2017. június 23.  Péntek
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. június 23.  Péntek   Zoltán
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Üldögélj Jane Austennel

Dargay Attila rajzfilm alakjai

Salman Rushdie 70

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Üldögélj Jane Austennel  
Hazájában nem csak fesztiválokkal, könyv- és divatbemutatókkal készülnek Jane Austen halálának 200. évfordulójára.
Dargay Attila rajzfilm alakjai  
90 éve, 1927. június 20-án született Dargay Attila Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, kiváló művész, a Vuk, a Pom Pom meséi, a Szaffi és a Lúdas Matyi alkotója.
Salman Rushdie 70  
70 éve, 1947. június 19-én született Salman Rushdie indiai születésű brit író, a Sátáni versek című regény szerzője.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Juliette Gréco 90 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Juliette Gréco 90

Szerző: / 2017. február 7. kedd / Kultúra, Zenevilág   

Juliette Gréco sanzonénekes (Fotó: listal.com) 90 éves Juliette Gréco francia színésznő, énekesnő, aki egyedi hangzású dalaival világszerte rengeteg rajongót szerzett magának.

A dél-franciaországi Montpellier-ben született 1927-ben, korzikai apától és francia anyától. Charlotte nővérével gyerekkoruk nagy részét az anyai nagyszülőknél töltötték Bordeaux-ban, apácáknáltanultak. 1933-ban édesanyjukkal Párizsba költöztek, ahol az addig magába forduló kislány számára egészen új világ nyílt meg. A fény városában kivirágzott, szenvedéllyel vetette bele magát a táncórákbaés a párizsi operában tartott énekórákba, tehetségére hamar felfigyeltek. A II. világháború kitörése miatt azonban vissza kellett térniük délre, ahol anyját – aki csatlakozott az ellenálláshoz, 1943-ban letartóztatta a Gestapo. A két lány Párizsba menekült, de a németek itt is rájuk találtak, s ők is börtönbe kerültek. Nem sokkal később anyját és nővérét deportálták, Juliette azonban korára való tekintettel Franciaországban maradhatott.

Juliette Greco énekesnő és Miles Davis jazz trombitás, 1950 (Fotó: milesdavis.com)Tizenhat évesen család és egy fillér nélkül maradt Párizs utcáin, végül egykori tanárnője, a színésznő Héléne Duc fogadta be. Juliette a háború hátralévő éveit a fővárosban töltötte, s a zord valóság elől a színház izgató világába menekült. Amikor nem az előadásokat habzsolta, a Quartier Latin és a Saint German kávézóiban időzött, ahol ekkor is élénk politikai és intellektuális élet folyt. A fiatal lányt nagyon érdekelte a politika, s egyre többször jelent meg a kommunisták gyűlésein.

Anyja és nővére 1945-ben kiszabadult, a család visszatért Dél-Franciaországba. Az elhivatott anya azonban lányait magára hagyva a haditengerészethez csatlakozott, Juliette pedig rohant vissza a vibráló Párizsba, ahol egyre többször bukkant fel művészek társaságában. A háború utáni Párizs bohém negyedeinek “arcává” vált, Sartre, Camus, Vian és a legendás amerikai írók és dzsessz-zenészek egyik kedvencének számított, ő pedig nagy érdeklődéssel hallgatta e sajátos szabadegyetem előadóit.

1947-ben nyitotta meg kapuit a legendás szórakozóhely, a Le Tabou, amelynek Boris Vian, Jean Cocteau és Miles Davis mellett a még mindig csak húszéves Juliette és a fiatal bohémek is állandó vendégei lettek. Gréco egyre több munkát kapott: játszott színházban, dolgozott a rádiónál és különleges szépsége révén egyre több magazin címlapján szerepelt. Az áttörést az 1949-es év meghozta számára, ekkor kapott szerepet Cocteau Orfeusz című filmjében. Két évvel később megjelent első albuma, amelynek legnagyobb slágere a Je suis comme je suis (Vagyok, aki vagyok) című dal lett. Az ötvenes években sorra aratta a nagyobbnál nagyobb sikereket, turnézott Brazíliában, az Egyesült Államokban is. Természetesen a francia közönséget is elvarázsolta titokzatos, sötét hangulatával és dalaival, amelyeknek a zene mellett a szöveg is nagy erőssége volt. 1954-ben ezrek ünnepelték az Olympia koncertteremben tartott előadása után. Ebben az évben ismerkedett meg későbbi férjével, Philippe Lemaire színésszel. Kapcsolatukból egy kislány született, de hamar elváltak.

A művésznő tehetségére Hollywood is felfigyelt, s Gréco elfogadta a szerepajánlatokat, így a filmes szakma olyan nagyságaival dolgozhatott együtt, mint John Huston és Orson Welles. Az évtized végén azonban visszatért Franciaországba, ahol egy Serge Gainsburg nevű fiatal szövegíróval kezdett együtt dolgozni. A közös munkának rengeteg sláger lett az eredménye, ezek közül is kiemelkedett az 1963-ban felvett La Javanaise.

“La Gréco” karrierjében a hatvanas évektől inkább a zene került előtérbe, bár 1965-ben nagy sikert aratott a Bélphegor című, akkor induló televíziós sorozatban, amelyet a magyar televízió is bemutatott. A siker és az ismertség ellenére a színésznő egyre mélyülő depresszióval küszködött, amelynek mélypontján öngyilkosságot kísérelt meg. Végül mégis sikerült összeszednie magát, olyannyira, hogy újra férjhez ment, ezúttal Michel Piccoli színészhez. A hatvanas évek végén ismét teltházas koncerteken szórakoztatta a közönséget, világkörüli turnéra indult, majd visszatérve Párizsba a Théatre de la Ville-ben bemutatta karrierje egyik legnagyobb slágerét, a Déshabilez moi (Vetkőztess le) című dalt.

Juliette Gréco sanzonénekes (Fotó: juliettegreco.com)

Karrierje a hetvenes években a folyamatos kiadóváltások miatt megfenekleni látszott, de nagy koncertjeivel mindig vissza tudott térni a show világába. Sőt a lemezszerződések körüli bonyodalmak elől menekülve ismét turnéra indult, melynek emlékezetes állomása volt a katonai vezetés alatt álló Chile. A politikai nézeteit és a szabadságról vallott véleményét mindig is nagyon komolyan vevő Gréco ez alkalommal sem mulasztotta el megosztani véleményét a nézőtéren helyet foglaló magas rangú tisztekkel, ami természetesen – legalábbis a dél-amerikai diktatúrában – hatalmas felháborodást eredményezett.

1982-ben önéletrajzi könyvet jelentetett meg Jujube címmel, a memoárok megírása azonban nem jelentett visszavonulást. Éppen ellenkezőleg, Juliette Gréco a nyolcvanas és a kilencvenes években sem lassított, sorozatban adott koncerteket, fesztiválokon lépett fel és még a nyolcvanhoz közel is vállalkozott turnékra. Emellett új műfajokban is kipróbálta magát, például brazil zenészekkel dolgozott együtt. 2004-ben hatalmas sikert aratott az Olympiában adott koncertje, legutóbbi lemeze 2006 decemberében jelent meg.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek