2017. október 23.  Hétfő
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 23.  Hétfő   Gyöngyi
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”

Ahová a király is gyalog jár

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”  
1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki.
Ahová a király is gyalog jár  
Az első nyilvános létesítményeket Európában 1214-re datálja a szemérmes WC-történelem. A ma ismert WC elnevezésére és működési elvére a vén kontinensen 1596-ig kellett várni.
A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – A show csúcspontja című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – A show csúcspontja

Szerző: / 2016. november 24. csütörtök / Kultúra, Irodalom   

Queen együttes a Live Aid koncerten, 1985 (Fotó: Facebook) A Queen tagjai, élükön Freddie Mercury számára elég nagy kihívás volt a Live Aid-koncert, úgy érezték meztelenek. Hiányoztak a szokásos kellékeik…

1985 tavaszán Bob Geldof arra kérte a Queen tagjait, hogy lépjenek fel azon a hatalmas koncerten, melyet éppen akkor szervezett Etiópia megsegítésére. A Queen egyöntetűen azt mondta, hogy ez az egész koncert “mese habbal”, de Geldof nem adta fel…

Bár a többi fellépőhöz hasonlóan a Queen is ingyen lépett fel, és csak húsz perc állt a rendelkezésükre, az együttes kibérelte a Shaw Theatre-t, és ugyanúgy három teljes napot próbáltak, mintha egy rendes turnéra készülnének.

1985. július 13-án a Queen kivonult a Wembley Stadion 75 ezer fős közönsége elé. A farmert, atlétatrikót és bokszolócipőt viselő Freddie Mercury arcán halvány mosollyal lehuppant a zongoraszékre, és gyöngéden felcsendültek a >Bohemian Rhapsody< kezdő hangjai, s ezzel megkezdődött az a húsz perc ötvenhat másodperces előadás, melyet még ma is sokan minden idők legerőteljesebb rockkoncertjének tartanak, amelyet az egész világ láthatott.

A backstage-ben Elton John berohant a Queen öltözőjébe, és azt kiáltozta, hogy a Queen mindenkit lesöpört a színpadról. Bob Geldof is azt mondta mindenkinek, hogy aznap vitathatatlanul ők voltak a legjobbak, ők játszottak a legjobban, ők szóltak a legjobban, és tökéletesen hozták a “világ zenegépe” szerepét.

Brian May azonban frontemberüknek tulajdonította a hangos sikert: “A zenekar csak hozta a szokásos formáját, de Freddie egy magasabb szintre emelte a műsort. Nemcsak Queen-rajongók voltak ott, de Freddie képes volt mindenkivel kapcsolatot teremteni.”

 

Forrás: Phil Sutcliffe: Queen

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek