2017. július 27.  Csütörtök
Erősen felhős 19 °C Erősen felhős
Rovatok
2017. július 27.  Csütörtök   Olga, Liliána
Erősen felhős 19 °C Erősen felhős

Carlos Santana 70

Kassák Lajos útja

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete

“Számomra nincs más választás”

Carlos Santana 70  
Carlos Santana a latin zene elkötelezettje, de hosszú pályája során hatott rá a blues, a folk, a soul és sok másfajta zene.
Kassák Lajos útja  
Ötven éve, 1967. július 22-én halt meg Kassák Lajos Kossuth-díjas költő, író, képzőművész, az avantgárd mozgalmak egyik alapító mestere.
Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete  
Idősebb Alexandre Dumas népszerűségének titka nagyon egyszerű, műveiben minden olyan elem benne van, amely lebilincseli az olvasót.
“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Álljon meg, Fedák! című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Álljon meg, Fedák!

Szerző: / 2015. október 26. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Molnár Ferenc, Fedák Sári (Fotók: PIM, Wikipédia) Molnár Ferenc életének egyik slágere a Fedák Sári-kaland volt. Szerelmükről, házasságukról és botrányos válásukról anekdoták sora szól.

Állítólag Berlinben találkoztak először, Lehár Ferenc és Hatvany Lajos társaságában. Fedák csak annyit vett észre a szerzőn, hogy nem elég ápoltak a körmei. Alighanem ez is legenda, miként első találkozásuk az „arénában”, azaz a színházban. Egy Jacobi-operettben játszott Fedák Sári, a Leányvásárban. Az előadás után Molnár megszólította a főszereplőt: „Álljon meg, Fedák!… Maga nagyon tehetséges, de igazi nagy színésznő, olyan, amilyen kevés van a világon, csak akkor lesz magából, ha egy ilyen magamfajta zsidógyerek jól az életébe tapos.”

Egy kis szövegkritika persze rámutathatna arra, hogy Molnár a Király színháznál volt dramaturg, ott, ahol a Leányvásárt is bemutatták. Ismerhették tehát egymást azelőtt is, hogy ez az állítólagos jópofiság elhangzott. De hát a történelem így „készül”. Emberek jól emlékeznek arra, ami sohasem történt meg.

 

Forrás: Ungvári Tamás: Az emlékezés enciklopédiája, Scolar

 

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek