2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Az arckép hatása című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Az arckép hatása

Szerző: / 2017. július 25. kedd / Kultúra, Irodalom   

Kupeczky János: Önarckép (Fotó: Wikiart) Kupeczky János, a nagy magyar képíró bosszúállást nem ismert, a komoly sértegetéseket szótlanul tűrte…

De ha hiúsággal és pöffeszkedéssel állt szemközt, rendszeresen tréfás megjegyzéssel vagy pedig szatirikus műdarabok által tette azt nevetség tárgyává.

Így például beszélik, hogy midőn egy nürnbergi polgár egy arcképet azért küldött neki vissza, mivel nézete szerint nem volt eléggé híven találva, és sértő üzenet mellett az illő munkadíjat is megtagadta, Kupeczky egyszerűen azzal válaszolt, hogy az arcképhez szamárfüleket festett, s így állította ki a képet; mire természetesen lett nagy nevetség a városban, mivel mindenki fölismerte az illető polgár arcvonásait.

Kupeczky csak azt akarta bebizonyítani, hogy az arcképet mindenki fölismeri.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.