2017. július 24.  Hétfő
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 24.  Hétfő   Kinga, Kincső
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete

“Számomra nincs más választás”

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete  
Idősebb Alexandre Dumas népszerűségének titka nagyon egyszerű, műveiben minden olyan elem benne van, amely lebilincseli az olvasót.
“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Dalí és az államvizsga című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Dalí és az államvizsga

Szerző: / 2017. május 11. csütörtök / Kultúra, Irodalom   

Salvador Dalí (1904 -1989) festőművész, író (Fotó: listal.com) Salvador Dalí bármit tett, annak szándéka szerint lenyűgözőnek, megdöbbentőnek és szórakoztatónak kellett lennie. Igaz volt ez a tanulmányaira is…

Kisfiúként Salvador Dalí rajzórákat vett, és mivel tehetségesnek bizonyult, 1919-ben megrendezte az első, önálló kiállítását a helyi színházban…

A tehetséges, fiatal művész 1922-ben Madridba költözött, ahol beiratkozott a képzőművészeti iskolába. Madridban megismerkedett Luis Bunuellel és Frederico Garcia Lorca-val. Néhány évig vitatkozott a professzoraival, majd végül kirúgták, mert kritizálta oktatóit és nem volt hajlandó részt venni az államvizsgán. Azt hangoztatta, hogy nincs olyan ember a tanszéken, aki képes lenne megítélni zseniális tehetségét.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek