2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Kiadott kiadhatatlan versek című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Kiadott kiadhatatlan versek

Szerző: / 2017. május 15. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Az amerikai irodalom egyik remetéjeként is emlegetett Emily Dickinson meghagyta, halála után az összes versét égessék el… 

Tömör, titokzatos versei közül életében mindössze néhány jelent meg nyomtatásban, azoktól sem ájult el tőle senki, sőt, a kritikusok kigúnyolták a visszahúzódó költőnőt.

Nem csoda, hogy Emily Dickinson meghagyta, halála után az összes versét égessék el. Húga, Lavinia megpróbált ennek a kérésnek eleget tenni. Ám miután tűzre vetett több száz kéziratot és levelet, kinyitotta Emily asztalának egyik fiókját, talált egy varródobozt, és benne ezernél is több kézzel írt verset – szerzőjük némelyiket ételreceptek hátoldalára vagy papírfecnikre firkálta.

Címe egyiknek sem volt, a sorrendjükről sem maradt fent jelzés; akadt köztük befejezetlen is.

Lavinia segítségével a költemények első kis gyűjteménye 1890-ben látott napvilágot, és röpke 5 hónap leforgása alatt 5 utánnyomást ért meg. Több mint fél évszázaddal később pedig bebocsátást nyert Amerika legnagyobb költőinek panteonjába, és vált ott is az egyik legelismertebbé.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek