2017. szeptember 25.  Hétfő
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. szeptember 25.  Hétfő   Eufrozina, Kende
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Álljon meg, Fedák! című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Álljon meg, Fedák!

Szerző: / 2015. október 26. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Molnár Ferenc, Fedák Sári (Fotók: PIM, Wikipédia) Molnár Ferenc életének egyik slágere a Fedák Sári-kaland volt. Szerelmükről, házasságukról és botrányos válásukról anekdoták sora szól.

Állítólag Berlinben találkoztak először, Lehár Ferenc és Hatvany Lajos társaságában. Fedák csak annyit vett észre a szerzőn, hogy nem elég ápoltak a körmei. Alighanem ez is legenda, miként első találkozásuk az „arénában”, azaz a színházban. Egy Jacobi-operettben játszott Fedák Sári, a Leányvásárban. Az előadás után Molnár megszólította a főszereplőt: „Álljon meg, Fedák!… Maga nagyon tehetséges, de igazi nagy színésznő, olyan, amilyen kevés van a világon, csak akkor lesz magából, ha egy ilyen magamfajta zsidógyerek jól az életébe tapos.”

Egy kis szövegkritika persze rámutathatna arra, hogy Molnár a Király színháznál volt dramaturg, ott, ahol a Leányvásárt is bemutatták. Ismerhették tehát egymást azelőtt is, hogy ez az állítólagos jópofiság elhangzott. De hát a történelem így „készül”. Emberek jól emlékeznek arra, ami sohasem történt meg.

 

Forrás: Ungvári Tamás: Az emlékezés enciklopédiája, Scolar

 

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek