2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Az Óda ereje című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Az Óda ereje

Szerző: / 2016. január 6. szerda / Kultúra, Irodalom   

József Attila, 1935 (Fotó: PIM)Ascher Oszkár a színésziskola felé tartott, amikor a Kossuth Lajos utca sarkán József Attila jött vele szemben. Az ifjú költő nagyon megörült a találkozásnak…

Ascher Oszkár így emlékezett vissza a találkozásra:

“Hallgasd meg, mit írtam Lillafüreden!” – Belém karolt, a másik kezével a vers zenéjét ritmizálva, elmondta az Ódát! Lenyűgözve hallgattam. “Elszavalod?” – kérdezte Attila. Ma is szégyellem a válaszomat: “El, de az a rész a »belek alagútja«, »a vesék buzgó kútjai…!« – “Hát azt hagyd ki!” mondta erre, s ezt viszont nem tudom elfelejteni. Hogy nem szidott le a sárga földig? Hiszen süketnek kellett lennem, hogy nem éreztem, hogy ezek az attilai sorok éppen annyit mondanak, mint Petőfinél “Szeretem lelkednek magas röpülését”!!

 

Forrás: Ascher Oszkár: Minden versek titkai

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek