2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Az elvarázsolt lélek: Romain Rolland című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Az elvarázsolt lélek: Romain Rolland

Szerző: / 2016. január 29. péntek / Kultúra, Irodalom   

Romain Rolland Nobel-díjas francia író, zenetörténész Shakespeare, Renan, Ibsen, Tolsztoj, Spinoza művein túl a zene töltötte ki életét, maga is több hangszeren játszott, s rajongott Bach, Beethoven és Wagner művészetéért. 150 éve született Romain Rolland Nobel-díjas francia író, zenetörténész.

“Mennyire szánom azokat a szegény szerencsétleneket, akik nem ismerik a könyvolvasás gyönyörűségét! Vannak, akik büszkén lenézik a múltat, és csak a jelenbe kapaszkodnak.” (Romain Rolland: Colas Breugnon)

“Egy igazán nagy és nagyhatású író, gondolkodó és politikus, aki ellen az írók, a gondolkodók és a politikusok nagyobbik részének kifogása volt, és részben máig is van. Aki olvassa, elragadtatottan teszi le a könyvet, de aki róla olvas lexikonokban vagy világirodalom-történetekben, az állítólagos korlátairól értesül’ – írja Romain-ről a Világirodalmi arcképcsarnokban Hegedűs Gyula.

Romain Rolland 1866. január 29-én született, Clamecyből származott, ahol apja közjegyzőként dolgozott. Gyermekkorának egyik meghatározó “élménye” a tüdejét megtámadó betegség volt, amitől élete végéig szenvedett. Gyenge fizikuma ellenére erős élni akarás és mindennél inkább a tudásvágy jellemezte. Az irodalmi élmények, Shakespeare, Renan, Ibsen, Tolsztoj, Spinoza művein túl a zene töltötte ki életét, maga is több hangszeren játszott, s rajongott Bach, Beethoven és Wagner művészetéért.

Romain Rolland a lakása balkonján, Montparnasse, Párizs, 1914 (Fotó: Wikipédia)1880-ban szüleivel Párizsba költözött, ahol az érettségit követően 1886-ig a tanárképző intézet, az École Normale Supérieure hallgatója volt. Ebben az időben már egyre erősödött benne a vágy, hogy életét az emberiség szolgálatába állítsa, s világjobbító szándékának, léleknemesítő törekvéseinek megfelelő formát keresett. Vallási, erkölcsi, filozófiai kételyeit, kérdéseit egy Tolsztojnak írt levélben fogalmazta meg, aki válaszlevelében arra ösztönözte őt, hogy teremtsen összhangot a művészet és a nép között. Rolland azonban előbb a doktorátus megszerzésén fáradozott, s szellemi-írói fejlődésére nagy hatással volt, hogy 1889-ben egy ösztöndíjjal Rómába utazhatott. Itt intim kapcsolatba került Liszt, Wagner és Nietzsche egykori szeretőjével, a szép és intelligens Malwida von Meisenbuggal, aki bátorította írói próbálkozásait. Kapcsolatuk hamarosan megszakadt, Rolland visszatért Párizsba, s feleségül vette Clotilde Bréalt, akitől 1901-ben vált el. 1895-ben történelemből megszerezte a doktorátust, disszertációját A modern zenés színház kialakulása. Az európai opera története Lully és Scarlatti előtt címmel írta. Ezt követően előbb az École Normale Supérieure-ön művészettörténetet, majd a Sorbonne-on zenetörténetet tanított egészen 1912-ig, amikor már megengedhette magának, hogy az írásból éljen.

“Ne keress itt tételt vagy elméletet. Ne láss e könyvben egyebet, mint egy őszinte, hosszú , örömben és bánatban termékeny élet belső történetét: ez az élet nem mentes ellentmondásoktól, bővelkedik tévedésekben, s folyvást azért feszíti meg erejét, hogy – ha már az Igazság elérhetetlen – elérje a lélek harmóniáját, a mi legfőbb igazságunkat.” (Romain Rolland: Az elvarázsolt lélek)

Írói munkásságának első darabjai színművek voltak, amelyekben A nép színháza című tanulmányában megfogalmazott elvei szerint heroikus példákat kívánt adni a francia történelmi múltból, elsősorban a forradalom idejéből, elvetve a hagyományos színházi megoldásokat. Darabjainak nagy részét A forradalom színháza című kötetében gyűjtötte egybe. Ugyancsak hősöket, nem mindennapi embereket állított példaképül az 1900-as évek elején írt Híres emberek életrajzai című sorozatában, amelyben többek között Beethoven, Michelangelo, Tolsztoj életrajza is megjelent. Ennek az időszaknak legnagyobb vállalkozása az 1903 és 1912 között írott, a saját definíciójával regényfolyamnak nevezett Jean-Christophe című 10 kötetes munkája volt, amely egy német muzsikus élettörténetéről, szellemi-lelki fejlődéséről, környezetével folytatott küzdelmeiről szólt. A modern lélek hőskölteményének szánt, szimfonikus szerkesztésű zenei regény minden terjengőssége ellenére is a kor egyik legnagyobb hatású műve lett, s 1915-ben Rolland megkapta érte az irodalmi Nobel-díjat, amelynek összegét a Nemzetközi Vöröskeresztnek ajánlotta fel.

Az első világháború kitörése, a minden oldalról felhangzó háborús propaganda, a gyűlöletkeltés megrendítette az írót, aki háborúellenes cikkeiben adott hangot tiltakozásának, pacifizmusának. Támadói számosan voltak, csekély számú támogatói között viszont ott volt Einstein, Schweitzer, Hesse és Martin du Gard is. A háború alatt és utána is Svájcban élt, s részt vett a Vöröskereszt hadifogoly szolgálatának munkájában. 1917-ben az orosz forradalmat lelkesen üdvözölte, s egy új társadalmi rend felépítésének gondolata fogalmazódott meg benne.

Szerették volna föltérni a lelküket egymás előtt… No, mégsem egészen! Tudták, hogy mindenkiben vannak olyan dolgok, amiket nem kell megmutatni. Akkor sem, ha szeret az ember? Éppen akkor nem!” (Romain Rolland: Az elvarázsolt lélek)

A háború után jelent meg Colas Breugnon című regénye, amelynek főhősében jelenítette meg a hazához való hűséget, a népi erőben, a közösségi erkölcsben való bizodalmat. Ebben az időszakban került kapcsolatba Henri Barbusse-szel, akivel később a forradalmi erőszakról éles vitába keveredett. A húszas évek elejétől érdeklődése egyre inkább az indiai szellemiség, az erőszakmentesség gondolata felé fordult, kapcsolatba került Gandhival, akiről könyvet is írt.

Az orosz forradalom ellentmondásait figyelve születtek meg A forradalom színháza újabb darabjai, köztük A szerelem és a halál játéka, amely ma is gyakran szerepel a színházak repertoárján. 1922 és 1933 között ismét nagyregény írásába fogott, s az Elvarázsolt lélek című hétkötetes regényfolyamában az értelmiségi útkeresés széles panorámáját rajzolta meg árnyalt lélekábrázolással.

1932-ben részt az amszterdami háborúellenes világkonferencia megszervezésében. Egy évvel később visszautasította a Goethe-érmet, tiltakozásul a fasizmus ellen. 1934-ben feleségül vette Maria Kudasevát, egy orosz emigráns arisztokrata fiatal özvegyét. 1935-ben a Szovjetunióba látogatott, ahol Gorkijjal és Sztálinnal is találkozott. Nem sokkal ezután visszaköltözött Franciaországba, Vézelay-be, s 70. születésnapján a francia baloldal nagy ünneplésben részesítette. 1939-ben, a Molotov-Ribbentrop paktum után kilépett a Szovjetunió Barátainak Társaságából, de a szocialista eszmékkel nem szakított.

A háború idején többnyire önéletrajzi írásain, memoárjain dolgozott, s befejezte hétkötetes nagy zenetörténeti monográfiáját is. 1944. december 30-án hunyt el vézelay-i otthonában.

Romain Rolland Nobel-díjas író és Mahatma Gandhi, 1922, Villeneuve  (Fotó Wikipédia)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek