2017. szeptember 20.  Szerda
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. szeptember 20.  Szerda   Friderika
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Egyenes beszéd

Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Egyenes beszéd  
Spirót olvasni jó, Spirót olvasni kötelező, ha nem kisebb eltökéltség, mint a Magyarország iránti felfokozott kiváncsiság és úgymond az önmagában is boldogító vegytiszta világmegismerés vágya érdeklődésünk mozgatórugója.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Ruttkai Éva, A néma levente Ziliája című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Ruttkai Éva, A néma levente Ziliája

Szerző: / 2016. szeptember 27. kedd / Kultúra, Irodalom   

Ruttkai Éva színművésznő (1927-1986) (Fotó: szineszkonyvtar.hu) Az abszolút ruttkais-színpadi szerep: A néma levente Ziliája, amelyben Ruttkai Éva sikeresen küzd meg Bajor Gizi emlékezetes alakításával.

Hogy ez mennyire nem volt könnyű, arról Ruttkai Éva így vall: “Arra törekedtem, hogy az ő [Heltai Jenő] földi tapasztalatokkal gazdagított, mesebeli Ziliája és az én meseszerű, de földi asszonyom, a színpadon egyszerre csak összekacsintson…”

Sándor Iván Ruttkai-portréjában ezt írja: “Heltai Jenő ott volt a nézőtéren, külön karosszékben, és meghatottan figyelte a fiatal színésznőt, aki az első kép lányos szeméremmel megformált Ziliájától, az érzelmes, költői játék minden színét visszaadva jut el a befejezés szenvedélyes, s rögtön iróniába oldott hangjáig.

Mikor érzi Zilia a szerelmet, mikor játék csak a számára? Ruttkai tudott úgy egyensúlyozni a szerep kardélén, hogy éppen ezt takarta mosolya. S ettől kapta meg alakítása azt a könnyed lebegést, melyben Heltai színpadi meséjét játszani kell.”

 

Forrás: Deák Attila: Ruttkai Éva

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.