2017. július 21.  Péntek
Közepesen felhős 31 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 21.  Péntek   Dániel, Daniella
Közepesen felhős 31 °C Közepesen felhős

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Jane Austen világa

Pierre Cardin, a divattervező

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Jane Austen világa  
200 éve, 1817. július 18-án hunyt el Jane Austen angol írónő. "Az egyik ember szokásai éppúgy jók, mint a másikéi, de mind a magunkét szeretjük a legjobban."
Pierre Cardin, a divattervező  
95 éve, 1922. Július 2-án született Pierre Cardin francia divattervező. Híressé vált avantgárd stílusáról, a nők körében gallér és ujj nélküli miniruhákat hozott divatba, amelyeket geometriai mintákkal díszített.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Ruttkai Éva, A néma levente Ziliája című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Ruttkai Éva, A néma levente Ziliája

Szerző: / 2016. szeptember 27. kedd / Kultúra, Irodalom   

Ruttkai Éva színművésznő (1927-1986) (Fotó: szineszkonyvtar.hu) Az abszolút ruttkais-színpadi szerep: A néma levente Ziliája, amelyben Ruttkai Éva sikeresen küzd meg Bajor Gizi emlékezetes alakításával.

Hogy ez mennyire nem volt könnyű, arról Ruttkai Éva így vall: “Arra törekedtem, hogy az ő [Heltai Jenő] földi tapasztalatokkal gazdagított, mesebeli Ziliája és az én meseszerű, de földi asszonyom, a színpadon egyszerre csak összekacsintson…”

Sándor Iván Ruttkai-portréjában ezt írja: “Heltai Jenő ott volt a nézőtéren, külön karosszékben, és meghatottan figyelte a fiatal színésznőt, aki az első kép lányos szeméremmel megformált Ziliájától, az érzelmes, költői játék minden színét visszaadva jut el a befejezés szenvedélyes, s rögtön iróniába oldott hangjáig.

Mikor érzi Zilia a szerelmet, mikor játék csak a számára? Ruttkai tudott úgy egyensúlyozni a szerep kardélén, hogy éppen ezt takarta mosolya. S ettől kapta meg alakítása azt a könnyed lebegést, melyben Heltai színpadi meséjét játszani kell.”

 

Forrás: Deák Attila: Ruttkai Éva

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.