2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) F. M. Dosztojevszkij: A játékos című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

F. M. Dosztojevszkij: A játékos

Szerző: / 2015. november 11. szerda / Kultúra, Irodalom   

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij “S most még egyszer föltettem magamnak a kérdést: szeretem őt? S még egyszer nem tudtam felelni, jobban mondva: megint és századszor azt feleltem magamnak, hogy gyűlölöm.” A játékos Szabó Endre felújított fordításában jelent meg az Alinea Kiadó Klasszik sorozatában.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij egyik legismertebb műve A játékos, a szerelem és a játékszenvedély regénye. A főhőst a szerelem sodorja a szerencsejátékhoz, de idővel a játék izgalma feledteti a szerelme iránti vágyat. A történet Roulettenburgban, a kaszinójáról híres fürdővárosban játszódik. Itt egy nemzetközi társaság verődik össze jobb sorsra érdemes, de kiúttalan személyekből, akiknek legfőbb céljuk a pénzszerzés.

Bár A játékos nem önéletrajzi mű, Dosztojevszkij maga is gyakori vendég volt a rulettasztalnál, és egy lejáró tartozása miatti pénz- és időzavarban írta ezt a művét.

A művet korábban a Katona József Színházban is színpadra vitték, többek között Bán János, Básti Juli, Cseh Tamás, Gobbi Hilda és Udvaros Dorottya szereplésével.

A játékos Szabó Endre felújított fordításában jelenik meg az Alinea Kiadó Klasszik sorozatában.

A Klasszik sorozat bejutott a Szép Magyar Könyv 2011 verseny döntőjébe.

Részlet a könyvből a címre kattintva:

F. M. Dosztojevszkij: A játékos  

S most még egyszer föltettem magamnak a kérdést: szeretem őt? S még egyszer nem tudtam felelni, jobban mondva: megint és századszor azt feleltem magamnak, hogy gyűlölöm.

  Igen: gyűlöletes volt nekem. Voltak pillanatok – s éppen mindig a beszélgetéseink végén –, amelyekben fél életemet adtam volna azért, hogy megfojthassam. Esküszöm, hogy ha rögtön kést márthattam volna a mellébe, hát azt hiszem, nagy élvezettel meg tudtam volna tenni. Másfelől meg esküszöm mindenre, ami szent, hogy ha a Schlangenbergen tényleg azt mondta volna nekem: „ugorjon le!”, akkor én rögtön leugrottam volna, a legnagyobb gyönyörrel. Ezt jól tudtam.

  A dolgot így vagy úgy, de el kellett dönteni. Ezt ő mind jól tudja s annak a gondolata, hogy én egészen jól tudom, ő mennyire megközelíthetetlen nekem, mennyire képtelenség az én ábrándozásom – ez a gondolat, biztosan tudom, rendkívüli gyönyörűséget okoz neki, máskülönben miért volna velem olyan bizalmas, őszinte? Ő, aki oly óvatos és okos?

  Nekem úgy tűnt, hogy eddig úgy nézett reám, mint az a régi császárnő, aki fesztelenül öltözködött a rabszolgája előtt, mert nem tartotta embernek. Igen, ő igen gyakran nem tartott engem embernek…

  De hát most feladatot kaptam tőle, hogy nyerjek neki a ruletten. Bármi áron nyerjek. Nem volt időm azon okoskodni, hogy miért és mennyi idő alatt kell nyernem, s hogy micsoda új ötletek születhettek az ő örökké számító agyában? Az elmúlt két hét alatt, úgy látszik, sok olyan dolog is történt, amiről nekem fogalmam sem volt. Mindezt meg kellett tudnom, ki kellett kutatnom, még pedig minél előbb.

  De egyelőre nem értem rá erre: indulnom kellett játszani.

F. M. Dosztojevszkij: A játékos

F. M. Dosztojevszkij, A játékos, (Игрок), Fordító Szabó Endre, Kiadás éve 2012, Oldalszám 208