2017. augusztus 21.  Hétfő
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 21.  Hétfő   Sámuel, Hajna
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős

Szent István emlékezetének napja

Új szereplőket keres a Barátok közt

Elvis Presley emlékére

Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?

Szent István emlékezetének napja  
Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, az egyik legrégibb magyar ünnepnap.
Új szereplőket keres a Barátok közt  
Az RTL Klub sorozata 15 éven felüli, új szereplőket keres: a Barátok közt leendő arcait négy időpontban válogatja a csatorna.
Elvis Presley emlékére  
A rock and roll királya, Elvis Presley az amerikai álom megtestesítője volt, ám a dollármilliókért hajtva a legszebb férfikorban gyógyszerek rabjaként halt meg éppen 40 évvel ezelőtt.
Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?  
Az eddig véltnél jóval kevesebb vér tapad a Fekete Herceg néven is ismert Eduárd walesi herceg.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Freddie Mercury köztünk van című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Freddie Mercury köztünk van

Szerző: / 2016. szeptember 5. hétfő / Kultúra, Zenevilág   

Freddie Mercury, Queen“Mindent odaadok, ami bennem van, mert ilyen vagyok” – vallotta a 70 éve született Freddie Mercury, a Queen egykori frontembere. A rockzene egyik legkitűnőbb hangja és egyedülálló zeneisége éveken át a slágerlisták élén állt.

A rockzene történetének egyik legkarizmatikusabb előadója negyedszázada nincs közöttünk, 1991. november 24-én, alig 45 évesen halt meg AIDS-betegsége szövődményeiben. A Queen említésekor a társaságból elsőre mindenképpen az ő képe és hangja ugrik be a rajongóknak. Hogyan lett a szégyenlős, Zanzibár szigetéről származó képzőművész hallgatóból a popzene extravertált királya, hogyan teremtett a Live Aid-koncert és a Bohém rapszódia zenei legendát?

Queen koncert - Freddie Mercury (Fotó: listal.com)Freddie Mercury élete Rejtő-regényeket idézően indult: perzsa párszi szülőktől a brit gyarmat afrikai Zanzibáron született 1946. szeptember 5-én Farrokh (Frederick) Bulsara néven, és Indiában nőtt fel. Már túl volt első együttesén, amikor a család a hatvanas éndvek végén Angliába költözött, ő pedig beiratkozott egy művészeti iskolába – a legjobb időben ahhoz, hogy megfertőzze a kibontakozó brit rockhullám. Először grafikusnak tanult, bár nem “főállásúként” tagja volt a Wreckage nevű főiskolás zenekarnak. Többször említette, hogy Jimi Hendrix, a Beatles és Led Zeppelin gyakorolta rá a legnagyobb hatást. Szorgalmasan látogatta a klubokat és koncerteket, így ismerkedett össze jövendő zenésztársaival, Brian May gitárossal és Roger Taylor dobossal.

Kisebb kitérők után 1971-ben alapították meg a Queen együttest, amelynek basszusgitárosa John Deacon lett (a banda elnevezése Mercury leleménye). A Queennek kezdetektől vezéregyénisége volt. A Queen hangzását May jellegzetes gitárjátéka mellett Mercury éneke szabta meg, az övé volt a rockzene egyik legnagyobb hangja, amellyel az operaszínpadokon is megállta volna a helyét. Elsősorban fantasztikus, négy oktáv hangterjedelmére, színpadi mozgására emlékszik a rockkedvelő világ. Jól bánt több hangszerrel, a koncerteken gyakran játszott billentyűs hangszereken. Vonzódott a teatralitáshoz, ami szerzeményeinek zenei világában, a koncertek külsőségeiben is megnyilvánult.

Az énekes showmanként is tehetségesnek bizonyult, excentrikus megjelenésével, jelmezeivel a színpadon is magára irányította a figyelmet. A könnyen keresett pénzt könnyedén szórta el, fényűző életmódjáról legendák keringtek. Megesett, hogy majdnem félmillió dollárt fizetett egy kínai porcelánért, amely megtetszett neki, máskor születésnapi partijának vendégeit Ibizára röptette, ahol tűzijáték és flamencotáncosok szórakoztatták őket.

Első lemezük 1973-ban jelent meg, de az igazi nagy dobásnak az 1975-ös A Night at the Opera című albumuk bizonyult. Ezen hallható a Mercury által írott, csaknem hatperces miniopera, a Bohemian Rhapsody. A több “felvonásból” álló, refrén nélküli számban az énekes, akinek hangját többször is egymásra keverték, megcsillogtathatta négyoktávos hangterjedelmét. A csillagászati összegből rögzített kislemez, amelyhez – évekkel az MTV zenei csatorna elindulása előtt – az első igazi videoklip készült, két különböző alkalommal is milliós példányszámban kelt el, és több szavazáson is minden idők legjobb dalának választották.

A Queen ontotta a remek slágereket, a Radio Ga Ga, a Who Wants To Live Forever, a We Will Rock You, az I Want To Break Free vagy a Bicycle Race egy korszak meghatározó dalaivá váltak, a We Are the Champions pedig nemcsak a brit Munkáspárt választási dala volt, de a futballstadionokban mind a mai napig üvölti a szurkolók kórusa. Ezért igencsak meglepő, hogy a Queen pályafutása során Angliában csak három, Amerikában pedig két kislemezt tudott a listák élére röpíteni, ezek közül az egyik a David Bowie-val közös Under Pressure volt 1981-ben.

Mercury kitűnő dalszerző is volt. Az ő szerzeménye volt többek között a Queen világslágerei közül a We Are The Champions, a Killer Queen, a Bohemian Rapsody és a Who Wants to Live Forever – ez utóbbit valószínűleg már betegsége tudatában írta.

A Queen sokat koncertezett, ám nem volt két egyforma koncertje. Freddie talán legjobb formájában az 1985-ös Live Aid koncerten volt. Magyar rajongóinak sincs oka panaszra, hiszen még fénykorukban, 1986-ban jutottak el Budapestre: a Queen együttes, benne Freddie is csúcsformájában adott óriási koncertet éppen húsz évvel ezelőtt a Népstadionban – fellépésükről film is készült.

Galéria – QUEEN: A Night in Bohemia

Queen koncert - Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor, Brian Deacon (Fotó: listal.com)

Mercury keményen hajtotta magát az együttessel, de jutott energiája arra is, hogy szólólemezeket készítsen (az egyiket a katalán Monserrat Caballé operaénekesnővel). Ezek szakmai megítélés szerint jócskán elmaradtak a Queen lemezeitől, de a közönséget – főként a brit publikumot – sikerült megbabonáznia, s több saját lemeze került a brit lista előkelő helyére.

Bár volt barátnője, soha nem tagadta a férfiakhoz való szexuális vonzódását sem. Nem tudni pontosan, mikor betegedett meg AIDS-ben, de éveken át szenvedett a betegségben. Amikor 1991. november 23-án nyilvánosan bejelentette, hogy fertőzött, zenésztársait is teljesen letaglózta. Egy nappal azután, hogy a szörnyű kórt a világ tudomására hozta, meghalt. A Queen, amely a nyolcvanas évek második felében takaréklángon működött, nagy énekese elvesztése után feloszlott.

A Queen utolsó két albumát már nem kísérte világ körüli turné, az énekes az 1991-ben megjelent Innuendón található The Show Must Go On című dallal búcsúzott a közönségtől, az élettől. A másságát soha nem titkoló Mercury 1991. november 23-án hivatalosan is megerősítette az AIDS-betegségéről terjengő pletykákat – egy nappal később meghalt.

Ő volt az első jelentős rockzenész, aki az AIDS áldozata lett, így halála világszerte hatalmas megdöbbenést váltott ki. Pályatársai néhány hónap múlva hatalmas koncerttel tisztelegtek emléke előtt. Halála egyben a Queen végét is jelentette: társai több próbálkozás után végül Paul Rodgersszel turnéztak, még lemezt is készítettek vele, de ez már nem volt az igazi. Mercury hátrahagyott, félkész dalaiból jelent meg 1995-ben a Made In Heaven című lemez. Az énekesnek világszerte több szobra van, Angliában bélyeg is megjelent az emlékére, 2013-ban Indiában békafajt neveztek el róla, amelyet annak a helynek közelében fedeztek fel, ahol gyermekkorát töltötte. A Queen 2012-ben került be a rock and roll hírességek csarnokába.

Freddie Mercury máig élő népszerűségét jelzi, hogy jóllehet nem Angliában született, a BBC száz legnagyobb britről készült felmérésében az 58. helyre került.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek