2017. október 22.  Vasárnap
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. október 22.  Vasárnap   Előd
Pára 9 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Einstein és a számolás című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Einstein és a számolás

Szerző: / 2017. március 14. kedd / Kultúra, Irodalom   

Albert Einstein hegedül, 1931 (Fotó: history.com) A Fészek Klubban Királyhegyi Pál mindig szívesen anekdotázott Einsteinről, akivel személyesen is megismerhetett…

– Gondolom, a nagy emberekkel való találkozásaidról is beszámolsz, ugye? – kérdezte Kalmár Tibor.

– Kikre gondolsz? – nézett Királyhegyi.

– Mondjuk Einsteinre.

– Őt egy New York-i napilap megbízásából kerestem fel. Mindenekelőtt megkérdeztem tőle, mikor derült ki saját maga számára, hogy ekkora zseni fizikából és matematikából, és hogy milyen tanuló volt az iskolában. Elmondta, hogy nem érdekelte az iskola, csak a zene izgatta, meg is tanult hegedülni, sőt még ma is sokat hegedül. Barátaival alakított egy műkedvelő vonósnégyest, és felfogadtak egy igazi karmestert is. Megjegyeztem, hogy boldog lehet az a karmester, aki ilyen tehetséges embereket taníthat. Einstein kiábrándított. Elmondta, hogy sok baj van vele, mert sajnos szórakozott, zene közben másra gondol, és ilyenkor bizony elvéti a taktust. Tegnap is, amikor már harmadszor hibázott, karmestere ráripakodott: „Mr. Einstein, mi van magával? Nem tud háromig számolni?”

– Ez nagyon jó!

 

Forrás: Kalmár Tibor: A humor háza

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.