2017. március 26.  Vasárnap
Közepesen felhős 5 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. március 26.  Vasárnap   Emánuel
Közepesen felhős 5 °C Közepesen felhős

Walt Whitman világa

Beethoven világa

Alfons Mucha közelről

…mondják még egyszer, hogy sátántangó…

Walt Whitman világa  
125 éve, 1892. március 26-án hunyt el Walt Whitman amerikai költő, aki Magyarországon a 20. század elején jelentkező avantgárd irodalom egyik ihletője volt, a többi között Pásztor Árpád, Kassák Lajos, Kosztolányi fordította le műveit
Beethoven világa  
190 éve, 1827. március 26-án halt meg Bécsben Ludwig van Beethoven, a zenetörténet óriása.
Alfons Mucha közelről  
A Reök-palotában megnyílt kiállítás segítségével a szecesszió egyik leglebilincselőbb életművébe pillanthatunk bele.
…mondják még egyszer, hogy sátántangó…  
Az Aegon Művészeti Díjat elnyerő Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című gigantikus regényt a kritikusok az életmű összegzésének.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – A varrás mestere című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – A varrás mestere

Szerző: / 2014. május 23. péntek / Kultúra, Irodalom   

Henrik Ibsen, illusztráció, 1898 (Fotó: Wikimédia)Bár Ibsen mindig a nők jogai mellett tört lándzsát, a mindennapi életben mégis a férfinem rátermettségének ítélte oda a pálmát a női nem képességeivel szemben.

Paulsen, Henrik Ibsen egyik benső barátja mesélte, hogy a nagy drámaíró szerint a varrásmesterség jó kézikönyvének megírására a nő képtelen. Szerinte a nők fel tudják ugyan varrni ruhájukra a gombot, csakhogy mindig rosszul.

Valóban, ha Ibsen ruhájáról egy gomb leszakadt, nem bízta annak felvarrását másra, még feleségére sem, hanem gondosan magára zárta az ajtót, és hosszadalmas előkészületek után, koszorús homloka verejtékezése közben felvarrta a gombot.

Az igaz, hogy fáradságos munka volt, de mint az író kedvelte mondogatta, becsületes és tartós munka, mely hosszú életre volt szánva. Az azonban sohasem tudta meg, hogy felesége titokban mindig megerősítette utána a gombokat.

Ibsen nem tűrte, hogy mások szolgálják ki.

Paulsentől megkérdezte egyszer, vajon maga fényesíti-e cipőit, s amikor a jó barát nemmel felelt, a drámaíró így korholta:

– Rosszul teszed. Sohasem kell másra bízni azt, amit magunk is megtehetünk. Cipődet tisztítsd ki magad! Hozd rendbe a szobádat és gyújts tüzet a kandallóban magad! Csakis így lehetsz teljesen független és önálló.

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek