2017. április 30.  Vasárnap
Gyengén felhős 12 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. április 30.  Vasárnap   Katalin, Kitti
Gyengén felhős 12 °C Gyengén felhős

Struensee, a felnégyelt tudós

Zsivago doktor eltitkolt szerelme

“Il Magnifico” Lorenzo Medici élete

Az őrültek a legnagyobb rajongók

Struensee, a felnégyelt tudós  
245 éve, 1772. április 28-án fejezték le Johann Friedrich Struensee grófot, Dánia "titkos kabinetminiszterét", aki a világon elsőnek írta le a száj- és körömfájás kórisméjét.
Zsivago doktor eltitkolt szerelme  
Olga Ivinszkaja, egy irodalmi újság szerkesztője 1946-ban ismerkedett meg Borisz Paszternakkal, akit akkor már jó ideje foglalkoztatott a Zsivago doktor. A találkozásból hamar szerelem lett.
“Il Magnifico” Lorenzo Medici élete  
525 éve, 1492. április 8-án halt meg Lorenzo Medici, az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb alakja és mecénása, Firenze uralkodója.
Az őrültek a legnagyobb rajongók  
Stephen King 1987-es Tortúra című regényének filmadaptációjánál is bátrabb lett a Karinthy Színházban bemutatott mű.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – A varrás mestere című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – A varrás mestere

Szerző: / 2014. május 23. péntek / Kultúra, Irodalom   

Henrik Ibsen, illusztráció, 1898 (Fotó: Wikimédia)Bár Ibsen mindig a nők jogai mellett tört lándzsát, a mindennapi életben mégis a férfinem rátermettségének ítélte oda a pálmát a női nem képességeivel szemben.

Paulsen, Henrik Ibsen egyik benső barátja mesélte, hogy a nagy drámaíró szerint a varrásmesterség jó kézikönyvének megírására a nő képtelen. Szerinte a nők fel tudják ugyan varrni ruhájukra a gombot, csakhogy mindig rosszul.

Valóban, ha Ibsen ruhájáról egy gomb leszakadt, nem bízta annak felvarrását másra, még feleségére sem, hanem gondosan magára zárta az ajtót, és hosszadalmas előkészületek után, koszorús homloka verejtékezése közben felvarrta a gombot.

Az igaz, hogy fáradságos munka volt, de mint az író kedvelte mondogatta, becsületes és tartós munka, mely hosszú életre volt szánva. Az azonban sohasem tudta meg, hogy felesége titokban mindig megerősítette utána a gombokat.

Ibsen nem tűrte, hogy mások szolgálják ki.

Paulsentől megkérdezte egyszer, vajon maga fényesíti-e cipőit, s amikor a jó barát nemmel felelt, a drámaíró így korholta:

– Rosszul teszed. Sohasem kell másra bízni azt, amit magunk is megtehetünk. Cipődet tisztítsd ki magad! Hozd rendbe a szobádat és gyújts tüzet a kandallóban magad! Csakis így lehetsz teljesen független és önálló.

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek