2017. szeptember 25.  Hétfő
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. szeptember 25.  Hétfő   Eufrozina, Kende
Pára 9 °C Pára

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Kékes Zoltán emlékére című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Kékes Zoltán emlékére

Szerző: / 2017. január 21. szombat / Kultúra, Zenevilág   

Kékes Zoltán zenész (Fotó: rockbook.hu) A Dolly Roll “motorjának” is nevezték. 67 éves korában elhunyt Kékes Zoltán, a Hungária együttes egykori gitárosa, a Dolly Roll vezetője és menedzsere.

Szerette különválasztani a munkát és a magánéletet, ezért ez utóbbit kevésbé ismeri a közönség. Tíz évig tanult zongorázni, majd a hatvanas évek elején, a beat idején, autodidakta módon, önállóan megtanult gitározni. Tizenévesen kezdett el együttesekben zenélni, első zenekara az iskolatársakkal alapított Sínus együttes. 1968-ban bekerült a profi könnyűzene világába, a Gemini együttes gitárosaként. Később tagja a Ferm-, majd a Juventus-, és a Hungária zenekaroknak. Utóbbiban tíz évet töltött el, előbb rockot, majd Beatlest és rock and roll-t játszva. 1983 fordulópont volt életében: elindult a Dolly Roll, amelynek vezetője és menedzsere is lett a gitározáson kívül. Rengeteg ötletéből sokat sikerült megvalósítani a koncertek színpadképeiben, a műsorok felépítésében, vagy a zenei anyagok összeállításában. 

A Dolly Roll “motorjának” nevezték. Szeretett zenét hallgatni, de erre többnyire útközben, az autóban volt ehetősége – olvashatjuk a Dolly Roll zenekar honlapján. Otthon szabadidejében szivesen olvasgatott (különösen érdekelték az ufo-k -, de figyelemmel kísérte a világ eseményeit is.

“Több mint tíz éven át zenéltünk együtt, rengeteg közös emlék kötött össze minket. Bár az elmúlt években ritkán találkoztunk, leginkább akkor, amikor a Dolly Rollnak és a Nova Kultúr Zenekarnak közös fellépése volt. Nagyon közel állt hozzám, mintha egy családtagot veszítettem volna el” – mondta a hírt megerősítő Novai Gábor az MTI-nek. 

A Nova Kultúr Zenekar basszusgitárosa 1979-től 1991-ig két rendkívül sikeres zenekarban játszott együtt Kékes Zoltánnal: előbb a Hungáriában, aztán a Dolly Rollban, és 1995-ben mindketten részesei voltak a Hungária alkalmi felélesztésének.

Kitért arra, hogy számos dalban dolgoztak együtt Kékes Zolival, elképesztően sok közös fellépésük és lemezfelvételük volt. “Először 1968-ban találkoztunk, egyidősek voltunk, akkor ő még a Geminiben játszott, és írtam egy dalt annak a zenekarnak. Később sokszor előfordult, hogy zenei ötleteit végül én öntöttem végleges formába, ezek közé tartozott az Eszelős szerelem a Hungáriában”.

Hungária együttes (Fotó: Médiaklikk)

Kékes Zoltán 1949-ben született Budapesten, nyolcévesen kezdett zongorázni. Felsőfokú tanulmányait 1968 és 1973 között a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán végezte, ahol üzemmérnöki diplomát szerzett. Első zenekara a Sinus együttes volt, amelyet az iskolatársaival alapított. 1962-től 1964-ig a Zenit együttesben, 1964-1965 között a Teenagerben játszott, majd 1965-től három éven át újra a Zenit tagja volt. 1968 és 1972 között a Gemini gitárosaként zenélt, 1972-ben rövid időt töltött a Ferm együttesben.

1973-tól tíz éven át a Hungáriában játszott, az 1995-ös alkalmi visszatéréssel együtt hat stúdióalbumon szerepelt a zenekarral (Beatles láz, Rock and Roll Party, Hotel Menthol, Aréna, Finálé?, Ébredj fel Rockandrollia).
1983. június 26-án az együttes átalakult: megszületik a Dolly Roll: Dolly, Flipper Öcsi, Novai Gábor, Kékes Zoltán, Fekete Gyula és Zsoldos Gábor. V

1983-tól napjainkig gitárosa, vezetője, egyben menedzsere volt a Dolly Rollnak – a kezdő tagok: Dolly, Flipper Öcsi, Novai Gábor, Kékes Zoltán, Fekete Gyula és Zsoldos Gábor – , amellyel több mint harminc lemezt készített. Vakáció c. nagylemezük olyan jól sikerült, hogy pillanatok alatt felkerültek a magyar popzene élére. Olyan népszerű dalok zenéjének társszerzője volt, mint a Vakációóó, az Arrivederci Amore, a Modern románc, az Eldoradoll vagy a Játék az élet.

1989-ben EMeRTon-díjat, 1996-ban Huszka Jenő-díjat, 1996-ban. ORI Nívódíjat kapott.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek