2017. június 23.  Péntek
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. június 23.  Péntek   Zoltán
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Üldögélj Jane Austennel

Dargay Attila rajzfilm alakjai

Salman Rushdie 70

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Üldögélj Jane Austennel  
Hazájában nem csak fesztiválokkal, könyv- és divatbemutatókkal készülnek Jane Austen halálának 200. évfordulójára.
Dargay Attila rajzfilm alakjai  
90 éve, 1927. június 20-án született Dargay Attila Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, kiváló művész, a Vuk, a Pom Pom meséi, a Szaffi és a Lúdas Matyi alkotója.
Salman Rushdie 70  
70 éve, 1947. június 19-én született Salman Rushdie indiai születésű brit író, a Sátáni versek című regény szerzője.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Kékes Zoltán emlékére című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Kékes Zoltán emlékére

Szerző: / 2017. január 21. szombat / Kultúra, Zenevilág   

Kékes Zoltán zenész (Fotó: rockbook.hu) A Dolly Roll “motorjának” is nevezték. 67 éves korában elhunyt Kékes Zoltán, a Hungária együttes egykori gitárosa, a Dolly Roll vezetője és menedzsere.

Szerette különválasztani a munkát és a magánéletet, ezért ez utóbbit kevésbé ismeri a közönség. Tíz évig tanult zongorázni, majd a hatvanas évek elején, a beat idején, autodidakta módon, önállóan megtanult gitározni. Tizenévesen kezdett el együttesekben zenélni, első zenekara az iskolatársakkal alapított Sínus együttes. 1968-ban bekerült a profi könnyűzene világába, a Gemini együttes gitárosaként. Később tagja a Ferm-, majd a Juventus-, és a Hungária zenekaroknak. Utóbbiban tíz évet töltött el, előbb rockot, majd Beatlest és rock and roll-t játszva. 1983 fordulópont volt életében: elindult a Dolly Roll, amelynek vezetője és menedzsere is lett a gitározáson kívül. Rengeteg ötletéből sokat sikerült megvalósítani a koncertek színpadképeiben, a műsorok felépítésében, vagy a zenei anyagok összeállításában. 

A Dolly Roll “motorjának” nevezték. Szeretett zenét hallgatni, de erre többnyire útközben, az autóban volt ehetősége – olvashatjuk a Dolly Roll zenekar honlapján. Otthon szabadidejében szivesen olvasgatott (különösen érdekelték az ufo-k -, de figyelemmel kísérte a világ eseményeit is.

“Több mint tíz éven át zenéltünk együtt, rengeteg közös emlék kötött össze minket. Bár az elmúlt években ritkán találkoztunk, leginkább akkor, amikor a Dolly Rollnak és a Nova Kultúr Zenekarnak közös fellépése volt. Nagyon közel állt hozzám, mintha egy családtagot veszítettem volna el” – mondta a hírt megerősítő Novai Gábor az MTI-nek. 

A Nova Kultúr Zenekar basszusgitárosa 1979-től 1991-ig két rendkívül sikeres zenekarban játszott együtt Kékes Zoltánnal: előbb a Hungáriában, aztán a Dolly Rollban, és 1995-ben mindketten részesei voltak a Hungária alkalmi felélesztésének.

Kitért arra, hogy számos dalban dolgoztak együtt Kékes Zolival, elképesztően sok közös fellépésük és lemezfelvételük volt. “Először 1968-ban találkoztunk, egyidősek voltunk, akkor ő még a Geminiben játszott, és írtam egy dalt annak a zenekarnak. Később sokszor előfordult, hogy zenei ötleteit végül én öntöttem végleges formába, ezek közé tartozott az Eszelős szerelem a Hungáriában”.

Hungária együttes (Fotó: Médiaklikk)

Kékes Zoltán 1949-ben született Budapesten, nyolcévesen kezdett zongorázni. Felsőfokú tanulmányait 1968 és 1973 között a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán végezte, ahol üzemmérnöki diplomát szerzett. Első zenekara a Sinus együttes volt, amelyet az iskolatársaival alapított. 1962-től 1964-ig a Zenit együttesben, 1964-1965 között a Teenagerben játszott, majd 1965-től három éven át újra a Zenit tagja volt. 1968 és 1972 között a Gemini gitárosaként zenélt, 1972-ben rövid időt töltött a Ferm együttesben.

1973-tól tíz éven át a Hungáriában játszott, az 1995-ös alkalmi visszatéréssel együtt hat stúdióalbumon szerepelt a zenekarral (Beatles láz, Rock and Roll Party, Hotel Menthol, Aréna, Finálé?, Ébredj fel Rockandrollia).
1983. június 26-án az együttes átalakult: megszületik a Dolly Roll: Dolly, Flipper Öcsi, Novai Gábor, Kékes Zoltán, Fekete Gyula és Zsoldos Gábor. V

1983-tól napjainkig gitárosa, vezetője, egyben menedzsere volt a Dolly Rollnak – a kezdő tagok: Dolly, Flipper Öcsi, Novai Gábor, Kékes Zoltán, Fekete Gyula és Zsoldos Gábor – , amellyel több mint harminc lemezt készített. Vakáció c. nagylemezük olyan jól sikerült, hogy pillanatok alatt felkerültek a magyar popzene élére. Olyan népszerű dalok zenéjének társszerzője volt, mint a Vakációóó, az Arrivederci Amore, a Modern románc, az Eldoradoll vagy a Játék az élet.

1989-ben EMeRTon-díjat, 1996-ban Huszka Jenő-díjat, 1996-ban. ORI Nívódíjat kapott.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek