2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Berg Judit: Rumini már egészen nagyfiú lett című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Berg Judit: Rumini már egészen nagyfiú lett

Szerző: / 2015. május 14. csütörtök / Kultúra, Teátrum   

Berg Judit író “A regényíró munkáját az alkotói magány jellemzi, míg a színműíró a próbafolyamattal együtt alakítja ki a végleges szövegkönyvet, így tulajdonképpen elmondható, hogy a Rumini színrevitele közben tanultam meg a csapatmunkát.” Századik alkalommal játsszák a Rumini című produkciót a Pesti Magyar Színházban.

Századik előadásához érkezik Berg Judit népszerű színdarabja, a Rumini. A Pesti Magyar Színház 2011 decemberében állította színre a darabot, azóta nagyjából 60 000 gyermeket és felnőttet szórakoztattak a Szélkirálynő nevű vitorlás sűrűn bajba kerülő hajósinasának kalandjai. A jubileumi előadásra 2015. május 17-én 15:00 órakor kerül sor. “Rumini már egészen nagyfiú lett, akinek el lehet engedni a kezét” – vallja Berg Judit író, az egyik legkedveltebb gyerekkönyv, Rumini c. mű szerzője.


Berg Judit író (Fotó: Gergely Bea)Berg Juditot, a darab szerzőjét alkotói pályája második évétől végigkísérte Rumini. “Bár nem ez volt az első könyvem, de ez az első regényem, és az első, amivel díjat nyertem. Ha más munkámat esetleg nem ismerik, erről a kalandregény-sorozatról mindenki tud. Eddig összesen 7 kötet született meg, 4 klasszikus történet, 1 színdarab, 1 levél- és 1 naplóregény. Éppen most írom az utolsót, mert úgy érzem, semmi nem tarthat örökké, és Rumini már egészen nagyfiú lett, akinek el lehet engedni a kezét.”

Horváth Illés, a darab címszereplője számára egy bizonyos tekintetben ugyancsak Rumini az első: “Ezen az előadáson kívül csak felnőtteknek játszom, így a Rumini az első, és ezidáig az egyetlen gyerekdarab, amelyben szerepelek. Mivel nekem magamnak nincs még gyermekem, és a családomban sincs jelenleg kisiskolás, így a 6-7 éves korosztállyal ez az egyetlen kapcsolatom; ez életemben a gyerekelőadás, csupa nagybetűvel. Nem csendben figyelő, elmélyülten hallgató közönség, lelkesen követik a történetet és élénken reagálnak mindenre. Ez felemelő és inspiráló, nagyon jó érzés Ruminit játszani.”

“Eleinte meglehetősen hektikusnak tűnt: megéltünk fantasztikus előadásokat, máskor pedig egy-egy apró hibától epilepsziás rohamot kaptam – árulta el a szerző, Berg Judit. – Mára minden stabil, a szereplők az összes előadáson ugyanazt a magas színvonalat hozzák. Méhes Lászlóval, a darab rendezőjével a mai napig tartom a kapcsolatot, csakúgy mint azokkal a színiakadémistákkal, akik a színészek mellett elsőként játszották a darabban a bandatagokat, ferriteket, pillangókat  és matrózokat. Színházi emberek azt jósolták, körülbelül 50-60 előadásra számíthatunk, de én a szívem mélyén úgy éreztem, meglesz a 200 is – nos, a 100. mindenesetre elérkezett.”

“Izgalmas volt megélni, hogy míg a regényben leírtak teljes egészében az én egyedüli szándékomat és gondolataimat tükrözik, addig a színdarabban a rendező változtatást kér, a színészek rögtönöznek, és néha az egész jelenet másmilyen lesz, mint ahogy én azt elképzeltem. Van például az előadásban egy reklámszlogen-szerű megszólalása Molyrának, amelyet Kubik Anna kért az egyik próbán, és én másnapra megírtam. Így került a darabba, az ötlet nem is az enyém – vallja be Berg Judit. –  A regényíró munkáját az alkotói magány jellemzi, míg a színműíró a próbafolyamattal együtt alakítja ki a végleges szövegkönyvet, így tulajdonképpen elmondható, hogy a Rumini színrevitele közben tanultam meg a csapatmunkát, ebben is ez volt életemben az első.”

“100. előadást játszani, különösen címszereplőként, nagy dolog, ráadásul mindezt négy év alatt teljesítettük, és gyakorlatilag végig telt házak előtt – emeli ki Horváth Illés. – Mára nem csak a kultikus regénynek, de magának az előadásnak is van rajongótábora, akik vissza-visszatérnek és újra megnézik a darabot. Voltunk az előadással iskolákban, játszottuk szabadtéren, rádiójátékot is forgattunk, egyszóval folyamatosan jelen van az életemben Rumini. Most elértük  a 100-at, és kívánom az előadásnak, hogy a 200. alkalmat is megünnepelhessük majd.”

2015. május 17-én 15:00 órakor Rumini és társai századszor is nagy bajba keverednek, hiszen a Ferrit-sziget gonosz úrnőjének életveszélyes kelepcéje várja őket, ahonnét csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni. A jubileumi előadásra dedikálással és meglepetéssel készülünk a nézőknek, de természetesen az ünneplés előadás után a színpadon sem maradhat el.

Rumini, Pesti Magyar Színház (Fotó: Dóka Attila)

 

Rumini, Pesti Magyar Színház (Fotó: Dóka Attila)

 

Rumini, Pesti Magyar Színház (Fotó: Dóka Attila)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek