2017. szeptember 26.  Kedd
Közepesen felhős 18 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 26.  Kedd   Jusztina
Közepesen felhős 18 °C Közepesen felhős

A West Side Story sikere

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

A West Side Story sikere  
60 éve, 1957. szeptember 26-án mutatták be a West Side Storyt a New York-i Broadway-n.
William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Boglár Lajos legszebb tárgyai című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Boglár Lajos legszebb tárgyai

Szerző: / 2013. szeptember 24. kedd / Kultúra, Képzőművészet   

Boglár Lajos, Brazília (Forrás: NM)Boglár Lajos nemzetközi hírű Amerika-kutató, kulturális antropológus, etnológus hagyatékának utolsó két, nagy értékű tolldísze is a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe került, és ezzel teljes lett a teljes Boglár-gyűjtemény.

“Amikor 1968 augusztusában nyolc hónapos venezuelai tartózkodás után Budapestre érkeztem, még hetekig a piaroa indiánok között átélt élmények hatása alatt voltam, és nem tudtam felfogni barátaim politikai („Mit szólsz a diáklázongásokhoz?”) és kulturális nyüzsgését („Láttad a Beckett darabot?”).
Idegenné vált a megszokott közeg… Elfelejtettem könyvcímeket, telefonszámokat, de fülemben visszhangzott Hatopa mágikus csörgővel kísért mitikus éneke, és magam előtt láttam Tuna vehemens beszámolóját a vaddisznók elejtéséről…
Hasonló érzelmi folyamaton esett át tanítványom, aki nem akarta lemosni a testéről a festéknyomokat, törzsi beavatásának szimbólumait – szorongva figyelte, miként kopik magától a cinóberszín…
Az indiánok hónapokon keresztül adták át ismereteiket, és arra tanítottak, „nekik-róluk” írjak, fotózzak vagy készítsek filmet, tehát tőlük távol is gondoljak rájuk. Ezt a máig ható sajátos ‘enkulturációt’ semmiféle elmélet nem helyettesítette sem az utazás előtt, sem pedig utána…”
(Boglár Lajos: Relatív viszonyam – öninterjú)

Dr. Boglár Lajos (1929-2004) kulturális antropológus, muzeológus 1959-1999-ig végzett gyűjtőmunkát a dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsek körében.

Boglár Lajos, tollkorona, Néprajzi Múzeum (Fotó: Sarnyai Krisztina)Boglár Lajos Brazíliában született, ahol 1942-ig élt. Tanulmányait az ELTE BTK etnológia és régészet szakán végezte. Alapítója és első vezetője volt a magyarországi kulturális antropológia egyetemi oktatásának. Kilenc európai múzeum őrzi gyűjteményeit, állandó kiállítása Tatabányán látható. Főbb művei: Trópusi indiánok között (1964), Wahari (1978), Indián művészet Mexikótól Peruig (1983), Mítosz és kultúra (1997). Több dokumentumfilmet is készített.

A 2004-ben elhunyt kulturális antropológus 1959-től végzett gyűjtőmunkát dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsek körében. Magyarországon “páratlan és napjainkra már pótolhatatlan kollekciója” által ismerte meg mind a szakma, mind pedig a nagyközönség a dél-amerikai indiánok kultúráját – olvasható a hagyatékot ismertető honlapon (boglar-hagyatek.blogspot.hu).

Brazíliában a nambikuara, guarani, kajapó és botokudo indiánoknál, Venezuelában a piaroáknál, Francia-Guayanában pedig a wayana indiánok között kutatva gyűjtött össze Magyarországon páratlan és napjainkra már pótolhatatlan kollekciót e közösségek ünnepi és hétköznapi tárgyaiból. Itthon főként általa ismerte meg mind a szakma, mind pedig a nagyközönség a dél-amerikai indiánok kultúráját.

Az amazóniai indiánok kultúráját bemutató, 1950 és 2000 között gyűjtött egyedülálló, több mint 250 darabos gyűjtemény megvétele után, Richard de Unger nagylelkű magántámogatásának köszönhetően a Boglár Lajos hagyaték utolsó két, nagy értékű tolldísze is a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe került. Ezek a Boglár által gyűjtött legszebb tárgyak, amelyeket élete végéig magánál tartott.

A kazsapó tollkorona 140 x 120 cm méretű, kék ara farktollakból és ovális bambusz keretből áll, a fejre való erősítést kis fonott korong szolgálja. Ez a tárgy a színpompás tolldíszeikről híres dél-amerikai kazsapó indiánok legnagyobb méretű tolldísze (krokoti), amelyet avatási rítusokon viselnek.

A tollmozaikos maszk (Cara Grande) 98 x 70 cm méretű, a tapirape indiánok által készített műalkotás, amely egy korábbi táncmaszk formáját követi. Ma kifejezetten gyűjtők számára készül a falapra ragasztott tollmozaik, amely a tollművészet legbonyolultabb, legkifinomultabb formája.

A mostani hagyatékból – ezzel a két tolldísszel együtt – 250 tárgy került a Néprajzi Múzeumba. Kiemelkedő az anyagban a 26 kisebb-nagyobb tollkorona, fejdísz és további 60 tollal díszített ékszer. A korábbiakkal együtt jelenleg összesen 920 Boglár Lajos által gyűjtött tárgy van az Amerika Gyűjteményben, ez a teljes Amerika Gyűjtemény 11 százaléka.

A tárgyak leltározása és restaurálása megkezdődött. A teljessé vált hagyatékot 2014 márciusában, a Néprajzi Múzeum Napján nyíló kiállításon tekinthetik meg a látogatók.

Boglár Lajos, tollas maszk, Néprajzi Múzeum (Fotó: Sarnyai Krisztina)

 

Boglár Lajos, gyöngykötény, Néprajzi Múzeum (Fotó: Sarnyai Krisztina)

 

Boglár Lajos, jaguár kerámia, Néprajzi Múzeum (Fotó: Sarnyai Krisztina)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek