2017. május 25.  Csütörtök
Zápor 18 °C Zápor
Rovatok
2017. május 25.  Csütörtök   Orbán
Zápor 18 °C Zápor

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”

Ancsel Éva a szabadság mentén

Ég és föld között

Baross Gábor, a vasminiszter

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”  
90 éve, 1927. május 25-én született New Yorkban Robert Ludlum amerikai író, több mint húsz világsikerű bestseller szerzője, Jason Bourne titkos ügynök "atyja".
Ancsel Éva a szabadság mentén  
90 éve, 1927. május 23-án született Ancsel Éva Állami Díjas filozófus, esszéista, aki tanítványok ezreinek adott életre szóló emléket, példát emberségből, szeretetből, etikus gondolkodásmódból.
Ég és föld között  
A kortárs ifjúsági irodalomban igen kedvelt műfajjá nőtték ki magukat a gimis regények, vagy szebben megfogalmazva a Young adult. Szigeti Kovács Viktor interjúja Hajdú-Antal Zsuzsannával, a Léggömbök című ifjúsági regény írójával
Baross Gábor, a vasminiszter  
Százhuszonöt éve, 1892. május 9-én halt meg Baross Gábor, a magyar államvasúti rendszer megteremtője, a dualizmus korszakának egyik legkiemelkedőbb gazdaságpolitikusa.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Kiadott kiadhatatlan versek című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Kiadott kiadhatatlan versek

Szerző: / 2017. május 15. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Az amerikai irodalom egyik remetéjeként is emlegetett Emily Dickinson meghagyta, halála után az összes versét égessék el… 

Tömör, titokzatos versei közül életében mindössze néhány jelent meg nyomtatásban, azoktól sem ájult el tőle senki, sőt, a kritikusok kigúnyolták a visszahúzódó költőnőt.

Nem csoda, hogy Emily Dickinson meghagyta, halála után az összes versét égessék el. Húga, Lavinia megpróbált ennek a kérésnek eleget tenni. Ám miután tűzre vetett több száz kéziratot és levelet, kinyitotta Emily asztalának egyik fiókját, talált egy varródobozt, és benne ezernél is több kézzel írt verset – szerzőjük némelyiket ételreceptek hátoldalára vagy papírfecnikre firkálta.

Címe egyiknek sem volt, a sorrendjükről sem maradt fent jelzés; akadt köztük befejezetlen is.

Lavinia segítségével a költemények első kis gyűjteménye 1890-ben látott napvilágot, és röpke 5 hónap leforgása alatt 5 utánnyomást ért meg. Több mint fél évszázaddal később pedig bebocsátást nyert Amerika legnagyobb költőinek panteonjába, és vált ott is az egyik legelismertebbé.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek