2017. június 24.  Szombat
Közepesen felhős 28 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. június 24.  Szombat   Iván
Közepesen felhős 28 °C Közepesen felhős

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney

20 év Harry Potterrel

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Üldögélj Jane Austennel

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney  
Sir Paul McCartney a Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el.
20 év Harry Potterrel  
A világ 20 évvel ezelőtt, június 26-án találkozhatott először a varázsló fiúk legnagyobbikával, J. K. Rowling Harry Potterével.
Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Üldögélj Jane Austennel  
Hazájában nem csak fesztiválokkal, könyv- és divatbemutatókkal készülnek Jane Austen halálának 200. évfordulójára.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Arany és Tompa barátsága című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Arany és Tompa barátsága

Szerző: / 2017. március 2. csütörtök / Kultúra, Irodalom   

Tompa Mihály (1817-1868)  és Arany János (1817-1882) (Fotók: Vasárnapi Újság / OSZK) Tompa Mihály és Arany János eleinte csak levelezésben állt egymással…

Köztudomású, hogy Tompa Mihály meleg barátságot érzett Arany János iránt. Tompa és Arany eleinte csak levelezésben állt egymással, de Tompában egyre erősebb lett a vágy, hogy szemébe nézhessen „annak az embernek, aki, hogy nagy költő, bizonyos”.

Miután Arany 1851-ben a nagykőrösi gimnázium tanára lett, 1852 februárjában Tompa meglepte őt ismeretlenül, mint fejérmegyei poéta, aki régi tisztelője. A meglepetés sikerült: boldog napokat töltöttek el együtt.

Hazautazása után Tompa nem győzött sajnálkozni, hogy olyan hamar otthagyta Nagykőröst: „Mégis a vágy – írta levelében – oda menni ismét olyan nagy bennem, mint volt azelőtt; sőt sajnálom, hogy már megtettem az első legérdekesebb expeditiót s nem lehet ismét oda mennem.”

Arany családjával együtt 1855 augusztusában viszonozta a látogatást Hanván, Tompa otthonában. Innen nagyobb kirándulásokat tettek a környéken.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek