2017. október 20.  Péntek
Köd 6 °C Köd
Rovatok
2017. október 20.  Péntek   Vendel
Köd 6 °C Köd

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Irodalmi randevú című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Irodalmi randevú

Szerző: / 2016. január 22. péntek / Kultúra, Irodalom   

Molnár Ferenc, 1918Az irodalom mindig átszőtte Molnár Ferenc életét, még akkor is, ha házassága előtti nőügyeiről, vagy zsenge ifjúságának egyik kalandjáról mesélt…

Akkoriban gyakran járt az Omnia moziba, de nem a film érdekelte, hanem egy fiatal, csodaszép lány, aki a szünetben cukorkát, csokoládét árult. Udvarolt neki, néha vitt apró ajándékokat, de sok sikere nem volt, a lány minden ostromnak ellenállt. Végre egy gyönyörű májusi napon elfogadta a meghívást, és beültek egy cukrászdába. A harmadik sütemény elfogyasztása után a lány így szólt:

– Tudom, tetszem magának, hát idefigyeljen! Említette, hogy maga valami költőféle, ha ez igaz, akkor írjon hozzám egy verset. Sokan udvaroltak már nekem, de verset még senki nem írt hozzám.

Másnapra megbeszéltek egy újabb randevút. Amikor Molnár belépett ugyanabba a cukrászdába, a tünemény izgatottan kérdezte:

– Na, kész a vers? Mutassa!

– Még nem írtam le, de elmondom kívülről.

– Mi a címe?

– Szeptember végén – válaszolt, és várta a kacajt, ami elmaradt.

– Na, halljuk– kérlelte a lány.

Így hát Molnár belekezdett: „Még nyílnak a völgyben…” stb. Amikor odaért, hogy „S rábírhat-e majdan egy ifjú szerelme / Hogy elhagyod érte az én nevemet?” – a lány leállította:

– Ez vers? Ez borzalom! Mi az, hogy szeptember végén? Május 7-e van. És mi az, hogy elhagyom valami másik srácért a maga nevét? Hiszen azt se tudom, hogy híják magát, csak azt tudom, hogy valami Feri. Menjen, látni sem akarom!

Molnár így összegezte a történteket:

– Ez volt életem és Petőfi Sándor legnagyobb bukása.

 

Forrás: Kalmár Tibor: A nagy nevettetők

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek