2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – A költő neve című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – A költő neve

Szerző: / 2017. március 21. kedd / Kultúra, Irodalom   

Rabindranáth Tagore (1861 - 1941) Nobel-díjas bengáli nyelvű indiai író, költő (Fotó: babelio.com) Bizony nemcsak verset nehéz szavalni, de magának a költőnek a nevét sem mindig könnyű kiejteni…

Egyszer, beszédes kedvében, a “Lepsénynél még megvolt…” című műsor szerzője, Nóti Károly költő és kabarészerző beavatta Kellér Dezsőt írásának kulisszatitkaiba. Elmondta, hogy mindegyik tréfájának volt élményalapja.

A nagy költő például úgy született, hogy volt egy ismerőse, aki olykor nagyon szeretett a pohár fenekére nézni, de erélyes hitvese ezt nem nézte jó szemmel, mindig kérte, hogy ihat, de csak mértékkel. Abban az időben nagyon divatos volt Rabindranáth Tagore, a híres indiai költő. Barátunk egyik este a vendéglőben, hogy neje kedvébe járjon, megígérte, hogy csak addig iszik, amíg ki tudja mondani a hindu költő nevét.

Hörpintette is a fröccsöket egymás után, és minden pohár előtt büszkén tagolva dörmögte: Rabindranáth Tagore. Aztán az ötödik pohár után a költő neve kissé megváltozott, hol Rabidanát Tegóri, hol Rabint-ragor, hol Traggotdanat lett.

Be kellett ismernie, ha könnyebb költőt választott volna, mondjuk Adyt, akkor még tíz fröccs is lecsúszott volna a torkán.

 

Forrás: Kalmár Tibor: A nagy nevettetők

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek