2017. május 28.  Vasárnap
Közepesen felhős 22 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. május 28.  Vasárnap   Emil, Csanád
Közepesen felhős 22 °C Közepesen felhős

Palásthy Ágnes: Arabella sportol

Lechner összes

John Wayne, a westernfilmek hőse

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”

Palásthy Ágnes: Arabella sportol  
Palásthy Ágnes meséje hatalmas kaland gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Lechner összes  
Lechner Ödön a nemzeti építészet apostola volt, aki alkotásaival ma is hat. Aki kinyitja ezt a szép albumot, megtapasztalja művészi erejét.
John Wayne, a westernfilmek hőse  
110 éve, 1907. május 26-án született John Wayne Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, az amerikai filmtörténet egyik legnagyobb sztárja.
Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”  
90 éve, 1927. május 25-én született New Yorkban Robert Ludlum amerikai író, több mint húsz világsikerű bestseller szerzője, Jason Bourne titkos ügynök "atyja".
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Álljon meg, Fedák! című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Álljon meg, Fedák!

Szerző: / 2015. október 26. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Molnár Ferenc, Fedák Sári (Fotók: PIM, Wikipédia) Molnár Ferenc életének egyik slágere a Fedák Sári-kaland volt. Szerelmükről, házasságukról és botrányos válásukról anekdoták sora szól.

Állítólag Berlinben találkoztak először, Lehár Ferenc és Hatvany Lajos társaságában. Fedák csak annyit vett észre a szerzőn, hogy nem elég ápoltak a körmei. Alighanem ez is legenda, miként első találkozásuk az „arénában”, azaz a színházban. Egy Jacobi-operettben játszott Fedák Sári, a Leányvásárban. Az előadás után Molnár megszólította a főszereplőt: „Álljon meg, Fedák!… Maga nagyon tehetséges, de igazi nagy színésznő, olyan, amilyen kevés van a világon, csak akkor lesz magából, ha egy ilyen magamfajta zsidógyerek jól az életébe tapos.”

Egy kis szövegkritika persze rámutathatna arra, hogy Molnár a Király színháznál volt dramaturg, ott, ahol a Leányvásárt is bemutatták. Ismerhették tehát egymást azelőtt is, hogy ez az állítólagos jópofiság elhangzott. De hát a történelem így „készül”. Emberek jól emlékeznek arra, ami sohasem történt meg.

 

Forrás: Ungvári Tamás: Az emlékezés enciklopédiája, Scolar

 

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek