2017. szeptember 26.  Kedd
Közepesen felhős 18 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 26.  Kedd   Jusztina
Közepesen felhős 18 °C Közepesen felhős

A West Side Story sikere

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

A West Side Story sikere  
60 éve, 1957. szeptember 26-án mutatták be a West Side Storyt a New York-i Broadway-n.
William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A helyzet változatlan című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

A helyzet változatlan

Szerző: / 2014. február 24. hétfő / Kultúra, Teátrum   

Kőváry Katalin rendezőA háború előtti úri középosztály témáinak jóformán egyedüli az irodalomban nagyobb teret elfoglaló írója, Csathó Kálmán. A Te csak pipálj, Ladányi! című előadással két és fél órás garantált kikapcsolódással vár mindenkit a Karinthy Színház.

Az első próbát látva elképzelésünk sem volt arról, hogy mi fog kisülni Csathó Kálmán Te csak pipálj, Ladányi! című darabjából. Fekete, komor, szinte üres színpad, néhány jelzéssel, egy-egy székkel és asztalkával – ez a kép fogadta a színészeket, mikor elkezdődött az alkotás folyamata. Mindenkinek a kezében szövegkönyv; egy távolról ismert történet és karakterek, akikkel azonosulni kellett. Emberek, akiknek egy csapattá kellett válniuk, idegeneknek ismerőssé, rokonokká, barátoknak ellenségekké. A rendező, Kőváry Katalin fejében azonban már létezett egy elképzelés, amely felé terelni kezdte a stábot.
Hat héttel később, mikor elérkezett a premier, a nézők immár egy tökéletességre törekvő darabot láthattak. Biztos szövegtudás, gördülékeny csapatmunka, nagyszerű poénok, és önfeledt szórakozás töltötte be a színház falait. A színpadon nem Mikó István, Zsurzs Kati, Végh Judit, Klem Viktor és a többiek álltak. Nem. Itt már Ladányi Miska, Linka, Katica, Áron Imre és a többi dzsentri világból megjelenő személyek voltak. Átlényegültek. Mondhatjuk, hogy hiszen ez a színjátszás lényege. De ma este egy csapatot láttam, aki küzdenek a sikerért, akik szorítanak egymásért, akik segítik egymást a nehéz helyzetekben, és akik mosolyt csalnak a hétköznap terheiből a színházba igyekvő közönség arcára.

A rendező a darab lelke

Riport Kőváry Katalin rendezővel a Te csak pipálj, Ladányi! című előadás kapcsán.

Kőváry Katalin nem ma kezdett a rendezői pályán, több mint negyvenéves múlttal a háta mögött ma is friss, lendületes, és határozott. Régimódi rendező, aki komolyan veszi a feladatát, mindenkiből a legjobbat igyekszik kihozni, még akkor is, ha ezt kemény munka, komoly erőfeszítés és ellenérzések kísérik.

Te csak pipálj, Ladányi! Karinthy Színház, (fotó: Császár Réka)

Hogyan készül a próbákra?

A darabra jóval az olvasópróba előtt elkezdek felkészülni. Deres Péter dramaturggal már nyáron dolgoztunk a Te csak pipálj, Ladányi! című előadás szövegkönyvén. Az olvasópróbára teljesen megismerem a történetet, kialakul a fejemben egy elképzelés arról, hogyan akarom színpadra vinni. A próbafolyamatok kezdetétől ez már egy társasjátékká változik, amire én már csak reagálok – mondta a rendező.

Bár minden színész maga alkotja meg a karakterét, a rendező nagyon fontos véleményformáló és alkotó. Kőváry Katalin rendezőasszonyra mindig számíthatnak a színészek. A Te csak pipálj, Ladányi! című darab tele van burkolt érzelemmel, ki nem mondott mondatokkal, aminek ki kell derülnie a nézők számára, sőt sokszor még a színészek számára is. A rendezőasszony azonban mindig tisztán és világosan látja a dolgokat, és készséggel magyarázza el ezeket a színészeknek is. Érdekes volt látni őt munka közben, ahogy a színpad előtt áll, és magyarázza a kor szellemét, ahogy értelmet ad a helyzeteknek és akkor is, mikor a szünetben összeült egy-egy színésszel beszélgetni arról, hogyan gondolkodik a karakteréről, hogyan tudja a legtöbbet kihozni belőle. Láthattam a Kőváry Katalin részéről az odaadást, az összpontosítást, ahogyan megpróbálta elmagyarázni a szereplő lényegét átható elemeket, és a színészek szemében azt az alázatot, figyelmet, valamint csodálatot, ahogy hallgatják. Számomra kiderült, hogy mennyit számít nekik a véleménye, még akkor is, ha nem mindig értettek egyet, vagy más megközelítést szerettek volna kipróbálni.
A premier elérkezett és kikerült a darab Kőváry Katalin kezéből. Teljesítette a feladatát, és sikerre vitte a darabot.

Te csak pipálj, Ladányi! Karinthy Színház, (fotó: Császár Réka)

Úgy gondolom, sikerült mindent kihoznom az előadásból, amit lehetett. Elvégeztem a feladatomat, itt már minden a színészeken múlik. Akkor is megy az előadás, ha én nem vagyok ott. Természetesen pozitívan állok a darabhoz, de nem tudom megjósolni sikeres lesz-e. Ha ezt bárki tudná, csak olyan darabokat játszanának a színházak, ami biztos kasszasiker.

A Te csak pipálj, Ladányi! története egy úri család életét mutatja be, a dzsentri kor változásaival, az úri norma szabályaival, a családi összetartással, az emberi jellemekkel. Ám felmerül a kérdés, megállja-e a helyét a történet a Karinthy Színház repertoárjában, sőt egyáltalán a XXI. század korában?

Illeszkedik a Karinthy Színház arculatához, ez egy régimódi vígjáték, amely mindenki számára érthető, fogyasztható. Aktuális ebben a korban is, hiszen a Ladányi család életében van egy változás, ami mindent felforgat, sok ember lába alól kicsúszik a talaj. Ez a mai világban is így van akár munkában, akár lakás-kérdésben. Az emberek élete egyik pillanatról a másikra teljesen megváltozhat.

Valóban, ma a devizahitelek, a munkanélküliség és a munkakeresés nehézségei, és egyéb társadalmi problémák ugyanúgy megnehezítik az életünket. Napról napra élünk és boldogulunk, van, aki fent, mások lent a mélyben. Urak, földbirtokosok, és kispolgárok, ma gazdagok és szegények. De a helyzet változatlan.

A Karinthy Színház Kőváry Katalin rendezésében mutatta be a Te csak pipálj, Ladányi! című vígjátékot, egy úri penzió történetét.

Te csak pipálj, Ladányi! Karinthy Színház, (fotó: Császár Réka)

Vértes Zsuzsanna

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek