2017. július 21.  Péntek
Közepesen felhős 31 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 21.  Péntek   Dániel, Daniella
Közepesen felhős 31 °C Közepesen felhős

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Jane Austen világa

Pierre Cardin, a divattervező

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Jane Austen világa  
200 éve, 1817. július 18-án hunyt el Jane Austen angol írónő. "Az egyik ember szokásai éppúgy jók, mint a másikéi, de mind a magunkét szeretjük a legjobban."
Pierre Cardin, a divattervező  
95 éve, 1922. Július 2-án született Pierre Cardin francia divattervező. Híressé vált avantgárd stílusáról, a nők körében gallér és ujj nélküli miniruhákat hozott divatba, amelyeket geometriai mintákkal díszített.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Hiányos bemutató című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Hiányos bemutató

Szerző: / 2014. november 27. csütörtök / Kultúra, Irodalom   

Henri Rousseau: Portrait of Léon-Paul Fargue, 1896 (Fotó: Wikiart)Léon-Paul Fargue francia költő egyik versét Erik Satie megzenésítette. A dalt egy párizsi nagyiparos házi hangversenyén előadatta. A zeneszerző nevét bejelentették, de a költő neve elmaradt…

Fargue egyik barátja is jelen volt az estélyen és odaszólt a házigazdának, hogy helyes lenne, ha a költő nevét is közölné a jelenlevőkkel.

A nagyiparos másnap dühtől tajtékzó levelet írt Fargue-nak, azzal vádolva a költőt, hogy megszégyenítette őt a vendégei előtt. A levél súlyos hibákkal volt tele.

Egy nappal később megérkezett a párizsi palotába a költő rövid és egyértelmű válasza:

“Uram,

Sértve érzem magamat, ennélfogva én választom a fegyvereket. Én tehát a fogalmazást választom; ennélfogva ön halott. Üdvözlöm.

Fargue.”

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.