2017. július 27.  Csütörtök
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 27.  Csütörtök   Olga, Liliána
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős

Kassák Lajos útja

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete

“Számomra nincs más választás”

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Kassák Lajos útja  
Ötven éve, 1967. július 22-én halt meg Kassák Lajos Kossuth-díjas költő, író, képzőművész, az avantgárd mozgalmak egyik alapító mestere.
Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete  
Idősebb Alexandre Dumas népszerűségének titka nagyon egyszerű, műveiben minden olyan elem benne van, amely lebilincseli az olvasót.
“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Itt és most című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Itt és most

Szerző: / 2017. február 11. szombat / Kultúra, Teátrum   

Az I want it all, and I want it now elvét nem mindig hasznos követni, a Momentán Társulattal azonban többedszerre is bejön.

A Momentán Társulat RögVestje 

Harmadik RögVestjükön vettem részt, ezúttal – kísérleti jelleggel – gimnazisták társaságában, és a beavatatlan, lelkes fiatalok még feljebb srófolták az est amúgy se kifejezetten depresszív hangulatát.

A Momentán több mint tíz éve működő interaktív és improvizatív színházát mindig tehetséges, jó ütem- és extra fejlett humorérzékkel rendelkező tagokkal szerelik fel. A különböző korú színészek garantálják, hogy a hosszúnak tűnő két és fél órás játékidő ritka másodpercekre, véletlenszerűen válik csak unalmassá vagy erőltetetté. A társulat a tévéből jól ismert Beugró című népszerű műsor szórakoztató helyzetgyakorlatait a közönség bevonásával kombinálja, s a játékmester spontán és közvetlen megszólalásmódja könnyedén eléri, hogy a szégyenlősebb nézők se rettenjenek meg a rájuk váró megpróbáltatásoktól. A pódiumon megjelenített szituációk többsége mindenkinek kacagtatóan vagy döbbenetesen ismerős lesz munkahelyről, az otthon falai közül, az iskolából vagy a tévésorozatokból, s ez a familiáris, bizalmas hangulatteremtés teszi a Momentán műsorait egyedivé és felszabadulttá.

Momentán Társulat (Fotó: Momentán Társulat)

Ezen a hideg téli estén megtudtuk például, milyen lenne, ha megvadult óvodások vennék át a hatalmat az országban: hogy mivé fajulhat egy szimpla szaunázás: hogy kit választ a riszáló alfahímek és szégyellős kisfiúk közül a nézőtérről találomra leinvitált hölgynéző: vagy hogy mennyire ismeri egymást egy évek óta együtt élő, összecsiszolódott pár. A közönség hamar lazít, s amikor a játékmester fellépdel a lépcsőkön, hogy a székek közül játszótársakat keressen, egyre kevesebben fordítják el a tekintetüket. A fal mellé húzódós, padlóbámulós, bár válnék láthatatlanná-attitűd egészen addig puhul, hogy az egyik, cseppet beborozott társaság túltengő exhibicionizmusa miatt néha már a többi néző restelkedik, egy kihívott és játékba fogott tizenéves pedig a gyakorlat végén önerőből, Momentános segédlet nélkül is megnevetteti a közönséget.

Bíztatná tehát a lelkes kritikus a nézőket, hogy látogassák meg a Momentán bázisát, az Impró Kreatív Töltőállomást, és nevessék csak magukat könnyesre. De az igazság az, hogy erre a nógatásra semmi szükség. A társulat RögVestjei március végéig teltházasak.

Hegedüs Barbara

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek