2017. augusztus 17.  Csütörtök
Közepesen felhős 26 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 17.  Csütörtök   Jácint
Közepesen felhős 26 °C Közepesen felhős

Elvis Presley emlékére

Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?

John Galsworthy és A Forsyte Saga

Magyarok, Wiz Khalifa, nosztalgia

Elvis Presley emlékére  
A rock and roll királya, Elvis Presley az amerikai álom megtestesítője volt, ám a dollármilliókért hajtva a legszebb férfikorban gyógyszerek rabjaként halt meg éppen 40 évvel ezelőtt.
Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?  
Az eddig véltnél jóval kevesebb vér tapad a Fekete Herceg néven is ismert Eduárd walesi herceg.
John Galsworthy és A Forsyte Saga  
150 éve, 1867. augusztus 14-én született John Galsworthy Nobel-díjas angol író, akinek legismertebb műve A Forsyte Saga.
Magyarok, Wiz Khalifa, nosztalgia  
Ez a cikk a nosztalgiával, azzal az édes-bússal kezdődik. Meg azzal, hogy mi a jó a sokat kritizált Sziget Fesztiválban. - Hegedüs Barbara beszámolója.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Arany és Tompa barátsága című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Arany és Tompa barátsága

Szerző: / 2017. március 2. csütörtök / Kultúra, Irodalom   

Tompa Mihály (1817-1868)  és Arany János (1817-1882) (Fotók: Vasárnapi Újság / OSZK) Tompa Mihály és Arany János eleinte csak levelezésben állt egymással…

Köztudomású, hogy Tompa Mihály meleg barátságot érzett Arany János iránt. Tompa és Arany eleinte csak levelezésben állt egymással, de Tompában egyre erősebb lett a vágy, hogy szemébe nézhessen „annak az embernek, aki, hogy nagy költő, bizonyos”.

Miután Arany 1851-ben a nagykőrösi gimnázium tanára lett, 1852 februárjában Tompa meglepte őt ismeretlenül, mint fejérmegyei poéta, aki régi tisztelője. A meglepetés sikerült: boldog napokat töltöttek el együtt.

Hazautazása után Tompa nem győzött sajnálkozni, hogy olyan hamar otthagyta Nagykőröst: „Mégis a vágy – írta levelében – oda menni ismét olyan nagy bennem, mint volt azelőtt; sőt sajnálom, hogy már megtettem az első legérdekesebb expeditiót s nem lehet ismét oda mennem.”

Arany családjával együtt 1855 augusztusában viszonozta a látogatást Hanván, Tompa otthonában. Innen nagyobb kirándulásokat tettek a környéken.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek