2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Házasság Woody módra című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Házasság Woody módra

Szerző: / 2016. június 8. szerda / Kultúra, Teátrum   

Básti Juli, Central Park West – New York-i komédia, Centrál Színház (Fotó: Centrál Színház)

Középkorú, heteroszexuális értelmiségiek párkapcsolati krízise: ki lehetne nagyobb szakértő a témában Woody Allen-nél? A szoknyabolond szerző- és rendezőlegenda egyfelvonásosa itthon már tíz éve van műsoron, magyar színészházaspárokkal a főszerepben.

A Central Park West – New York-i komédia a Centrál Színházban

A közönség ötven év alatt sem elégelte meg a szarukeretes szemüveget viselő nyápic entellektüel örökös nyavalygását. Allen rendezhet több tucat gyenge filmet a kiválóak mellett, keveredhet szexuális abúzus gyanújába, megteheti, hogy szinte mindig bojkottálja a díjátadókat, kitartó közönsége rokonszenve végigkíséri egész életpályáján. Woody-nak tengernyi baja van az univerzummal – nem csak az, hogy tágul –: ama jellegzetes alleni humorba pácolt világszemléletet, amivel az író-rendező az emberi boldogtalanságot láttatni képes, máig nem unták meg Manhattantől Pápua Új-Guineáig.

Central Park West – New York-i komédia, Centrál Színház (Fotó: Centrál Színház)

A Central Park West című színdarabja sem szolgál semmilyen velőtrázó innovációval: az önámító kultúrpolgárság ezer sebből vérzik, a házasság hazug intézmény, a haláltól pedig mindannyian rettegünk. A darab hősei jómódú, ámde frusztrált negyvenesek-ötvenesek, akik drága enteriőrök, habfehér kanapék és szőnyegek ölelésében élnek párokba rendeződve, aztán egyszer csak rádöbbennek, hogy az élet elszáll, velük pedig nem történik semmi. Nosza, tegyünk ellene! – kiált fel a férj, Sam (Puskás Tamás), akiről a darab elején, két barátnő feldúlt és alkoholba áztatott csevejéből derül ki: bizony becsajozott, idősödő pszichológus nejét, Phylist (Básti Juli) épp most cseréli le valaki másra. Hogy ki ez a másik, arról az elején mindkét hölgynek (Nagy-Kálózy Eszter játssza a barátnőt, Carolt) a cselekmény beindításában fontos szerepet játszó, ámde fals információi vannak. Aztán színre lép a férj, akinek személyiségét a két matróna fél felvonáson át cincálta, megjelenik Carol csetlő-botló, kétbalkezes párja, Howard is (Rudolf Péter), és a szereplők dühödten állnak neki egymás fejére borítgatni a húsz évnyi tartalommal teletöltött bilit. A tragikomikus szituáció pedig – természetesen – szellemesnél szellemesebb színpadi dialógusok eredője lesz.

A főhősnő, Phylis pszichológus – pont Allen filmjeiből tudjuk, hogy a New York-i felsőbb osztályok számára a lélekgyógyász szinte alanyi jogon kiutalt, nélkülözhetetlen táplálék, minimum tizenöt éve járkálnak hozzá kitartóan, persze bármilyen látható eredmény nélkül. Allen ugyan – virtigli Manhattan-ben tanyázó értelmiségi módjára – minden filmjében terápiafüggő, és alteregóival is ezt művelteti, még sincs valami nagy véleménnyel az agyturkászokról.

Central Park West – New York-i komédia, Centrál Színház (Fotó: Centrál Színház)

A Central Park West alapján úgy fest, a pszichológuson segít legkevésbé saját tudása – sokszor elsütött, örök toposz ez persze, de századszorra is vicces, mikor a dühöngve fel-alá járkáló és időnként derekas szeszmennyiséget legördítő asszony felfedezi, ugyanolyan játszi könnyedséggel ejtették át, mint a világ legostobább nőjét (ő az utolsó a városban, aki megtudja, hogy felszarvazták). Básti Juli kirobbanó formában van: energikus, temperamentumos, harsány és cinikus – az előadás dinamikájának működtetőgombja elsősorban az ő kezében van. Jó ritmusban, rutinosan és szórakoztatóan pakolja a színpadra a poénokat, és képes érzékeltetni a komikum repedésein lassan átszivárgó tragikumot is, egy munkájában sikeres, ám magánéletében megbukott, becsapott nő szomorúságát. Megkockáztatom, játéka néha fülsüketítően hangossá fokozódik… de lehet, hogy ez egyedül engem zavar, a közönség végig díjazta.

A mellékszereplők méltó untermann-ok, nem csupán unatkozó asszisztensek. Nagy-Kálózy Esztert, ezt a finom és szép színésznőt alig ismertem fel vörös parókában, sipítozóra maszkírozott hanggal – ritkán játszatnak vele buta libákat, pedig könnyen elcipeli a terhet, valószínűleg nagyon élvezi a sok méltóságteljes szépség után. Rudolf Péteré a hálátlan árnyék-figura, akit senki nem vesz észre, pedig nagy élethazugságot hordoz a lelkében, és kellemetlen-lúdbőröztető nézni, amikor nyilvánosan megszabadul tőle. Puskás Tamás, az előadás rendezője játssza Samet, a férjet, akinek életközépi válsága miatt az egész balhé kipattan: mintha kicsit zavarban lenne, hogy a darabot egyszerre kell kívülről és bentről néznie, játéka kimért marad, végig betartja a követési távolságot saját maga és a szerep között. A neurotikus négyesfogaton túl még egy szereplő színre lép, őt Ágoston Katalin játssza, de inkább szemérmesen hallgatunk róla, mert spoilerezni nem ér. Annyit azért elárulhatunk talán: egy pszichológus még a legnagyobb lelki megrázkódtatás idején is csak pszichológus marad, és ugyanez igaz a páciensre is.

Central Park West – New York-i komédia, Centrál Színház (Fotó: Centrál Színház)

Hegedüs Barbara

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek