2017. szeptember 25.  Hétfő
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. szeptember 25.  Hétfő   Eufrozina, Kende
Pára 9 °C Pára

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) José Carreras 70 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

José Carreras 70

Szerző: / 2016. december 5. hétfő / Kultúra, Zenevilág   

José Carreras “Megpróbálom a hangommal kifejezni a szívemben és lelkemben rejlő érzéseket.” December 5-én lett 70 éves José Carreras világhírű spanyol tenorénekes, a “három tenor” egyike.

1946-ban született a katalán fővárosban, Barcelonában. Családja 1951-ben Argentínába emigrált, de egy év múlva visszatért. A kisfiú gyönyörű hangjára útban hazafelé figyeltek fel, amikor a gőzhajón szórakoztatta utastársait. Hatévesen látta A nagy Caruso című filmet, főszerepben Mario Lanzával, s az élmény nyomán elhatározta: ő is énekes lesz. Ettől kezdve éjjel-nappal énekelt otthon és édesanyja fodrászműhelyében (repertoárján Lanza összes filmbéli dala szerepelt), majd kórusban, s alig nyolcévesen már a spanyol rádióban adta elő Az asszony ingatag című Verdi-áriát. Zongora- és szolfézsórákra járt, majd operabérletet kapott, tizenegy évesen pedig már a színpadon állt, a híres barcelonai Teatro Liceóban Manuel de Falla Pedro mester bábszínháza című egyfelvonásos operájának szereplőjeként.

Jules Massenet: Werther c. operájában José Carreras, 1978 (Fotó: allmusic.com)Rövid ideig úgy tűnt, hogy az egyébként kiválóan teniszező Carreras apja nyomdokaiba lépve maga is vegyész lesz, ám végül a zene mellett kötelezte el magát. 17 éves korától énekórákat vett, 18 évesen debütált Bellini Norma című operájában. A címszerepet éneklő Montserrat Caballé afféle “keresztanyjaként” felkarolta az ifjú tehetséget, s meghívta Donizetti Lucrezia Borgia című operájának egyik szerepére. Az együttműködés később is fennmaradt, a katalán énekes páros közel húsz közös operaprodukciót tudhat maga mögött.

1971-ben az olaszországi Parmában megnyerte a nemzetközi Verdi énekversenyt (eredményéhez gyerekkori példaképe, Giuseppe Di Stefano  is gratulált), s még ugyanebben az évben a londoni közönségnek is bemutatkozott Caballé oldalán. 1976-ban először szerepelt a Salzburgi Ünnepi Játékokon a dirigens Herbert von Karajan meghívására Verdi Requiemjében és Aidájában. (Carreras Karajan hatására nyitott a lírai tenor repertoártól a hősi tenor felé.) Zajos sikerrel ruccant ki könnyedebb műfajok felé, énekelt Leonard Bernstein West Side Story című musicaljében is Kiri Te Kanawa oldalán.

Carreras a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején ért a csúcsra. 28 éves korára már 24 különböző opera vezető tenor szólamán volt túl (legnagyobb sikereit romantikus olasz operákban aratta), s meghódította a bécsi Staatsoper, a londoni Covent Garden, a New York-i Metropolitan és a milánói Scala közönségét. 1987-ig mintegy hatvan szerepben, több mint ezer alkalommal lépett fel operában, szólóesten, lemezfelvételen, fesztiválokon, igaz a túlzott megterhelés kezdett érződni hangján.

1987-ben, sikerei csúcsán, pályája és élete tragikus fordulatot vett. Egy párizsi operafelvétele idején derült, ki hogy leukémiában szenved, s az orvosok kevés esélyt adtak felgyógyulására. Carreras előbb egyéves sugár- és kemoterápiás kezelésnek vetette alá magát, majd Seattle-ben csontvelő átültetést hajtottak végre rajta, s egy év múlva gyógyultnak nyilvánították.

1988 júliusában Barcelonában 150 ezres tömeg előtt tért vissza imádott közönségéhez. Színpadon a következő évtől játszott ismét rendszeresen, először a bécsi Operaházban lépett fel. Szerencsére a kezelések hangszalagjait nem károsították, így hangja régi fényében tündöklött. Felépülését követően nemzetközi alapítványt hozott létre a leukémiás betegek javára, s azóta is rendszeresen vállal jótékonysági fellépéseket betegek támogatására. Carreras milliókat gyűjtött a leukémia elleni harcra. Az adományok révén “egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz az álomhoz, hogy a jövőben a leukémia gyógyítható betegség lesz, minden esetben és mindenki számára” – mondta a spanyol művész.

A három tenor: Placidó Domingo, José Carreras és Luciano Pavarotti (Fotó: allmusic.com)

José Carreras Plácido Domingo és Luciano Pavarotti mellett a “három tenor” egyike: a legendás trió első alkalommal 1990-ben, az olaszországi labdarúgó világbajnokság döntője előtti napon lépett fel. A hatalmas siker nyomán többször újráztak (labdarúgó vébén is, meg másutt), előadásukban emberek milliói szerették meg a komolyzene (igaz könnyedebb) darabjait. Carreras a következő évben két fontos  szerepet vállalt egyszerre: ő volt a sevillai világkiállítás és a barcelonai nyári olimpiai játékok programjainak művészeti vezetője. A három tenor könnyed darabokat is felvett repertoárjába, és popzenésznek is becsületére váló sikereket aratott.

A “halk hangok sztárja” Magyarországon is rendkívül népszerű. Először a nyolcvanas években lépett fel hazánkban, s pályafutása elején többször dolgozott együtt Házy Erzsébettel, később pedig Tokody Ilonával és Rost Andreával. Ő “énekelte be” a Nemzeti Hangversenytermet az újonnan felépült Művészetek Palotájában, ahol fél év múlva újabb koncertet adott. Carreras rendkívül szerény, minden sztárallűrtől mentes művész, aki alakításaiban teljesen azonosul szerepeivel, s megveti a fölösleges gesztusokat.

A világhírű énekes az FC Barcelona labdarúgó csapatának lelkes szurkolója, ifjúkorában Kubala László volt labdarúgó eszménye. Az operában ideálja Verdi, de kedveli a “könnyedebb” műfajú zenéket is: szívesen hallgatja Frank Sinatra és Elton John lemezeit. Több mint félszáz teljes operafelvétele készült, de szívesen énekel népszerű slágereket, érzelmes dalokat, örökzöldeket, Webber-Lloyd musical részleteket, vagy akár népdalokat, argentin, mexikói, kínai és koreai dalokat is CD-re vett már.

José Carreras (Fotó: allmusic.com)

Carreras 1971-ben vette feleségül Mercedes Perezt, akitől egy lánya és egy fia született. A házaspár harminc év együttlét után 1992-ben elvált, s bár Carreras azóta újra megnősült 2006-ban, az osztrák Jutta Jägerrel 2011-ben szétváltak útjaik. A tenorénekes “video-életrajza”, amelyben hangsúlyos szerepet kapott leukémiából való felépülése is, nemzetközi Emmy-díjat nyert.

Többször szerepelt Budapesten. 2005 márciusában ő énekelte be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet az újonnan épült Művészetek Palotájában, 2007-ben a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatták.

2009-ben bejelentette visszavonulását az operaházi szerepektől, csak koncerteken és gálaműsorokban lépett fel, 2014 áprilisában azonban visszatért az operaszínpadra. A nagy sikerek után Carreras az A Life in Music című, utolsó világ körüli turnéjára indult, amely 2017. január 20-án érkezik Budapestre. “Örülök, hogy ebben a csodás városban énekelhetek, még inkább, hogy ebben a különleges Arénában. Jól emlékszem a nagyszerű magyar közönségre, olyan emberek, akik ismerik a zenét, nagylelkűek és közel állnak a szívemhez” – mondta a művész.

Budapesti koncertjén a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséri majd, David Gimenez karmester vezényletével. A műsorán szereplő operákat, operetteket, musicaleket és a századforduló csodás dallamait, egy szoprán énekes közreműködésével kelti életre.

“Olyan dalok ezek, amelyek mindig is megmozgattak. Akárhányszor hallom őket, lázba hoznak, szenvedély és érzelem van bennük. Megpróbálom a hangommal kifejezni a szívemben és lelkemben rejlő érzéseket. Tudjátok, szenvedélyes, mediterrán ember vagyok, én ott születtem!” – mondta Carreras.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.