2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Leiter Jakab című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Leiter Jakab

Szerző: / 2016. november 23. szerda / Kultúra, Irodalom   

Ágai Adolf (1836-1916) szerkesztő (Fotó: OSZK) Ráth-Végh István jó ismerője volt a megtörtént furcsaságoknak, csattanós eseteknek, Leiter Jakab történetét is lejegyezte…

Leiter Jakab. A legifjabb nemzedék kedvéért röviden megismétlem a szó eredetének történetét. 1863 októberében az egész világ figyelme Párizs felé fordult. Nadar óriási léghajója, a Géant tette meg első vakmerő légi útját. A Magyar Sajtó 1863. október 13-i számában „párizsi levél” alakjában beszámolt az eseményről. A párizsi levelet Ágai Adolf írta, természetesen itt helyben, a szerkesztőségi asztalnál, bécsi lapok tudósításait fordítva magyarra. Egy helyütt ez a rejtelmes mondat döbbentette meg az olvasót:

„Midőn a legfelső felhőrétegen is átrepültek, a gömb megrezdült, kissé oldalt hajolt, de – így állítják az utazók – egyikük sem ijedt meg. Előhítták Godardot, a tapasztalt léghajóst: „Fel, fel; oly magasra akarunk szállani, mint Leiter Jakab.”

Senki sem ismerte ezt a Leiter Jakab nevű úttörő léghajóst; csak később derült ki, hogy a bibliai Jákob-lajtorjáról volt szó. A párizsi levél német eredetijében ez állott: „Jakob’s Leiter.”. A fordító a gyors munkában nem vette észre a szerényen meghúzódó s betűt, és a bibliai képet tulajdonnévnek olvasta.

 

Forrás: Ráth-Végh István: Magyar kuriózumok

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek