2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Deák Ferenc kupatrokja című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Deák Ferenc kupatrokja

Szerző: / 2017. augusztus 7. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Az egykorú pesti lapok megírták, hogy 1848 nyarán az egyik pesti tolvaj elemelte a fogasról Deák Ferenc bő, zsinóros kaputrokját*.

A tolvajt az éjféli cirkáló Nemzetőrség a pesti Gránátos-utcában tökrészegen találta meg. A toprongyos, sovány legényen feltűnt a bő, módos fekete kaputrok, bizonyosan, lopott holmi! Az őrszobán levelet találtak a zsebében: „Tekintetes, Nemzetes Deák Ferencz úrnak, Kehidán” címzéssel.

Hajnalra kijózanodik a tolvaj. Ráförmed az őrmester:

— Tudod-e, égetni való gazember, kitől loptad ezt a kaputrokot? Hát tudd meg, hogy Deák Ferenc tiszteletes úrtól loptad, te csapnivaló pernahajder, te!

— Jaj uram! –- sopánkodik somolyogva a „hazafias” tolvaj, név szerint Böröcz János facér budai szabólegény, – a Dunának megyek, ezt a gyalázatot nem élem fúl!

 

*német szabású, zsinóros, hosszú felső kabát

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.