2017. április 23.  Vasárnap
Havas eső 1 °C Havas eső
Rovatok
2017. április 23.  Vasárnap   Béla
Havas eső 1 °C Havas eső

Jack Nicholson 80

Mindennapi magányunk

Bram Stoker, aki híressé tette Vlad Tepest

Isaac Asimov, a sci-fi mestere

Jack Nicholson 80  
Április 22-én lett 80 éves Jack Nicholson háromszoros Oscar-díjas, maró gúnyt és iróniát sugárzó, provokatív kiszólásairól híres színész.
Mindennapi magányunk  
Szabó Istvánt nagy hatású filmjeiben foglalkoztatta már a szerelem lélektana, a diktatúra természetrajza, a művészet és a hatalom bonyolult viszonyrendszere. Simon Stephens Távoli dal című monodrámáját Józan László játszhatta el a Vígszínházban.
Bram Stoker, aki híressé tette Vlad Tepest  
95 éve, 1912. április 20-án halt meg Bram Stoker, Drakula alakjának megteremtője, aki Henry Irving színésszel és Vámbéry Ármin orientalistával történt beszélgetései alapján alkotta meg Drakula énjét.
Isaac Asimov, a sci-fi mestere  
Huszonöt éve, 1992. április 6-án hunyt el Isaac Asimov orosz származású amerikai író, aki több mint ötezer kötetet írt vagy szerkesztett.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Itt és most című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Itt és most

Szerző: / 2017. február 11. szombat / Kultúra, Teátrum   

Az I want it all, and I want it now elvét nem mindig hasznos követni, a Momentán Társulattal azonban többedszerre is bejön.

A Momentán Társulat RögVestje 

Harmadik RögVestjükön vettem részt, ezúttal – kísérleti jelleggel – gimnazisták társaságában, és a beavatatlan, lelkes fiatalok még feljebb srófolták az est amúgy se kifejezetten depresszív hangulatát.

A Momentán több mint tíz éve működő interaktív és improvizatív színházát mindig tehetséges, jó ütem- és extra fejlett humorérzékkel rendelkező tagokkal szerelik fel. A különböző korú színészek garantálják, hogy a hosszúnak tűnő két és fél órás játékidő ritka másodpercekre, véletlenszerűen válik csak unalmassá vagy erőltetetté. A társulat a tévéből jól ismert Beugró című népszerű műsor szórakoztató helyzetgyakorlatait a közönség bevonásával kombinálja, s a játékmester spontán és közvetlen megszólalásmódja könnyedén eléri, hogy a szégyenlősebb nézők se rettenjenek meg a rájuk váró megpróbáltatásoktól. A pódiumon megjelenített szituációk többsége mindenkinek kacagtatóan vagy döbbenetesen ismerős lesz munkahelyről, az otthon falai közül, az iskolából vagy a tévésorozatokból, s ez a familiáris, bizalmas hangulatteremtés teszi a Momentán műsorait egyedivé és felszabadulttá.

Momentán Társulat (Fotó: Momentán Társulat)

Ezen a hideg téli estén megtudtuk például, milyen lenne, ha megvadult óvodások vennék át a hatalmat az országban: hogy mivé fajulhat egy szimpla szaunázás: hogy kit választ a riszáló alfahímek és szégyellős kisfiúk közül a nézőtérről találomra leinvitált hölgynéző: vagy hogy mennyire ismeri egymást egy évek óta együtt élő, összecsiszolódott pár. A közönség hamar lazít, s amikor a játékmester fellépdel a lépcsőkön, hogy a székek közül játszótársakat keressen, egyre kevesebben fordítják el a tekintetüket. A fal mellé húzódós, padlóbámulós, bár válnék láthatatlanná-attitűd egészen addig puhul, hogy az egyik, cseppet beborozott társaság túltengő exhibicionizmusa miatt néha már a többi néző restelkedik, egy kihívott és játékba fogott tizenéves pedig a gyakorlat végén önerőből, Momentános segédlet nélkül is megnevetteti a közönséget.

Bíztatná tehát a lelkes kritikus a nézőket, hogy látogassák meg a Momentán bázisát, az Impró Kreatív Töltőállomást, és nevessék csak magukat könnyesre. De az igazság az, hogy erre a nógatásra semmi szükség. A társulat RögVestjei március végéig teltházasak.

Hegedüs Barbara

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek