2017. június 24.  Szombat
Közepesen felhős 28 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. június 24.  Szombat   Iván
Közepesen felhős 28 °C Közepesen felhős

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney

20 év Harry Potterrel

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Üldögélj Jane Austennel

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney  
Sir Paul McCartney a Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el.
20 év Harry Potterrel  
A világ 20 évvel ezelőtt, június 26-án találkozhatott először a varázsló fiúk legnagyobbikával, J. K. Rowling Harry Potterével.
Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Üldögélj Jane Austennel  
Hazájában nem csak fesztiválokkal, könyv- és divatbemutatókkal készülnek Jane Austen halálának 200. évfordulójára.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Kállay Ilona színes világa című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Kállay Ilona színes világa

Szerző: / 2015. július 15. szerda / Kultúra, Teátrum   

Kállay Ilona színésznő (Fotó: MTI) Pályafutása alatt számtalan színműben játszotta el a végzet asszonyát, de ha kellett, akkor kiállhatatlan, kapzsi, házsártos vénasszony is tudott lenni. Kállay Ilona Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész 10 éve, 2005. július 15-én halt meg.

Munk Ilona néven született 1930. december 14-én Miskolcon. Érettségi után kirakatrendezőként, grafikusként dolgozott, 1951-ben vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Végzése után, 1955-ben fiatal diplomásként Budapest legfiatalabb színházához, a József Attila Színházhoz szegődött, az angyalföldi társulatnál egy negyedszázadot töltött el. 1982-ben lett a Vidám Színpad tagja, majd a Madách Színházban, 1997-től haláláig a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott.

Kállay Ilona színésznő (Fotó: c3.hu)Pályafutásának fél évszázada alatt számtalan színműben játszotta el vonzó nőiességgel a végzet asszonyát, de ha kellett, akkor kiállhatatlan, kapzsi, házsártos vénasszony is tudott lenni, de egyéni figurákká varázsolta a butuska vígjátékok főhősnőit is. Elsősorban színházi színésznőként lett ismert, játszotta a Miladyt (Dumas: A három testőr), Mária Dominika hercegnőt (Molnár Ferenc: A hattyú), Orbánnét (Örkény: Macskajáték), Millernét (Schiller: Ármány és szerelem). Csiky Gergely A nagymama című vígjátékában 1955-ben a fiatal lány, Piroska szerepét kapta, pályájának végén ugyanebben a darabban eljátszhatta a Nagymamát is – ez utóbbit pályafutása egyik legfontosabb állomásának tartotta. A darab más szempontból is meghatározó jelentőségű volt életében: 1955-ben az olvasópróbán ismerte meg későbbi férjét, Kautzky Józsefet, akivel ötven évig éltek példaszerű, boldog házasságban.

Kállay Ilona jellegzetes hanghordozását, kissé fanyar személyiségét számos filmben és tévéjátékban kamatoztathatta, ezek között volt a Kristóf a magánzó, A fekete város, a Muslicák a liftben, a Hamis a baba, a Gyermekgyilkosságok vagy a Szerelem első vérig. A kilencvenes években egyik állandó mellékszereplője volt a Szomszédok című, nagy sikerű teleregénynek.

Életvidám volt, tudta élvezni az élet adta apróbb örömöket, örült színházi sikereinek, amelyek élete utolsó éveiben talán többször találták meg, mint fiatalon. Úgy érezte, bírja erővel, összpontosítással, képes bármilyen hosszú szöveget megtanulni. A hetvenedik születésnapján kijelentette: nem érzi magát öregnek, csak idősnek, és habár száz évig nem kíván élni, szeretné, ha még így maradna egy kicsit. A hetvenötödik születésnapját azonban már nem érhette meg, hosszú, súlyos betegségben halt meg 2005. július 5-én.

A Jászai Mari-díjat két alkalommal, 1961-ben és 1965-ben is átvehette, 1979-ben érdemes művész címmel tüntették ki, 1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2001-ben pedig a Vörösmarty-gyűrűt.

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek