2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – József Attila franciája című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – József Attila franciája

Szerző: / 2015. január 16. péntek / Kultúra, Irodalom   

József Attila, Makó, 1924 (Fotó: Homonnai János, PIM) Párizsba utazásához József Attilát a nővére, József Jolán segítette 1926-ban. Csakhogy a fiatal költő nem tudott franciául, ami igencsak zavarta…

Párizsi “családjánál”, a szegedi Hont Ferenc dramaturg-rendezőnél és feleségénél, Hont Erzsi színésznőnél József Attila nem sok vizet zavart. Ugyanis a költő bezárkózott a rosszul világított padlásszobába. Egész nap szorgalmasan tanult franciául és verseket, leveleket írt. Csak étkezni járt le barátaihoz.

A második napon, ebéd előtt Hont Ferenc megkérte Attilát, hogy hozzon kenyeret a péktől. Attila elkomorodott:

– Nem tudom, mit jelent a “kenyér” franciául? – mondta sötéten; aztán fürkészőn barátjára nézve váratlan kérdéssel támadt: – De te tudod-e, hogy mondják franciául: “anyacsavar”?

Ezt meg Hont nem tudta.

Kiderült, hogy József Attila betűrendben tanulta a szótárból a szavakat. Az “anyacsavar”-t már tudta, de a K betűig, a “kenyér”-ig még nem jutott el. Három-négy hét alatt megtanulta az egész szótárt A-tól Z-ig. Azután ugyanúgy bevágta kívülről a nyelvtant. Beszélni még alig tudott franciául, de a verseit hibátlanul fordította már franciára.

 

Az anekdota előzménye: Anekdota estére – József Attila párizsi családja

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek