2017. július 24.  Hétfő
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 24.  Hétfő   Kinga, Kincső
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete

“Számomra nincs más választás”

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete  
Idősebb Alexandre Dumas népszerűségének titka nagyon egyszerű, műveiben minden olyan elem benne van, amely lebilincseli az olvasót.
“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Kiadott kiadhatatlan versek című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Kiadott kiadhatatlan versek

Szerző: / 2017. május 15. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Az amerikai irodalom egyik remetéjeként is emlegetett Emily Dickinson meghagyta, halála után az összes versét égessék el… 

Tömör, titokzatos versei közül életében mindössze néhány jelent meg nyomtatásban, azoktól sem ájult el tőle senki, sőt, a kritikusok kigúnyolták a visszahúzódó költőnőt.

Nem csoda, hogy Emily Dickinson meghagyta, halála után az összes versét égessék el. Húga, Lavinia megpróbált ennek a kérésnek eleget tenni. Ám miután tűzre vetett több száz kéziratot és levelet, kinyitotta Emily asztalának egyik fiókját, talált egy varródobozt, és benne ezernél is több kézzel írt verset – szerzőjük némelyiket ételreceptek hátoldalára vagy papírfecnikre firkálta.

Címe egyiknek sem volt, a sorrendjükről sem maradt fent jelzés; akadt köztük befejezetlen is.

Lavinia segítségével a költemények első kis gyűjteménye 1890-ben látott napvilágot, és röpke 5 hónap leforgása alatt 5 utánnyomást ért meg. Több mint fél évszázaddal később pedig bebocsátást nyert Amerika legnagyobb költőinek panteonjába, és vált ott is az egyik legelismertebbé.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek