2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Szolidaritás költők között című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Szolidaritás költők között

Szerző: / 2016. június 30. csütörtök / Kultúra, Irodalom   

Szép Ernő (Forrás: PIM) A kabaré két kiválósága, Nagy Endre konferanszié, író és Szép Ernő író, költő a függöny előtt éppen olyan jól megértette egymást, mint a függöny mögött, hiszen igazán jó barátok voltak…

A kabaré működése idején Nagy Endre igazgatóként jól keresett, azaz kereshetett volna, ha a feleségétől, aki egyszerre intézte a pénztárral, a büfével, a ruhatárral és a hirdetéssel kapcsolatos munkálatokat, nem csak napi zsebpénzt kapott volna.

Nagy Endre így mesélte el, hogyan szövetkezett Szép Ernővel keresetük kiegészítése miatt:

“Megkaptam a napi zsebpénzemet, azt is óvatosan szűkre szabva, azon kívül csak néha csurrant-csöppent egy kis illegális jövedelmem azon a réven, hogy mint a kabaré igazgatójának megvolt az utalványozási jogom, amelyet még a feleségemnek is respektálnia kellett. 

Szép Ernővel szövetkeztem, most már bevallhatom, most már mindketten túl vagyunk az üldözhetőség határán.

Ha olykor pénzre volt szükségünk, ő apró sorokba szedve leírta valami értelmetlen halandzsáját, én „elfogadtam”, kiutalványoztam érte a honoráriumot, és a pénzen becsületesen megosztozkodtunk. Goethe és Schiller óta költők között nem volt még ilyen szolidaritás.”

 

Forrás: Nagy Endre: A kabaré regénye

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek