2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Anekdota estére – Vers a színpadon című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Anekdota estére – Vers a színpadon

Szerző: / 2017. április 11. kedd / Kultúra, Irodalom   

Heltai Jenő emlékei szerint a Tündérlaki lányok 1915-ös vígszínházi bemutatójának volt egy különösen lírai pillanata…

Sajnos, csak halvány emlékeim vannak – emlékezett vissza a költő-író Heltai Jenő -, de a Boriskát alakító Varsányi Irén és a költőt játszó Zátony Kálmán párjelenete emlékezetes maradt számomra. Talán azért, mert a premier izgalmában a versemet szerelmének, Boriskának szavaló lírai költő nyelve megbotlott. A vers első szakasza így hangzott:

„Ha el akarna néha jönni hozzám, / Kicsiny szobámat szépen rendbe hoznám, / Ha nem is hozhatnám le az eget, / De beszereznék néhány szőnyeget”.

Csakhogy a színész, ki tudja, milyen freudi gondolattársítás okán „szőnyeg” helyett „szörnyeteget” mondott! Mondanom sem kell, hogy a Boriskát játszó Varsányi Irén, hogy nevetését leplezze, hátrafordult és a legyezőjébe harapott, és úgy tett, mintha semmi sem történt volna. Ma már én is csak mosolygok ezen, de akkor majdnem kiugrottam a páholyból.

 

Forrás: Kalmár Tibor: Nagy nevettetők

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.