2017. április 27.  Csütörtök
Közepesen felhős 14 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. április 27.  Csütörtök   Mariann, Zita
Közepesen felhős 14 °C Közepesen felhős

“Il Magnifico” Lorenzo Medici élete

Az őrültek a legnagyobb rajongók

Tömörkény István, Szeged krónikása

Jack Nicholson 80

“Il Magnifico” Lorenzo Medici élete  
525 éve, 1492. április 8-án halt meg Lorenzo Medici, az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb alakja és mecénása, Firenze uralkodója.
Az őrültek a legnagyobb rajongók  
Stephen King 1987-es Tortúra című regényének filmadaptációjánál is bátrabb lett a Karinthy Színházban bemutatott mű.
Tömörkény István, Szeged krónikása  
100 éve, 1917. április 24-én hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, Móra Ferenc barátja és munkatársa.
Jack Nicholson 80  
Április 22-én lett 80 éves Jack Nicholson háromszoros Oscar-díjas, maró gúnyt és iróniát sugárzó, provokatív kiszólásairól híres színész.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A magyar dervis, Vámbéry Ármin című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

A magyar dervis, Vámbéry Ármin

Szerző: / 2013. szeptember 13. péntek / Kultúra, Tudományok   

Kovács Mihály: Vámbéry Ármin 1861“Önnek, Uram, regényírónak kellene lennie!“ Charles Dickens Vámbéry Árminnak mondta ezt, aki 25 éves korára kb. 25, főként keleti nyelvet sajátított el. Könyvei és útirajzai ma is segítségül szolgálnak minden keleti kultúra iránt érdeklődőnek.

Az 1832-ben született Vámbéry Ármin (eredeti neve: Wamberger Hermann, török neve: Resid efendi) a kiegyezés és az I. világháború közötti időszakban az ország egyik legismertebb és legnépszerűbb emberének számított. Az elképesztő nyelvtehetséggel megáldott fiatalember 25 éves korára kb. 25, főként keleti nyelvet sajátított el. 1857 és 1861 között Konstantinápolyban a magyar-török kapcsolatokat tanulmányozta, nyelveket tanított, ismerkedett a keleti szokásokkal, és török-német szótárt szerkesztett. A Magyar Tudományos Akadémia anyagi támogatásával 1861-ben, majd 1864-ben expedíciót szervezett a magyarok őshazájának felkutatására.

Dervisruhában, nagy nélkülözések árán, zarándok-karavánokhoz csatlakozva, gyalog, szamár- vagy teveháton jutott el Teheránba, Bokharába és Szamarkandba. Egyike volt azoknak, akik a még érintetlen Keletet láthatták, a nomád és városlakó népeknek a nyugati civilizációtól elzárt életét. Amikor itthon még műkedvelőnek tartották a tudósok, külföldön már megbecsülték: előadást tartott a brit Királyi Földrajzi Társaságban, fogadta Viktória királynő, tudományos társaságok vették fel tagjaik közé, könyvei angolul, németül, franciául is megjelentek.

1865-ben a budapesti egyetemen a keleti nyelvek magántanára lett. 1904. évi nyugalomba vonulásáig tanított, és feldolgozta közép-ázsiai útjainak tapasztalatait. Kiemelkedőek orientalisztikai kutatásai, az iszlám szerepét vizsgálta a közép-ázsiai népek életében, továbbá a magyarság eredetének kérdéseivel foglalkozott. A török-magyar nyelvrokonságot feltételező elmélete nagy vitát váltott ki, ugyanakkor termékenyítően hatott mind a turkológiai, mind a finnugor kutatásokra. 1860-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1876-ban rendes, 1893-ban tiszteleti tagja lett, a Magyar Földrajzi Társaság egyik alapító tagja volt. 1913. szeptember 15-én hunyt el budapesti otthonában.

Vambéry Ármin dervis ruhában, 18602013. szeptember 13-án, halála előtt tisztelegve nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek Vámbéry Ármin orientalista tudós munkásságáról a róla nevezett emlékév keretében.

A centenáriumi emlékbizottság az ELTE-vel közösen megrendezendő konferencián Vámbéry munkásságának eddig kevésbé ismert oldalait mutatják be. Az előadók elsősorban a tudós politikai és közéleti tevékenységét vizsgálják, egyebek között Közép-Ázsia megismerésében játszott szerepét és a pánturkista és cionista mozgalmakhoz való viszonyát.

A meghívottak között ismert Közép-Ázsia- és Vámbéry-kutatók vannak, így Barbara Kellner-Heinkele és Ruth Bartholomä Németországból, Jacob Landau Izraelből, Edward J. Lazzerini az USA-ból, Mustafa Kacalin Törökországból, Hazai György és Vásáry István akadémikusok Magyarországról.

Az MTA Könyvtárának Keleti Gyűjteménye – amelynek egyik legértékesebb része éppen Vámbérynek köszönhető, és sok hozzá kapcsolódó anyagot tartalmaz – Vámbéry-emlékkiállítást rendez a konferencia idején. Ugyancsak az MTA Keleti Gyűjteménye szervezésében munkacsoport alakult egy Vámbéry-honlap létrehozására, amelyen a tudós életére és munkásságára vonatkozó legfontosabb adatok, írásos és képi dokumentumok, valamint rövid tudományos összefoglalók kapnak majd helyet.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek