2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Darab az üres házban című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Darab az üres házban

Szerző: / 2016. március 17. csütörtök / Kultúra, Irodalom   

Heltai Jenő (Fotó: MEK)Amikor a Magyar Színházat igazgatta Heltai Jenő, egy nagyon agresszív dilettáns szerző sehogyan sem akart belenyugodni a darabja elutasításába…

A számos legendás anekdota részese és felelevenítője, Heltai Jenő így emlékezett vissza a különös esetre:

Végső kétségbeesésemben közöltem vele, hogy egyfelvonásosokat mi nem játszunk, vigye át Salamon Bélának Komédia Orfeumba. Később visszahallottam, hogy a szerző úgy akarta eladni Salamonnak a darabot, hogy gúnyos mosollyal közölte vele, Heltai Jenő, a Magyar Színház igazgatója is ért valamit a színházhoz, és neki nagyon tetszik a darab, és csak azért adja vissza, mert ők nem játszanak egyfelvonásost.

Salamon válasza bölcsen szellemes és diplomatikus volt: „Ja, ha majd nálunk sem lehet eljátszani, akkor nekem is tetszeni fog.”

Ha valamilyen okból mégis bemutatták egy ilyen dilettánsnak a darabját, az bizony üres házakkal ment. Ilyenkor szerzőnk nem lett hűtlen önmagához, mert ezekkel a szavakkal tett szemrehányást az igazgatónak: „Mondja, direktor úr, miért mindig az én darabomat játsszák, amikor ilyen üres a ház?”

 

Forrás: Kalmár Tibor: A nagy nevettetők

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.