2017. szeptember 25.  Hétfő
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. szeptember 25.  Hétfő   Eufrozina, Kende
Pára 9 °C Pára

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Itt és most című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Itt és most

Szerző: / 2017. február 11. szombat / Kultúra, Teátrum   

Az I want it all, and I want it now elvét nem mindig hasznos követni, a Momentán Társulattal azonban többedszerre is bejön.

A Momentán Társulat RögVestje 

Harmadik RögVestjükön vettem részt, ezúttal – kísérleti jelleggel – gimnazisták társaságában, és a beavatatlan, lelkes fiatalok még feljebb srófolták az est amúgy se kifejezetten depresszív hangulatát.

A Momentán több mint tíz éve működő interaktív és improvizatív színházát mindig tehetséges, jó ütem- és extra fejlett humorérzékkel rendelkező tagokkal szerelik fel. A különböző korú színészek garantálják, hogy a hosszúnak tűnő két és fél órás játékidő ritka másodpercekre, véletlenszerűen válik csak unalmassá vagy erőltetetté. A társulat a tévéből jól ismert Beugró című népszerű műsor szórakoztató helyzetgyakorlatait a közönség bevonásával kombinálja, s a játékmester spontán és közvetlen megszólalásmódja könnyedén eléri, hogy a szégyenlősebb nézők se rettenjenek meg a rájuk váró megpróbáltatásoktól. A pódiumon megjelenített szituációk többsége mindenkinek kacagtatóan vagy döbbenetesen ismerős lesz munkahelyről, az otthon falai közül, az iskolából vagy a tévésorozatokból, s ez a familiáris, bizalmas hangulatteremtés teszi a Momentán műsorait egyedivé és felszabadulttá.

Momentán Társulat (Fotó: Momentán Társulat)

Ezen a hideg téli estén megtudtuk például, milyen lenne, ha megvadult óvodások vennék át a hatalmat az országban: hogy mivé fajulhat egy szimpla szaunázás: hogy kit választ a riszáló alfahímek és szégyellős kisfiúk közül a nézőtérről találomra leinvitált hölgynéző: vagy hogy mennyire ismeri egymást egy évek óta együtt élő, összecsiszolódott pár. A közönség hamar lazít, s amikor a játékmester fellépdel a lépcsőkön, hogy a székek közül játszótársakat keressen, egyre kevesebben fordítják el a tekintetüket. A fal mellé húzódós, padlóbámulós, bár válnék láthatatlanná-attitűd egészen addig puhul, hogy az egyik, cseppet beborozott társaság túltengő exhibicionizmusa miatt néha már a többi néző restelkedik, egy kihívott és játékba fogott tizenéves pedig a gyakorlat végén önerőből, Momentános segédlet nélkül is megnevetteti a közönséget.

Bíztatná tehát a lelkes kritikus a nézőket, hogy látogassák meg a Momentán bázisát, az Impró Kreatív Töltőállomást, és nevessék csak magukat könnyesre. De az igazság az, hogy erre a nógatásra semmi szükség. A társulat RögVestjei március végéig teltházasak.

Hegedüs Barbara

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek