2017. október 20.  Péntek
Köd 6 °C Köd
Rovatok
2017. október 20.  Péntek   Vendel
Köd 6 °C Köd

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Fauve és avantgárd művek a Kieselbach őszi árverésén című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Fauve és avantgárd művek a Kieselbach őszi árverésén

Szerző: / 2017. szeptember 19. kedd / Kultúra, Képzőművészet   

A Kieselbach Galéria több mint 230 tételt felvonultató aukciós anyagában két jelentős festmény is reprezentálja a magyar Vadak első vonalát.

Jelentős fauve és avantgárd művek mellett Czóbel Béla és Kontuly Béla egy-egy kiemelkedő alkotása is szerepel a Kieselbach Galéria 56. őszi aukcióján, amelyet vasárnap este tartanak Budapesten a Marriott Hotelben.

A több mint 230 tételt felvonultató aukciós anyagban két jelentős festmény is reprezentálja a magyar Vadak első vonalát – olvasható az elküldött tájékoztatóban.

Kontuly Béla: Csendélet kaktusszal és narancsokkal, 1933 (Fotó: Kieselbach Galéria)Czigány Dezső Kalapos nő virágos kertben című 1909-ben festett alkotása egy vidéki gyűjteményből bukkant elő, Budapesten eddig egyszer, a Nyolcak 2011-es kiállításán, a Szépművészeti Múzeumban láthatta a közönség. Az idilli témájú és hangulatú kép az egyik legnépszerűbb a magánkézben lévő magyar fauve alkotások közül. A festmény kikiáltási ára 24 millió forint. 

A másik fauve-mű Pólya Tibor 1910-ben Párizsban festett Fésülködő akt műteremben című képe, amely 16 millió forinttól cserélhet gazdát. A festmény szerepelt a Magyar Vadak 2006-os kiállításán. Ugyancsak 16 millió forinttól kelhet el a magyar modernizmus klasszikus korszakának egyik kiemelkedő műve Kmetty János Parkrészlet fákkal című alkotása. 

A tájékoztató szerint felfedezés előtt áll Schadl János művészete, 1920 körül készült alkotásai a magyar aktivizmus legjelentősebb művei közé tartoznak. Most bemutatott főműve, a Falu viharban a világháborút túlélő Európa és Magyarország, a drámai változások előtt álló emberiség és a korszakhatárra érő, szellemi és egzisztenciális választásra kényszerülő festő érzéseit közvetíti. A kép kikiáltási ára 24 millió forint. 

A francia fővárosból tért vissza a közelmúltban Czóbel Béla 1926-ban festett Párizsi részlete, amely korábban a világhírű magyar származású, New York-i műkereskedő, Brummer József, majd később a legendás amerikai ingatlanmogul, Alexander M. Bing gyűjteményét gazdagította. A nagyméretű festmény az életmű legfontosabb darabjai közé tartozik, kikiáltási ára pedig 17 millió forint.

A Római iskola egyik főművének számít Kontuly Béla Csendélet kaktusszal és narancsokkal című képe, amely jó példája annak a letisztult, hűvösségig elegáns stílusnak, amely az 1920-as évek második felétől egész Európát meghódította. A nemzetközi rangú műalkotás – amely a világ bármely múzeumában méltó módon képviselné a harmincas évek magyar festészetét – 36 millió forinttól kelhet el.

Than Mór Görgey rohamot vezényel a második komáromi csatában című kompozíciója a dicsőséges tavaszi hadjárat legfelemelőbb pillanatát ábrázolja. Than Mór saját, közvetlen tapasztalatai és a tisztek elbeszélései alapján számos vázlatot és képet festett a szabadságharc történelmi momentumairól 1849-ben, és az 1850-es évek elején. A nemzeti ereklyének is nevezhető alkotást 3,2 millió forinttól kínálják az érdeklődőknek. 

Két kiemelkedő mű is képviseli a hetvenes és nyolcvanas évek mára már klasszikussá érő magyar képzőművészetét: El Kazovszkij Fehér csendélet című alkotása 3,4 millió forinttól, míg Csernus Tibor Nagy őszi csendélete 7,5 millió forinttól cserélhet gazdát.

Kmetty János Parkrészlet fákkal, 1912 (Fotó: Kieselbach Galéria)

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek