2017. június 24.  Szombat
Közepesen felhős 28 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. június 24.  Szombat   Iván
Közepesen felhős 28 °C Közepesen felhős

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney

20 év Harry Potterrel

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Üldögélj Jane Austennel

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney  
Sir Paul McCartney a Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el.
20 év Harry Potterrel  
A világ 20 évvel ezelőtt, június 26-án találkozhatott először a varázsló fiúk legnagyobbikával, J. K. Rowling Harry Potterével.
Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Üldögélj Jane Austennel  
Hazájában nem csak fesztiválokkal, könyv- és divatbemutatókkal készülnek Jane Austen halálának 200. évfordulójára.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Ki volt Vujicsics Tihamér? című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Ki volt Vujicsics Tihamér?

Szerző: / 2015. augusztus 20. csütörtök / Kultúra, Zenevilág   

Vujicsics Tihamér zeneszerző, népzenekutató Mindegy volt neki, hogy hol zenélt: kocsmában a barátainak, közönségtalálkozón vagy a televízióban, muzikalitása hatására felizzott körülötte a levegő, s magával ragadta hallgatóságát. Vujicsics Tihamér zeneszerző, népzenekutató 40 éve halt meg.

Vujicsics Tihamér  40 éve, 1975. augusztus 19-ről 20-ra virradóra Damaszkusz közelében légi balesetben vesztette életét. 1929. február 23-án született Pomázon. A budai szerb görögkeleti püspökség vikáriusának fia tengerészkapitány akart lenni, de korán megmutatkozott zenei tehetsége más “vizekre” sodorta. Magánúton kezdett zongorát tanulni. Az 1944-es német megszállást követően édesanyjával és öccsével Hercegszántóra utaztak, itt furulyázni, hegedülni, tamburázni és harmonikázni tanult, és harmóniumon játszott a baptista imaházban. Az első dallamokat nagyanyjától jegyezte le.

Vujicsics Tihamér zeneszerző, népzenekutató (Fotó: filmkultura.hu)A tíz nyelven beszélő, európai műveltségű Vujicsics zeneszerző és virtuóz előadó lett. Népzenét Kodály Zoltánnál kezdett hallgatni, mígnem a mester felmentette óráinak látogatásától, mondván: “Már nincs mit tanulnia tőlem…”. 1949-ben származása miatt eltávolították a Zeneakadémiáról, 1949-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában tanult Sugár Rezső zeneszerző irányítása alatt, 1953-ban végbizonyítványt szerzett, majd önállóan képezte magát tovább.

Sokoldalú tehetség volt, több hangszeren játszott. Bartók és Kodály nyomdokain haladva fő hivatásának az összehasonlító népzenekutatást tekintette; tervszerű kutatómunkával gyűjtötte a délszláv zenei és folklór hagyományokat. Személyében testesítette meg azt a bartóki-kodályi gondolatot, hogy Közép-Európa népei, ha más-más dialektussal is, de lényegében egy zenei nyelven beszélnek. Az 1955-ben megrendezett első Országos Nemzetiségi Fesztiválon ő vezényelte három nemzetiség, a délszlávok, németek, szlovákok közös kórusát.

Kezdettől fogva foglalkoztatták a magyar-balkáni, magyar-keleti zenei kapcsolatok, főként a motívumvándorlások. Kiváló ismerője lett a balkáni zenének, amely hatással volt műveire is, különösen kórusműveire. Az Állami Népi Együttes mutatta be Palóc fantázia, Kalotaszegi concerto, Drágszéli táncok című szerzeményeit. Az 1950-es évek második felében születtek táncballadái: Makar Csudra, Kádár Kata, Csodafurulyás juhász.

Munkaviszonyban csak rövid ideig állt: egy ideig az Állami Népi Együttesnél dolgozott, majd a Jégszínház zenei vezetője volt. Már megírta nagyzenekari műveit, amikor egy rádiókabaréban frenetikus sikerrel előadta parafrázisait Az árgyélus kismadár című népdalra, ami egy csapásra ismertté tette. Egy méltatója szerint a reneszánsz szellem és a hobólélek keveréke volt. Mindegy volt neki, hogy hol zenélt: kocsmában a barátainak, közönségtalálkozón vagy a televízióban, bámulatos rögtönzőképessége, muzikalitása hatására felizzott körülötte a levegő, s magával ragadta hallgatóságát.

A filmszakmában is közismert zeneszerző egyes források szerint 137 filmzenét komponált (ebből egyértelműen 81 dokumentált), írt kísérőzenét tévéjátékokhoz, hangjátékokhoz. Ő komponálta az Életbe táncoltatott lány című táncfilm (1964) zenéjét, A Tenkes kapitánya, a Princ, a katona, a Bors című nagysikerű tévéfilmsorozatok kísérőmuzsikáját. Nagy ambícióval tervezett művei – Árgirus című operája, zongorahangversenye – nem készülhettek el: 46 évesen légi baleset áldozata lett. 1975. augusztus 19-én Szíriába indult a Rákóczi-induló gyökereit kutatni, de 20-ára virradóra Damaszkusz közelében a gép lezuhant.

Szentendrén, az ortodox főtemplom kertjében temették el, halálának 25. évfordulóján e kisvárosban teret neveztek el róla. Nevét fölvette a Duna-menti szerb és horvát népzenei hagyományok őrzését felvállaló együttes, amely méltó módon bánik névadója örökségével, amit a 2014-ben nekik ítélt Kossuth-díj is igazol.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek