2017. június 24.  Szombat
Közepesen felhős 32 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. június 24.  Szombat   Iván
Közepesen felhős 32 °C Közepesen felhős

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney

20 év Harry Potterrel

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Üldögélj Jane Austennel

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney  
Sir Paul McCartney a Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el.
20 év Harry Potterrel  
A világ 20 évvel ezelőtt, június 26-án találkozhatott először a varázsló fiúk legnagyobbikával, J. K. Rowling Harry Potterével.
Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Üldögélj Jane Austennel  
Hazájában nem csak fesztiválokkal, könyv- és divatbemutatókkal készülnek Jane Austen halálának 200. évfordulójára.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – A varrás mestere című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – A varrás mestere

Szerző: / 2014. május 23. péntek / Kultúra, Irodalom   

Henrik Ibsen, illusztráció, 1898 (Fotó: Wikimédia)Bár Ibsen mindig a nők jogai mellett tört lándzsát, a mindennapi életben mégis a férfinem rátermettségének ítélte oda a pálmát a női nem képességeivel szemben.

Paulsen, Henrik Ibsen egyik benső barátja mesélte, hogy a nagy drámaíró szerint a varrásmesterség jó kézikönyvének megírására a nő képtelen. Szerinte a nők fel tudják ugyan varrni ruhájukra a gombot, csakhogy mindig rosszul.

Valóban, ha Ibsen ruhájáról egy gomb leszakadt, nem bízta annak felvarrását másra, még feleségére sem, hanem gondosan magára zárta az ajtót, és hosszadalmas előkészületek után, koszorús homloka verejtékezése közben felvarrta a gombot.

Az igaz, hogy fáradságos munka volt, de mint az író kedvelte mondogatta, becsületes és tartós munka, mely hosszú életre volt szánva. Az azonban sohasem tudta meg, hogy felesége titokban mindig megerősítette utána a gombokat.

Ibsen nem tűrte, hogy mások szolgálják ki.

Paulsentől megkérdezte egyszer, vajon maga fényesíti-e cipőit, s amikor a jó barát nemmel felelt, a drámaíró így korholta:

– Rosszul teszed. Sohasem kell másra bízni azt, amit magunk is megtehetünk. Cipődet tisztítsd ki magad! Hozd rendbe a szobádat és gyújts tüzet a kandallóban magad! Csakis így lehetsz teljesen független és önálló.

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek