2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Idegen világ című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Idegen világ

Szerző: / 2017. május 25. csütörtök / Kultúra, Képzőművészet   

Mokry-Mészáros Dezső (1881-1970) Merész fantáziája, öntörvényű, máshoz nem fogható képi világa Mokry-Mészáros Dezsőt a budapesti művészeti szcéna igazi fekete bárányává avanzsálta.

Idegen világ címmel nyílt Mokry-Mészáros Dezső – eddig feldolgozatlan – életművét bemutató kiállítása a Virág Judit Galériában.

Merész fantáziája, öntörvényű, máshoz nem fogható képi világa miatt Mokry-Mészáros Dezsőt a budapesti művészeti szcéna igazi fekete bárányává avanzsálta. A festő eddig feldolgozatlan életművének legizgalmasabb alkotásaiból “Idegen világ” címmel nyílik kiállítás május 25-én a Virág Judit Galériában.

Mokry-Mészáros Dezső: A háború, HOM, 1915 (Fotó:  Virág Judit Galéria)Magyar festészet a mikroszkóp lencséjén keresztül

A 90 művet felvonultató tárlat egy „saját utas”, a magyarországi művészettörténetben páratlan alkotó munkásságáról nyújt átfogó képet. Mokry-Mészáros Dezső (1881-1970) valóban úgy tűnik fel előttünk, mintha a Holdról pottyant volna a magyar művészeti élet szereplői közé. A világot járt, rendkívül művelt, ám autodidakta művész első inspirációit élő szövetek mikroszkopikus megfigyeléseiből merítette, majd a távoli planétákat idéző festményei után a prehistorikus múlt felé fordult az ecsettel. A festő nagy utazó hírében állt, Nápolyban, majd Capri szigetén dolgozott, ahol két alkotását Maxim Gorkij vásárolta meg. Az 1910-es években Afrika északi partvidékét és Óceániát is bejárta, utazásai alatt főleg a misztikus afrikai törzsi kultúrából merített friss impulzusokat festészetéhez, ami a visszatérő sivatag-motívumban is jól tetten érhető.

Mokry életművével eddig keveset foglalkoztak a hazai művészettörténészek, ezért számít kivételesnek a Virág Judit Galéria által szervezett nonprofit kiállítás. Az ötlet Váraljai Anna művészettörténész fejéből pattant ki. “Anna  egy magazinban publikált cikke után keresett meg minket, hogy segítsünk a kiállítás megszervezésében. Mokry műveivel eddig csak elvétve találkozhattunk itthoni galériában, így rögtön igent mondtunk. Támogatjuk a rendhagyó ötleteket és a fiatal szakembereket, így amikor szóba került egy eddig feltáratlan életmű felkutatásának és bemutatásának lehetősége, természetes volt, hogy az ügy mellé állunk” – árulta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

Mokry festményei mellett különleges, saját maga készítette anyagból előállított kisplasztikái, elmélyült, ornamentikai kutatásairól tanúskodó rajzai, vázlatfüzetei, valamint a kései alkotói periódus kerámiái is a kiállítás anyagát képezik. Bepillantást nyerhetünk egy, a stílusok, irányzatok, szellemtörténeti hatások szempontjából rendkívül összetett korszakba, és a művészt körülvevő művészi miliőbe.

Mokry-Mészáros Dezső: Egyiptomi emlék (Fotó:  Virág Judit Galéria)

A galéria ingyenes tárlatvezetéseket, előadásokat és múzeumpedagóigai programokat is szervez a kiállítás kapcsán, emellett egy friss kutatásokon alapuló, reprezentatív albumot is megjelentetnek. Május 24-én pedig exkluzív megnyitót tartanak, ahol az érdeklődőknek Váraljai Anna, a kiállítás kurátora és Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze tart előadást Mokry életművéről. A páratlan életművet bemutató tárlat május 25. és június 24. között ingyenesen megtekinthető a Virág Judit Galériában.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek