2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) George Michael emlékére című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

George Michael emlékére

Szerző: / 2016. december 27. kedd / Kultúra, Zenevilág   

George Michael (1963-2016) énekes, zenész (Fotó: listal.com) Listavezető számok, több mint százmillió eladott album, több mint három évtized a popzene élvonalában – ez volt George Michael, a popikon.

Az1963. június 25-én született ciprusi görög apától és zsidó származású anyától született George Michael (Georgios Kyriacos Panayiotou) London East Finchley nevű negyedében, majd a pezsgő nagyvárostól északra, Radlettben töltötte gyerekkorát. Saját bevallása szerint egy jókora fejbekólintás hatására kezdett el a rovarok helyett a zene iránt érdeklődni.

A zenészt egészen a nyolcéves koráig történt felsérüléséig inkább a rovargyűjtés hozta lázba az akkordok helyett. “Nyolc évesen volt egy fejsérülésem, és bár tudom, hogy furcsán hangzik, de elég nagy ütés volt, és aztán teljesen más dolgok kezdtek érdekelni” – mondta a Wham egykori énekese. A popbálvány azelőtt minden reggel hajnali ötkor kelt, hogy kimenjen a szabadba rovarokat gyűjteni, s csak a baleset után kezdte el foglalkoztatni a zene.

A zenével először egy ska együttes alapításakor próbálkozott meg, a The Executive névre hallgató csapatban a későbbi Wham-tag Andrew Ridgeley is helyett kapott. 

Wham - George Michael és Andrew Ridgeley, 1985 (Fotó: listal.com)

A két fiatal srác 1981-ben hozta létre a nyolcvanas évek egyik legnagyobb zenei sikerévé avanzsáló Whamet, a duó első albuma, a Fantastic Angliában meg sem állt a slágerlisták éléig. A Young Guns, a Bad Boys, a Club Tropicana, és persze a Wake Me Up Before You Go-Go a világhírnév felé repítette a teltházas koncerteket adó együttest, a popfélistenként imádott két angol srác még a kínai nagy falat is bevette: 1985 tavaszán első nyugati csapatként léphettek fel a kommunista Kínában, útjukról még dokumentumfilm is készült.

Az évtized közepén azonban már egyre több hír keringett a Wham feloszlásáról, a két barát végül egy teltházas Wembley-koncerttel búcsúzott el 1986-ban. George azzal a nem titkolt vággyal kezdett bele szólókarrierjébe, hogy a tini közönségen túl egy új réteget tudjon megszólítani zenéjével. Első próbálkozása, a soulikon Aretha Franklinnel előadott I Knew You Were Waiting már egy új korszak kezdete volt, a duett Grammy-díjat ért a két énekesnek. A siker mellett a botrány sem maradt el, az I Want Your Sex kétértelmű című dalt több helyen betiltották.

Világraszóló siker lett viszont az 1987-es Faith, a klipben látható szűk Levi,s farmer, a bőrdzseki, na és persze az énekes mozgása. A szám címét viselő albumot 20 millió példányban adták el, 1988-ban az Egyesült Államok legnagyobb példányszámban eladott lemeze volt és a neves Diamond Awardot is megkapta 10 millió darab album eladásért. A Faith megjelenésével vált bizonyossá George Michael kiemelkedő tehetsége, amely rövid idő elteltével a szupersztárok státuszába emelte őt. 1988-ban George világkörüli turnéra indult. 

A Faith-t a poptörténet egyik legmeghatározóbb albumaként tartják nyilván; a görög származású, de már Angliában született George Michael azután készítette el 23 évvel ezelőtt, miután szélnek eresztette popduóját, a rendkívül sikeres Wham -et, amely olyan slágereket produkált, mint például a Last Christmas.

George Michael volt az első fehér férfi, aki az amerikai rhythm and blues lista első helyéig jutott, és a Faith-ről hat dal is a toplisták első helyezettje lett. Az album, amelynek szerzője és producere egyaránt George Michael, olyan meghatározó dalokat sorakoztatott fel, mint a Father Figure, a One More Try, a Faith, a Kissing A Fool és az I Want Your Sex; a Faith gitározós klipje máig emlékezetes.

Az album reklámja, a koncertek és a kiadójával folytatott harc újabb változtatásokra sarkallta a zenészt, aki következő, 1990-ben megjelent Listen Without Prejudice Vol. 1 című albumánál mindenfajta reklámozást megtagadott.

Új lemezére 1996-ig kellett várni, de megérte: a Jesus to a Child, a Fastlove, a Star People ismét egy új vonal beköszöntét jelezték. Egy best of válogatást követően George Michael csak 2004-ben jelentkezett új albummal.

A homoszexualitását 1998-ban egy kínos Los Angeles-i affért követően elismerő zenész koncertjein már évek óta megemlékezett partneréről, az 1993-ban AIDS-ben elhunyt Anselmo Feleppa divattervezőről azzal, hogy az emlékére írt Jesus to a Child című balladát énekelte. Jelenlegi kapcsolatát sem titkolja, 1996 óta élt együtt Kenny Goss-szal, akinek az Amazing című sikerdalt írta.

George Michael politikailag is igen aktív, a nyolcvanas években élesen kritizálta a Margaret Thatcher által folytatott politikát, az iraki háború ellen szóló Shoot the Dog című számában pedig Tony Blairnek és George Bushnak intett be. A hírek szerint utolsó turnéját folytató zenész egy tabuk nélküli önéletrajzi könyv megírására is ígéretet tett.

George Michael (1963-2016) énekes, zenész (Fotó: listal.com)

George Michael a Symphonica címmel kezdett, Budapestet is érintő óriás koncertturnéjának 14 előadását volt kénytelen lemondani annak idején a súlyos betegség miatt.

Az énekes azonban szenvedélybetegségei okozta botrányaival is számtalanszor az újságok címlapjára került. A popsztár például 2010 nyarának egy hajnalán Range Rover terepjárójával hajtott be az igen jómódú észak-londoni Hampstead kerület egyik fotószaküzletébe. A rendőrök a járó motorú kocsiban találtak rá, zsebében marihuánás cigarettákkal.

Öt éve, 2011 telén saját szavai szerint is épphogy túlélte hirtelen rátört tüdőgyulladását, amellyel egy bécsi kórházban kezelték csaknem egy hónapig. Hírek szerint az énekes egy ideig válságos állapotban volt. Az apai részről görög-ciprusi származású művész – akinek eredeti neve Georgios Panayiotou volt – ezt maga is megerősítette, miután hazatért Angliába, mondván: a bécsi kezelés alatt voltak időszakok, amikor “egy hajszálon múlott”, hogy életben marad-e.

Michael azonnal elismerte, hogy marihuánát szívott és nyugtató hatású szereket is bevett, mielőtt a volán mögé ült; ezek nyomait a későbbi rendőrségi laborvizsgálat ki is mutatta vérében. George Michaelt mindezért nyolc hét szabadságvesztésre ítélték – ebből négy hetet ült le -, és öt évre eltiltották a járművezetéstől. Három évvel korábban száz órányi közmunkára ítélték és két évre bevonták a jogosítványát, miután szintén bódult állapotban húzták ki az út közepén álló Mercedeséből London egyik forgalmas főútvonalán. Három évvel ezelőtt kiesett az őt szállító kocsiból az egyik legforgalmasabb angliai autópályán, és elszenvedett sérülései miatt mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani.

Halálhírére a világhírű pályatársak közül Sir Elton John reagált elsőként. Sir Elton az Instagram portálon hétfőn hajnalban közzétett egy fotót, amely őt és George Michaelt ábrázolja, és azt írta: mélységes sokkhatásként érte “a szeretett barát, a legkedvesebb, legnagyvonalúbb lelkű briliáns művész” elvesztése.

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.