2017. május 25.  Csütörtök
Zápor 16 °C Zápor
Rovatok
2017. május 25.  Csütörtök   Orbán
Zápor 16 °C Zápor

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”

Ancsel Éva a szabadság mentén

Ég és föld között

Baross Gábor, a vasminiszter

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”  
90 éve, 1927. május 25-én született New Yorkban Robert Ludlum amerikai író, több mint húsz világsikerű bestseller szerzője, Jason Bourne titkos ügynök "atyja".
Ancsel Éva a szabadság mentén  
90 éve, 1927. május 23-án született Ancsel Éva Állami Díjas filozófus, esszéista, aki tanítványok ezreinek adott életre szóló emléket, példát emberségből, szeretetből, etikus gondolkodásmódból.
Ég és föld között  
A kortárs ifjúsági irodalomban igen kedvelt műfajjá nőtték ki magukat a gimis regények, vagy szebben megfogalmazva a Young adult. Szigeti Kovács Viktor interjúja Hajdú-Antal Zsuzsannával, a Léggömbök című ifjúsági regény írójával
Baross Gábor, a vasminiszter  
Százhuszonöt éve, 1892. május 9-én halt meg Baross Gábor, a magyar államvasúti rendszer megteremtője, a dualizmus korszakának egyik legkiemelkedőbb gazdaságpolitikusa.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Dalí és az államvizsga című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Dalí és az államvizsga

Szerző: / 2017. május 11. csütörtök / Kultúra, Irodalom   

Salvador Dalí (1904 -1989) festőművész, író (Fotó: listal.com) Salvador Dalí bármit tett, annak szándéka szerint lenyűgözőnek, megdöbbentőnek és szórakoztatónak kellett lennie. Igaz volt ez a tanulmányaira is…

Kisfiúként Salvador Dalí rajzórákat vett, és mivel tehetségesnek bizonyult, 1919-ben megrendezte az első, önálló kiállítását a helyi színházban…

A tehetséges, fiatal művész 1922-ben Madridba költözött, ahol beiratkozott a képzőművészeti iskolába. Madridban megismerkedett Luis Bunuellel és Frederico Garcia Lorca-val. Néhány évig vitatkozott a professzoraival, majd végül kirúgták, mert kritizálta oktatóit és nem volt hajlandó részt venni az államvizsgán. Azt hangoztatta, hogy nincs olyan ember a tanszéken, aki képes lenne megítélni zseniális tehetségét.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek