2017. május 01.  Hétfő
Közepesen felhős 7 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. május 01.  Hétfő   Fülöp, Jakab
Közepesen felhős 7 °C Közepesen felhős

Gróf Széchenyi Zsigmond története

Struensee, a felnégyelt tudós

Zsivago doktor eltitkolt szerelme

“Il Magnifico” Lorenzo Medici élete

Gróf Széchenyi Zsigmond története  
Ötven éve, 1967. április 24-én hunyt el gróf Széchenyi Zsigmond világjáró vadász, népszerű vadász- és útikönyvek szerzője.
Struensee, a felnégyelt tudós  
245 éve, 1772. április 28-án fejezték le Johann Friedrich Struensee grófot, Dánia "titkos kabinetminiszterét", aki a világon elsőnek írta le a száj- és körömfájás kórisméjét.
Zsivago doktor eltitkolt szerelme  
Olga Ivinszkaja, egy irodalmi újság szerkesztője 1946-ban ismerkedett meg Borisz Paszternakkal, akit akkor már jó ideje foglalkoztatott a Zsivago doktor. A találkozásból hamar szerelem lett.
“Il Magnifico” Lorenzo Medici élete  
525 éve, 1492. április 8-án halt meg Lorenzo Medici, az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb alakja és mecénása, Firenze uralkodója.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Einstein és a számolás című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Einstein és a számolás

Szerző: / 2017. március 14. kedd / Kultúra, Irodalom   

Albert Einstein hegedül, 1931 (Fotó: history.com) A Fészek Klubban Királyhegyi Pál mindig szívesen anekdotázott Einsteinről, akivel személyesen is megismerhetett…

– Gondolom, a nagy emberekkel való találkozásaidról is beszámolsz, ugye? – kérdezte Kalmár Tibor.

– Kikre gondolsz? – nézett Királyhegyi.

– Mondjuk Einsteinre.

– Őt egy New York-i napilap megbízásából kerestem fel. Mindenekelőtt megkérdeztem tőle, mikor derült ki saját maga számára, hogy ekkora zseni fizikából és matematikából, és hogy milyen tanuló volt az iskolában. Elmondta, hogy nem érdekelte az iskola, csak a zene izgatta, meg is tanult hegedülni, sőt még ma is sokat hegedül. Barátaival alakított egy műkedvelő vonósnégyest, és felfogadtak egy igazi karmestert is. Megjegyeztem, hogy boldog lehet az a karmester, aki ilyen tehetséges embereket taníthat. Einstein kiábrándított. Elmondta, hogy sok baj van vele, mert sajnos szórakozott, zene közben másra gondol, és ilyenkor bizony elvéti a taktust. Tegnap is, amikor már harmadszor hibázott, karmestere ráripakodott: „Mr. Einstein, mi van magával? Nem tud háromig számolni?”

– Ez nagyon jó!

 

Forrás: Kalmár Tibor: A humor háza

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.