2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – A varrás mestere című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – A varrás mestere

Szerző: / 2014. május 23. péntek / Kultúra, Irodalom   

Henrik Ibsen, illusztráció, 1898 (Fotó: Wikimédia)Bár Ibsen mindig a nők jogai mellett tört lándzsát, a mindennapi életben mégis a férfinem rátermettségének ítélte oda a pálmát a női nem képességeivel szemben.

Paulsen, Henrik Ibsen egyik benső barátja mesélte, hogy a nagy drámaíró szerint a varrásmesterség jó kézikönyvének megírására a nő képtelen. Szerinte a nők fel tudják ugyan varrni ruhájukra a gombot, csakhogy mindig rosszul.

Valóban, ha Ibsen ruhájáról egy gomb leszakadt, nem bízta annak felvarrását másra, még feleségére sem, hanem gondosan magára zárta az ajtót, és hosszadalmas előkészületek után, koszorús homloka verejtékezése közben felvarrta a gombot.

Az igaz, hogy fáradságos munka volt, de mint az író kedvelte mondogatta, becsületes és tartós munka, mely hosszú életre volt szánva. Az azonban sohasem tudta meg, hogy felesége titokban mindig megerősítette utána a gombokat.

Ibsen nem tűrte, hogy mások szolgálják ki.

Paulsentől megkérdezte egyszer, vajon maga fényesíti-e cipőit, s amikor a jó barát nemmel felelt, a drámaíró így korholta:

– Rosszul teszed. Sohasem kell másra bízni azt, amit magunk is megtehetünk. Cipődet tisztítsd ki magad! Hozd rendbe a szobádat és gyújts tüzet a kandallóban magad! Csakis így lehetsz teljesen független és önálló.

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek