2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – A csendes barát című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – A csendes barát

Szerző: / 2015. december 3. csütörtök / Kultúra, Irodalom   

József Attila, 1929. július (Fotó: Magyar Fotóarchívum)

József Attila és jó barátja, Fábián Dániel orvos, közíró gyakran órákig ültek egymással szemben anélkül, hogy bármelyikük megszólalt volna…

Legtöbbször, hogy meg ne zavarják őket, József Attila és Fábián Dániel elvonult a Japán kávéház hátsó páholyainak egyikébe. “Ezek az együttléteink voltak Attila pihenői” – írta Fábián Dániel a József Attiláról című kötetében.

“Mikor azonban Attila megtudta, hogy pénzt adtam a verseiért, nagyon megneheztelt rám. 1934. december 2-án maga hozta el a Japánba ajánlásával már előre ellátott gyűjteményes kötetét, a Medvetáncot, nehogy fizethessek érte, nehogy »megcsúfoljam«, ahogy mondotta. Úgy karácsony tájában megkérdezte: »Melyik versem tetszett a legjobban?« – »A Mama – válaszoltam. – Ez remekmű!«

Attila mélyen a szemembe nézett, s melegen szorította meg jobb kezem csuklóját. Aztán elmerengett, mintha valakit keresett volna emlékezetében. Én és Attila, csendes barátok voltunk.”

 

Forrás: Fábián Dániel: József Attiláról

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek