2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – A folytatásos regény című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – A folytatásos regény

Szerző: / 2014. november 21. péntek / Kultúra, Irodalom   

Ady Endre és Brüll Adél  (Fotó: Székely Aladár , OSzK)Léteznek anekdoták és történetek, amelyek soha nem érnek véget. Ilyen lehet Ady Endre és Léda romantikus sétája is. Épp mint egy folytatásos regény…

Az újságoknak komoly, sőt olykor elkomorító hírei után az olvasó számára kívánatos csemegét jelentett a folytatásos regény. Felüdült tőle s kíváncsiságát is jólesően csiklandozta, hogy mit hoz a holnapi szám.

A Magyar Hírlap 1937. június 5-i számában közölt folytatásos regény Ady Endre nagyváradi életét beszéli el, s az aznapi regényfolytatás arról szól, hogy Ady és Léda együtt sétált Nagyvárad utcáin:

„Bandi fölszegett fejjel ment mellette, kalapját levéve a kezében tartotta. Szép hullámos hajának fürtje a halántékára omlott, szoborszerű széles arcán, bőrének bronzbarnaságán játszott a délelőtti napfény. Kis ideig hallgatott s akkor csendesen azt mondta: (Folytatjuk.)”

 

Forrás: Ráth-Végh István: Magyar kuriózumok

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.