2017. április 25.  Kedd
Havas eső 1 °C Havas eső
Rovatok
2017. április 25.  Kedd   Márk
Havas eső 1 °C Havas eső

Tömörkény István, Szeged krónikása

Jack Nicholson 80

Mindennapi magányunk

Bram Stoker, aki híressé tette Vlad Tepest

Tömörkény István, Szeged krónikása  
100 éve, 1917. április 24-én hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, Móra Ferenc barátja és munkatársa.
Jack Nicholson 80  
Április 22-én lett 80 éves Jack Nicholson háromszoros Oscar-díjas, maró gúnyt és iróniát sugárzó, provokatív kiszólásairól híres színész.
Mindennapi magányunk  
Szabó Istvánt nagy hatású filmjeiben foglalkoztatta már a szerelem lélektana, a diktatúra természetrajza, a művészet és a hatalom bonyolult viszonyrendszere. Simon Stephens Távoli dal című monodrámáját Józan László játszhatta el a Vígszínházban.
Bram Stoker, aki híressé tette Vlad Tepest  
95 éve, 1912. április 20-án halt meg Bram Stoker, Drakula alakjának megteremtője, aki Henry Irving színésszel és Vámbéry Ármin orientalistával történt beszélgetései alapján alkotta meg Drakula énjét.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Minő fess úriember! című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Minő fess úriember!

Szerző: / 2015. május 22. péntek / Kultúra, Irodalom   

Sir Arthur Conan Doyle (Forrás: Sirconandoyle.com) Ha Sir Arthur Conan Doyle-on múlik, Sherlock Holmes nem pusztán fura hangzású névvel lett volna megáldva, külső tulajdonságai is eltértek volna az általunk ismert figuráétól.

A bíborvörös dolgozószoba 1887-es megjelenésekor Conan Doyle ragaszkodott hozzá, hogy – akkoriban már elmegyógyintézetbe zárt – alkoholista édesapját kérjék fel a történet illusztrálására. Charles Doyle rajzai azonban amatőr, slendrián benyomást keltettek. Holmest alacsony, kövér szakállas, a francia festőhöz, Henri de Toulouse-Lautrechez hasonlatos fickónak ábrázolta. A regény sikere persze elmaradt, ami e suta illusztrációnak is tudható be.

Amikor néhány évvel később megkezdték Holmes történeteinek folytatásokban való közreadását, a kiadó ragaszkodott Sidney Paget, a kiváló illusztrátor felkéréséhez. Paget nyomban elvetette az idősebb Doyle koncepcióját:

“Szó sem lehet róla – mondta. – Fontos, hogy a nők szemében szexuálisan vonzó férfiként, az 1890-es évek dandyjeként jelenítsük meg. Én olyan Holmest rajzolok maguknak, akiért minden nő odalesz. A férfiak pedig mind egy szálig utánozni kívánják majd hibátlan öltözékét.”

Conan Doyle megadta magát, és az új terv nyomán megszületett ábrázolásnak köszönhető – slank, szikár, izmos, jóvágású, makulátlanul öltözött férfiú -, hogy Sherlock Holmesból az a világszerte ismert ikon vált, akinek ma is képzeljük.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek