2017. június 28.  Szerda
Zápor 30 °C Zápor
Rovatok
2017. június 28.  Szerda   Levente, Irén
Zápor 30 °C Zápor

Jean-Jacques Rousseau vallomása

Antoni Gaudí mesterműve

Karinthy-sors

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney

Jean-Jacques Rousseau vallomása  
Jean-Jacques Rousseau francia író és filozófus, a felvilágosodás képviselője 305 éve, 1712. június 28-án született.
Antoni Gaudí mesterműve  
1852. június 25-én született Antoni Gaudí katalán építész, akinek ellentmondásos személyiségét mutatja, hogy az évek során művészete egyre gazdagabbá, újszerűbbé vált, míg ő maga ifjúkorához képest egyre vadabb és megszállottabb lett.
Karinthy-sors  
130 éve, 1887. június 25-én született Karinthy Frigyes író, humorista, a XX. századi magyar irodalom egyik legeredetibb és legkiválóbb egyénisége.
Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney  
Sir Paul McCartney a Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – “Mondja csak utánam” című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – “Mondja csak utánam”

Szerző: / 2015. június 4. csütörtök / Kultúra, Irodalom   

Latinovits Zoltán színész, rendező (Fotó: Facebook) Latinovits Zoltán, a Színészkirály ma már állócsillag a magyar égbolton, művészetét kedvelőinek mégis megannyi kellemes percet okoz. Hogyan lett színész Latinovits Zoltán?

Ltnovics. Elírás? Nem az. Lelkes Évának, az azóta riporterből stockholmi szobrásznővé lett színészfölfedezőnek mesélte az első filmszerepét forgató debreceni ifjú színész (Film, Színház, Muzsika, 1959. április 17.)

“Nyolcadikos gimnazista voltam, amikor az iskolai önképzőkör műsoros estet rendezett. Én is szerepeltem. Hogy, hogy nem, valaki meghívta erre az előadásra Bajor Gizit is. Eljött. Az előadás után magához hívatott. Vörös fülekkel álltam elé, s a megtiszteltetéstől vacogva, még bemutatkozni sem tudtam rendesen. Csak ennyit mondtam:

Ltnovics Zoltán.

Ő még fogta a kezemet, s közben így szólt:

– La-ti-no-vics. Mondja csak utánam: Latinovics. És én artikuláltam.

– La-ti-no-vics.

– Magának feltétlenül színésznek kell lennie – biztatott a felejthetetlen művésznő. Én akkor nyolcadikos voltam, s egyformán szerettem a sportot és az irodalmat, az operát és a jazzt. Sőt, rajzoltam is, állítólag tűrhetően. Egyszóval, jeles voltam mindenből, de semmiből sem eminens. Úgy éreztem, hogy Bajor szavai, mint fénycsóva világítják be a jövőmet.”

 

Forrás: Molnár Gál Péter: Latinovits

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.