2017. október 20.  Péntek
Köd 6 °C Köd
Rovatok
2017. október 20.  Péntek   Vendel
Köd 6 °C Köd

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – “Milyen jó is ez a cipő!” című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – “Milyen jó is ez a cipő!”

Szerző: / 2015. április 22. szerda / Kultúra, Irodalom   

Mednyánszky László festő, 1878 (Fotó: OSZK) Mednyánszky László, a híres festő mindenét elosztogatta, és nagyon elhanyagolta a külsejét. Egyszer, mikor már hónapokon át rongyos cipőben szaladgált, rávette Farkas István, hogy jöjjön vele cipészhez.

Ki kellett keresni a város legsötétebb, piszkos boltocskáját, a Király utcában. Világos, elegáns üzletbe, vendéglőbe nem volt az a földi hatalom, ami bevitte volna.

Farkas tolmácsolta Mednyánszky óhaját: cúgos cipő, jó nagy.

A kisasszony felhúzott egyet a lábára. Mednyánszky boldogan, hogy ily gyorsan átesett a rettenetes problémán, nagyszerűnek találta és sietett ki a boltból.

De pár lépés múlva mind szelídebben mosolygott, szórakozottan, ábrándosan nézett jobbra-balra – egyszerre a zsebébe nyúlt, hirtelen mozdulattal igazított egyet a cipőjén, azután megkönnyebbülten felsóhajtott és elragadtatva kiáltotta: „Milyen jó is ez a cipő!”

Farkas István rosszat sejtve lenézett a „nagyszerű cipőre’’. Uram Isten! Mit látott! A cipőből büszkén ragyogott ki a fehér harisnya… „Tudod, barátom, kicsit szorított, hát fölvágtam – de ez semmi, azért mondhatom, kitűnő cipő…
 

Forrás: Fesztyné: Akik elmentek.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek