2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Minő fess úriember! című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Minő fess úriember!

Szerző: / 2015. május 22. péntek / Kultúra, Irodalom   

Sir Arthur Conan Doyle (Forrás: Sirconandoyle.com) Ha Sir Arthur Conan Doyle-on múlik, Sherlock Holmes nem pusztán fura hangzású névvel lett volna megáldva, külső tulajdonságai is eltértek volna az általunk ismert figuráétól.

A bíborvörös dolgozószoba 1887-es megjelenésekor Conan Doyle ragaszkodott hozzá, hogy – akkoriban már elmegyógyintézetbe zárt – alkoholista édesapját kérjék fel a történet illusztrálására. Charles Doyle rajzai azonban amatőr, slendrián benyomást keltettek. Holmest alacsony, kövér szakállas, a francia festőhöz, Henri de Toulouse-Lautrechez hasonlatos fickónak ábrázolta. A regény sikere persze elmaradt, ami e suta illusztrációnak is tudható be.

Amikor néhány évvel később megkezdték Holmes történeteinek folytatásokban való közreadását, a kiadó ragaszkodott Sidney Paget, a kiváló illusztrátor felkéréséhez. Paget nyomban elvetette az idősebb Doyle koncepcióját:

“Szó sem lehet róla – mondta. – Fontos, hogy a nők szemében szexuálisan vonzó férfiként, az 1890-es évek dandyjeként jelenítsük meg. Én olyan Holmest rajzolok maguknak, akiért minden nő odalesz. A férfiak pedig mind egy szálig utánozni kívánják majd hibátlan öltözékét.”

Conan Doyle megadta magát, és az új terv nyomán megszületett ábrázolásnak köszönhető – slank, szikár, izmos, jóvágású, makulátlanul öltözött férfiú -, hogy Sherlock Holmesból az a világszerte ismert ikon vált, akinek ma is képzeljük.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek