2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Az utópista szocialista Charles Fourier című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Az utópista szocialista Charles Fourier

Szerző: / 2017. október 12. csütörtök / Kultúra, Irodalom   

Charles Fourier (1772-1837) francia utópista (Fotó: Wikipédia)180 éve, 1837. október 10-én halt meg Charles Fourier francia utópista szocialista gondolkodó, a korai kapitalista viszonyok éles kritikusa, a falanszter és a feminizmus fogalmak megalkotója.

Charles Fourier francia utópista szocialista gondolkodó 180 éve, 1837. október 10-én halt meg Párizsban, és 245 éve, 1772. április 7-én született Besanconban, apja tehetős kereskedő volt. Apja halálát követően anyja kifejezett kívánságára Fourier maga is a kereskedő szakmát választotta hivatásául, ám lyoni és roueni tanulmányait hirtelen félbeszakítva úgy döntött, hogy beutazza Nyugat-Európát. Utazásából visszatérve Lyonban telepedett le, itt érte el a francia forradalom szele.

A forradalom évei alatt szinte teljes vagyonát elkobozták, így hol vándorkereskedőként, hol segédként dolgozott a megélhetésért. Fourier élete végéig a tőle oly távol álló pénzvilágban volt kénytelen dolgozni, soha nem engedhette meg magénak, hogy tudósként, a társadalmi problémákat boncolgatva töltse mindennapjait.

André Breton: Charles Fourier (1772-1837) francia utópista (Fotó: Wikipédia)“…az ember semmivé válik, mihelyt nem azt a helyet foglalja el, ahová a természet szánta.”

A forradalmi éveket követően, Napóleon hatalomra jutása idején kezdte megjelentetni a társadalmi berendezkedést elemző írásait, amelyeknek központi eleme volt az “univerzális harmónia” ideája. A cikksorozatot követően 1808-ban jelent meg fő műve, A négy mozgás és az általános rendeltetések elmélete. Filozófiai munkái nagy hatást gyakoroltak az utókorra, utópista gondolatai több későbbi politikai gondolkodó műveiben is visszaköszöntek.

A francia filozófus szerint a társadalom a Newton által vázolt mechanikai törvények szerint működik, de az emberi élet valódi célja az univerzális boldogsághoz való eljutás, vagyis a tökéletes harmónia. Fourier az emberiség történetét öt szakaszra bontotta. Ezek közül az első az őskommunista ösztönkorszak volt, amelyet a vadság korszaka követett. A harmadik korszak a patriarchátus és a  kereskedelem fejlődésének időszaka volt, majd a barbárság következett. Az ötödik korszakot Fourier a civilizáció szakaszában jelölte meg.

Az utópista gondolkodó legrészletesebben az ötödik korszakkal foglalkozott, társadalomkritikája itt vált a legélesebbé. Szerinte a civilizált világ időszaka degenerációt hoz, e világ bukása után egy magasabb rendű állapotnak, az általános harmónia korszakának kell elkövetkeznie. Elmélete alapján az ideális társadalomban is megmaradnának a társadalmi osztályok, a magántulajdon, de még az adófizetés kötelezettsége is.

Fourier kidolgozott egy racionalizáltan működő munkarendszert és egy ideális településszerkezetet is, ezek együttese hívta életre a falansztert. A társadalom hatékonyságáról szólva a legfontosabbnak a törődést és az együttműködést jelölte meg, úgy gondolta, hogy az a társadalom lehet sikeres, amely képes az együttműködésre. Fourier a falansztert ennek megfelelően négyemeletes épületként képzelte el, amelyben a gazdagok kapták volna a legfelső, a legszegényebbek pedig a legalsó szintet.

Charles Fourier (1772-1837) francia utópista (Fotó: Wikipédia)Elképzelése szerint a falansztert ideális esetben 1620 ember lakná, az egyre szaporodó falanszterek közötti laza szövetségéről pedig a Falanszterek Világkongresszusa lenne hivatott gondoskodni.

Elméletében a munkáról is szól: szerinte a jólét alapja a munka, az emberek pedig érdeklődésüknek megfelelő munkát vállalnak. Vannak viszont olyan munkák is, amelyeket nem szívesen végeznek, ezért Fourier nagyobb bérrel ösztönözte volna azokat, akik hajlandóak e nem népszerű feladatok ellátására is.

A teljes harmónia felé vezető elméletében a gazdasági, politikai, kulturális harmónia mellett Fourier a szexuális szabadság és harmónia fontosságáról is értekezik. Az utópista szocializmus első hírnökéről kevésbé ismert, hogy ő tekinthető a feminizmus első képviselőjének. Fourier több ízben is hangsúlyozta, hogy a nők jogainak kiterjesztése a szociális fejlődés alapköve lenne. Szociális utópiáját teljes részletességgel az 1829-ben megjelent Az új ipari és közösségi világ című művében fektette le.

Fourier igen komoly hatással volt az utókorra. Gondolatai Karl Marx mellett több politikai gondolkodó – többek közt Herbert Marcuse – elméletére is hatással voltak. Charles Fourier, aki élete végéig Párizs, Lyon és Besancon között ingázott, 1837. október 10-én halt meg párizsi otthonában.

Címkék:

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek