2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Krúdy Gyula ajándéka című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Krúdy Gyula ajándéka

Szerző: / 2016. december 23. péntek / Kultúra, Irodalom   

Krúdy Gyula, Óbuda (Forrás: mkvm.hu) Amikor Krúdy otthon tartózkodik, akkor sem képes, nem is akar családi rendet tartani. Csak egy dologban következetes: önmagának semmit sem tilt meg…

Krúdy Gyulának a magány, a mélázó tűnődés éppúgy lételeme, mint a kiskocsmák csöndje, a borozgatás, a kártyacsata az Otthonban, az ebédek a Gundelnél vagy a lóverseny. Így aztán eléggé szabálytalanul alakul a családi élete. Példaképpen lánya, Krúdy Mária emlékezéseiből egy történet:

“A családi életet kifejező szertartásokat igyekeztünk rendben elvégezni, megünnepeltük a karácsonyt és nyáron nyaralni mentünk, csak valahogy mindig kiderült eretnek voltunk, s mindent kedvünk vagy sajátos helyzetünk szerint oldottunk meg, és még csak nem is szégyenkeztünk emiatt. Egy alkalommal szabályos kis rulettgépet leltünk a karácsonyfa alatt, és mi reggelig rulettoztunk.”

 

Forrás: Krúdy Mária: Szindbád gyermekkora

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek