2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Tündérlaki lányok című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Tündérlaki lányok

Szerző: / 2017. augusztus 11. péntek / Kultúra, Irodalom   

Heltainak kiapadhatatlan volt a mesélő fantáziája…

János bácsi, vagyis Heltai Jenő egyik nagy sikere volt a Tündérlaki lányok. Az író elmesélte, hogy volt alapja a korabeli pletykáknak, hogy a Tündérlaki lányok történetét a Gombaszögi lányok ihlették, Margit, Ella és Frida. A pletykáknak az is tápot adott, hogy a legfiatalabb Tündérlaki lányt, Sárikát, Gombaszögi Ella alakította.

Kalmár Tibor arra kérte a mestert, hogy próbálja felidézni annak az 1915-ös vígszínházi bemutatónak egy-egy pillanatát.

– Sajnos, csak halvány emlékeim vannak, de a Boriskát alakító Varsányi Irén és a költőt játszó Zátony Kálmán párjelenete emlékezetes maradt számomra. Talán azért, mert a premier izgalmában a versemet szerelmének, Boriskának szavaló lírai költő nyelve megbotlott. A vers első szakasza így hangzott: „Ha el akarna néha jönni hozzám, / Kicsiny szobámat szépen rendbe hoznám, / Ha nem is hozhatnám le az eget, / De beszereznék néhány szőnyeget”. Csakhogy a színész, ki tudja, milyen freudi gondolattársítás okán „szőnyeg” helyett „szörnyeteget” mondott! Mondanom sem kell, hogy a Boriskát játszó Varsányi Irén, hogy nevetését leplezze, hátrafordult és a legyezőjébe harapott, és úgy tett, mintha semmi sem történt volna. Ma már én is csak mosolygok ezen, de akkor majdnem kiugrottam a páholyból!

 

Forrás: Kalmár Tibor: A nagy nevettetők

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.