2017. július 23.  Vasárnap
Gyengén felhős 26 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. július 23.  Vasárnap   Lenke
Gyengén felhős 26 °C Gyengén felhős

“Számomra nincs más választás”

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Jane Austen világa

“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Jane Austen világa  
200 éve, 1817. július 18-án hunyt el Jane Austen angol írónő. "Az egyik ember szokásai éppúgy jók, mint a másikéi, de mind a magunkét szeretjük a legjobban."
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Minő fess úriember! című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Minő fess úriember!

Szerző: / 2015. május 22. péntek / Kultúra, Irodalom   

Sir Arthur Conan Doyle (Forrás: Sirconandoyle.com) Ha Sir Arthur Conan Doyle-on múlik, Sherlock Holmes nem pusztán fura hangzású névvel lett volna megáldva, külső tulajdonságai is eltértek volna az általunk ismert figuráétól.

A bíborvörös dolgozószoba 1887-es megjelenésekor Conan Doyle ragaszkodott hozzá, hogy – akkoriban már elmegyógyintézetbe zárt – alkoholista édesapját kérjék fel a történet illusztrálására. Charles Doyle rajzai azonban amatőr, slendrián benyomást keltettek. Holmest alacsony, kövér szakállas, a francia festőhöz, Henri de Toulouse-Lautrechez hasonlatos fickónak ábrázolta. A regény sikere persze elmaradt, ami e suta illusztrációnak is tudható be.

Amikor néhány évvel később megkezdték Holmes történeteinek folytatásokban való közreadását, a kiadó ragaszkodott Sidney Paget, a kiváló illusztrátor felkéréséhez. Paget nyomban elvetette az idősebb Doyle koncepcióját:

“Szó sem lehet róla – mondta. – Fontos, hogy a nők szemében szexuálisan vonzó férfiként, az 1890-es évek dandyjeként jelenítsük meg. Én olyan Holmest rajzolok maguknak, akiért minden nő odalesz. A férfiak pedig mind egy szálig utánozni kívánják majd hibátlan öltözékét.”

Conan Doyle megadta magát, és az új terv nyomán megszületett ábrázolásnak köszönhető – slank, szikár, izmos, jóvágású, makulátlanul öltözött férfiú -, hogy Sherlock Holmesból az a világszerte ismert ikon vált, akinek ma is képzeljük.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek