2017. június 23.  Péntek
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. június 23.  Péntek   Zoltán
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Üldögélj Jane Austennel

Dargay Attila rajzfilm alakjai

Salman Rushdie 70

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Üldögélj Jane Austennel  
Hazájában nem csak fesztiválokkal, könyv- és divatbemutatókkal készülnek Jane Austen halálának 200. évfordulójára.
Dargay Attila rajzfilm alakjai  
90 éve, 1927. június 20-án született Dargay Attila Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, kiváló művész, a Vuk, a Pom Pom meséi, a Szaffi és a Lúdas Matyi alkotója.
Salman Rushdie 70  
70 éve, 1947. június 19-én született Salman Rushdie indiai születésű brit író, a Sátáni versek című regény szerzője.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) José Carreras 70 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

José Carreras 70

Szerző: / 2016. december 5. hétfő / Kultúra, Zenevilág   

José Carreras “Megpróbálom a hangommal kifejezni a szívemben és lelkemben rejlő érzéseket.” December 5-én lett 70 éves José Carreras világhírű spanyol tenorénekes, a “három tenor” egyike.

1946-ban született a katalán fővárosban, Barcelonában. Családja 1951-ben Argentínába emigrált, de egy év múlva visszatért. A kisfiú gyönyörű hangjára útban hazafelé figyeltek fel, amikor a gőzhajón szórakoztatta utastársait. Hatévesen látta A nagy Caruso című filmet, főszerepben Mario Lanzával, s az élmény nyomán elhatározta: ő is énekes lesz. Ettől kezdve éjjel-nappal énekelt otthon és édesanyja fodrászműhelyében (repertoárján Lanza összes filmbéli dala szerepelt), majd kórusban, s alig nyolcévesen már a spanyol rádióban adta elő Az asszony ingatag című Verdi-áriát. Zongora- és szolfézsórákra járt, majd operabérletet kapott, tizenegy évesen pedig már a színpadon állt, a híres barcelonai Teatro Liceóban Manuel de Falla Pedro mester bábszínháza című egyfelvonásos operájának szereplőjeként.

Jules Massenet: Werther c. operájában José Carreras, 1978 (Fotó: allmusic.com)Rövid ideig úgy tűnt, hogy az egyébként kiválóan teniszező Carreras apja nyomdokaiba lépve maga is vegyész lesz, ám végül a zene mellett kötelezte el magát. 17 éves korától énekórákat vett, 18 évesen debütált Bellini Norma című operájában. A címszerepet éneklő Montserrat Caballé afféle “keresztanyjaként” felkarolta az ifjú tehetséget, s meghívta Donizetti Lucrezia Borgia című operájának egyik szerepére. Az együttműködés később is fennmaradt, a katalán énekes páros közel húsz közös operaprodukciót tudhat maga mögött.

1971-ben az olaszországi Parmában megnyerte a nemzetközi Verdi énekversenyt (eredményéhez gyerekkori példaképe, Giuseppe Di Stefano  is gratulált), s még ugyanebben az évben a londoni közönségnek is bemutatkozott Caballé oldalán. 1976-ban először szerepelt a Salzburgi Ünnepi Játékokon a dirigens Herbert von Karajan meghívására Verdi Requiemjében és Aidájában. (Carreras Karajan hatására nyitott a lírai tenor repertoártól a hősi tenor felé.) Zajos sikerrel ruccant ki könnyedebb műfajok felé, énekelt Leonard Bernstein West Side Story című musicaljében is Kiri Te Kanawa oldalán.

Carreras a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején ért a csúcsra. 28 éves korára már 24 különböző opera vezető tenor szólamán volt túl (legnagyobb sikereit romantikus olasz operákban aratta), s meghódította a bécsi Staatsoper, a londoni Covent Garden, a New York-i Metropolitan és a milánói Scala közönségét. 1987-ig mintegy hatvan szerepben, több mint ezer alkalommal lépett fel operában, szólóesten, lemezfelvételen, fesztiválokon, igaz a túlzott megterhelés kezdett érződni hangján.

1987-ben, sikerei csúcsán, pályája és élete tragikus fordulatot vett. Egy párizsi operafelvétele idején derült, ki hogy leukémiában szenved, s az orvosok kevés esélyt adtak felgyógyulására. Carreras előbb egyéves sugár- és kemoterápiás kezelésnek vetette alá magát, majd Seattle-ben csontvelő átültetést hajtottak végre rajta, s egy év múlva gyógyultnak nyilvánították.

1988 júliusában Barcelonában 150 ezres tömeg előtt tért vissza imádott közönségéhez. Színpadon a következő évtől játszott ismét rendszeresen, először a bécsi Operaházban lépett fel. Szerencsére a kezelések hangszalagjait nem károsították, így hangja régi fényében tündöklött. Felépülését követően nemzetközi alapítványt hozott létre a leukémiás betegek javára, s azóta is rendszeresen vállal jótékonysági fellépéseket betegek támogatására. Carreras milliókat gyűjtött a leukémia elleni harcra. Az adományok révén “egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz az álomhoz, hogy a jövőben a leukémia gyógyítható betegség lesz, minden esetben és mindenki számára” – mondta a spanyol művész.

A három tenor: Placidó Domingo, José Carreras és Luciano Pavarotti (Fotó: allmusic.com)

José Carreras Plácido Domingo és Luciano Pavarotti mellett a “három tenor” egyike: a legendás trió első alkalommal 1990-ben, az olaszországi labdarúgó világbajnokság döntője előtti napon lépett fel. A hatalmas siker nyomán többször újráztak (labdarúgó vébén is, meg másutt), előadásukban emberek milliói szerették meg a komolyzene (igaz könnyedebb) darabjait. Carreras a következő évben két fontos  szerepet vállalt egyszerre: ő volt a sevillai világkiállítás és a barcelonai nyári olimpiai játékok programjainak művészeti vezetője. A három tenor könnyed darabokat is felvett repertoárjába, és popzenésznek is becsületére váló sikereket aratott.

A “halk hangok sztárja” Magyarországon is rendkívül népszerű. Először a nyolcvanas években lépett fel hazánkban, s pályafutása elején többször dolgozott együtt Házy Erzsébettel, később pedig Tokody Ilonával és Rost Andreával. Ő “énekelte be” a Nemzeti Hangversenytermet az újonnan felépült Művészetek Palotájában, ahol fél év múlva újabb koncertet adott. Carreras rendkívül szerény, minden sztárallűrtől mentes művész, aki alakításaiban teljesen azonosul szerepeivel, s megveti a fölösleges gesztusokat.

A világhírű énekes az FC Barcelona labdarúgó csapatának lelkes szurkolója, ifjúkorában Kubala László volt labdarúgó eszménye. Az operában ideálja Verdi, de kedveli a “könnyedebb” műfajú zenéket is: szívesen hallgatja Frank Sinatra és Elton John lemezeit. Több mint félszáz teljes operafelvétele készült, de szívesen énekel népszerű slágereket, érzelmes dalokat, örökzöldeket, Webber-Lloyd musical részleteket, vagy akár népdalokat, argentin, mexikói, kínai és koreai dalokat is CD-re vett már.

José Carreras (Fotó: allmusic.com)

Carreras 1971-ben vette feleségül Mercedes Perezt, akitől egy lánya és egy fia született. A házaspár harminc év együttlét után 1992-ben elvált, s bár Carreras azóta újra megnősült 2006-ban, az osztrák Jutta Jägerrel 2011-ben szétváltak útjaik. A tenorénekes “video-életrajza”, amelyben hangsúlyos szerepet kapott leukémiából való felépülése is, nemzetközi Emmy-díjat nyert.

Többször szerepelt Budapesten. 2005 márciusában ő énekelte be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet az újonnan épült Művészetek Palotájában, 2007-ben a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatták.

2009-ben bejelentette visszavonulását az operaházi szerepektől, csak koncerteken és gálaműsorokban lépett fel, 2014 áprilisában azonban visszatért az operaszínpadra. A nagy sikerek után Carreras az A Life in Music című, utolsó világ körüli turnéjára indult, amely 2017. január 20-án érkezik Budapestre. “Örülök, hogy ebben a csodás városban énekelhetek, még inkább, hogy ebben a különleges Arénában. Jól emlékszem a nagyszerű magyar közönségre, olyan emberek, akik ismerik a zenét, nagylelkűek és közel állnak a szívemhez” – mondta a művész.

Budapesti koncertjén a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséri majd, David Gimenez karmester vezényletével. A műsorán szereplő operákat, operetteket, musicaleket és a századforduló csodás dallamait, egy szoprán énekes közreműködésével kelti életre.

“Olyan dalok ezek, amelyek mindig is megmozgattak. Akárhányszor hallom őket, lázba hoznak, szenvedély és érzelem van bennük. Megpróbálom a hangommal kifejezni a szívemben és lelkemben rejlő érzéseket. Tudjátok, szenvedélyes, mediterrán ember vagyok, én ott születtem!” – mondta Carreras.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.