ébresztettek föl senkit; a kéziratot, előadásra kész állapotban, otthagyták a kandallópárkányon, s karonfogva elmentek, mintha nem is vetélytársak, hanem testvérek volnánk.
Emlékszel, Victor Hugo?
Emlékszel, Vigny?”
(Victor Hugo: Emlékeim)

Az 1830-as évektől kezdve érdeklődése fokozatosan a történelmi és kalandregények felé fordult, s egymás után jelentette meg rendkívül szórakoztató műveit. Hogy az iramot bírni tudja ún. író-műhelyt állított fel, ahol számos munkatárssal dolgozott és dolgoztatott. Közülük legismertebb Auguste Maquet volt, aki a Dumas-regények nagy részének “szállította” a témákat a különböző történeti művekből.
Irodalomtörténeti szempontból a legfigyelemreméltóbb időszak az 1840 és 1855 közötti volt, ekkor születtek ugyanis a mindmáig legolvasottabb Dumas-regények: A három testőr, a Húsz év múlva, a Bragelonne vicomte, a Monte Cristo grófja, A királyné lovagja, az Egy orvos naplója, A királyné nyakéke, A fekete tulipán és a Korzikai testvérek.

A kalandor politizáló író

1848-ban Dumas – akit egyébként is lelkes republikanizmus jellemzett – tevékenyen is részt vett a forradalomban. 1851-ben önkéntes emigrációba ment, s hosszabb utazást tett Oroszországban és Angliában. 1852-ben Brüsszelben találjuk az írót, aki egyszerre dolgozik visszaemlékezésein és több regényén; eközben Párizsban elárverezik bútorait. A Jersey szigetére induló Victor Hugot elkíséri Anvers-ig. Oroszországi élményeiről az 1859 és 1869 között írt Utazás a Kaukázusban című könyvében vallott. A tavaszt Genovában, az őszt Nápolyban tölti kedvesével, Émilie Cordier-val, a húszéves színésznővel, akitől decemberben leánya születik. 1860-ban csatlakozott Garibaldihoz, A garibaldisták címmel megírta az olasz szabadsághős emlékiratait, s lapot is szerkesztettek együtt L’Indépendante címen.

Van egy híres anekdota, mikor az id. Alexandre Dumas, a Három testőr és a Monte Cristo grófja szerzője, világhírű francia regényíró összeveszett a társaságban valakivel egy marhaságon, és elhatározták az amerikai párbajt. És kihúzta a fekete golyót… A társaságban szinte mindenki megjegyezte, hogy micsoda rémes ostobaság, hogy egy ennyire zseniális ember emiatt odavesszen, de hát ugye a becsület, az becsület… Dumas átment a másik szobába. Dörrenés. Mindenki őrülten beront az ajtón – és ott állt az író sértetlenül és azt mondta. „Mellé lőttem…”


Franciaországba visszatérve Dumas több vállalkozásba is belekezdett: színházat alapított, lapot szerkesztett, dolgozott egy Szakácsművészeti lexikon összeállításán, mindezt azért, hogy hitelezőit – akik részben finanszírozták pazarló életmódját – ki tudja fizetni. Vállalkozásai azonban sorra tönkrementek, s a túlfeszített munka, a felfokozott életvitel egyre inkább aláásták Dumas egészségét. Fia, a szintén író ifj. Alexandre Dumas birtokára költözött és ott írogatott, míg a közszeretetnek örvendő író 68 éves korában, 1870. december 5-én halt meg Puys-ben.

Dumas népszerűségének titka nagyon egyszerű, műveiben minden olyan elem benne van, mely lebilincseli az olvasót: érdekes, kalandos, szerelemmel, cselszövéssel, ármánnyal és bajvívással teli történetek, jól megrajzolt, színes és eleven történeti háttér, humor és könnyed hangvétel. Kritikusai fanyalognak, azt állítva, hogy a hatalmas mennyiség – mintegy 300 kötetnyi próza – a minőség rovására ment, ám az olvasóközönséget ez mindmáig nem érdekli, hisz napjainkban is Dumas az egyik legolvasottabb író a világon.

A művészeti ágak közül elsősorban a filmet ihlették meg regényei, felsorolni is nehéz lenne, hányszor és hányféle változatban vitték vászonra a három testőr és Monte Cristo grófjának történetét, a legtöbbször világsztárok főszereplésével. A magyar mozik is méltóképpen tisztelegnek az író előtt, mert néhány hete tűzték műsorukra a legújabb, Kevin Reynolds-rendezte Monte Cristo-filmet.

 

Felhasznált irodalom: id. Alexandre Dumas: Életem
 

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.