2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Magyar festőóriások művei című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Magyar festőóriások művei

Szerző: / 2017. május 5. péntek / Kultúra, Képzőművészet   

Szinyei Merse Pál (1845-1920): Szép idő (Derűs idő a Balatonon), 1917 (Fotó: Virág Judit Galéria) Kiemelkedő 19. és 20. századi magyar festőművészek, köztük Szinyei, Gulácsy és Tihanyi, lenyűgöző alkotásai tekinthetők meg a Virág Judit Galériában a tavaszi árverés előtt.

Egy kiemelkedő Boromisza-festmény, mely hajszál híján örökre eltűnt, Szinyei, Gulácsy, Tihanyi, Vaszary képek, valamint egy Rippl-Rónai által saját kezűleg festett Zsolnay tányér a Virág Judit Galéria májusi aukciójának különlegességei.

A Virág Judit Galéria történetének egyik legerősebb anyagával készül a 223 festményt és Zsolnay kerámiát bemutató tavaszi árverésére, amely számos múzeumi rangú remekművet vonultat fel. Az árveréshez kapcsolódó tárlat május másodikától tekinthető meg a galériában.

Gulácsy Lajos (1882-1932): Séta a régi olasz városban (olasz kisvárosi utca), 1908-1910 között (Fotó: Virág Judit Galéria)Művészettörténeti ritkaságok

Az aukció egyik szenzációja Szinyei-Merse Pál nagyméretű, éppen száz éve született Szép idő (Derűs idő a Balatonon) című festménye, melyet a mester életének utolsó éveiben festett egy fonyódi nyaralás alkalmával. Az első világháború alatt készült kép a verőfényes nyári delek élesebb megvilágítását és telítettebb színértékeit adja vissza a vásznon. Az “egyetlen igazi magyar impresszionista” művei ritkán érhetők el a műtárgypiacon, így ennek a festménynek a felbukkanása kivételes alkalom a műgyűjtők számára.

Gulácsy Lajos Séta a régi olasz városban című olajfestménye egykor Bedő Rudolf, a 20. századi műgyűjtés egyik legfontosabb alakjának tulajdonában volt. A hányatott sorsú Gulácsy életmű ritka darabja ez a festmény, melynek kompozícióját izgalmas színskála kíséri, a művész múltba vágyódásának megkapó darabja.

A Virág Judit Galéria fennállása óta küldetésünk, hogy a világszerte szétszóródott jelentős magyar festményeket felkutassuk és hazahozzuk Magyarországra, hogy a legfontosabb magyar művek mind a gyűjtők, mind a széles közönség számára elérhetőek legyenek” – mondta Kelen Anna, a Virág Judit galéria művészettörténésze.

Boromisza Tibor Őszi reggel című képének, a magyar fauve-os festészet egy értékes darabjának végleges elkallódása például egy hajszálon múlott. A festmény egy ismeretlen festő műveként bukkant fel 10 éve egy floridai aukción, majd egy neves spanyol fotós házaspár vásárolta meg kiemelkedő dekorativitása miatt. Később a kép hátán lévő felirat alapján kinyomozták a szerzőt, de addig nem akartak megválni a festménytől, amíg tudomásukra nem jutott a tavaly téli aukción elért 350.000 dolláros Boromisza rekord. Ilyen szerencsés véletlenek sorozataként került most haza az 1911-es festmény. A kép a nagybányai művésztelepet ábrázolja Csontváry alkotásaival vetekedő színgazdagsággal. „A Boromisza kép Magyarországra való visszatérése a magyar kulturális örökség számára igazi sikertörténet ” – fűzte hozzá Kelen Anna.

Boromisza Tibor (1880-1960): Őszi reggel, 1911 (Fotó: Virág Judit Galéria)

Az árverés másik fauve-os remekműve Tihanyi Lajos 1909-es Nagybányai táj című festménye. Ő volt az a művész, aki a magyar modernizmus két legfontosabb alkotó közösségének a „Nyolcaknak” és a nagybányai „neósok”- nak egyaránt tagja volt.

Az aukció ékköve Rippl-Rónai feltehetően saját kezűleg festett Zsolnay tányérja. Rippl-Rónai Andrássy Tivadar gróftól 1896-ben kapott megrendelést budai palotája ebédlőjének tervezésére és kivitelezésére. Ennek része volt a Zsolnay gyárban készült 12 személyes étkészlet, amelyből mára alig egy-két tucat maradt meg.

Az árverési anyag kiemelkedő képei között szerepelnek még Nemes Lampérth József, Márffy Ödön, Derkovits Gyula, Mednyánszky László, Kmetty János, Koszta József, Ország Lili és Vaszary János művei is.

Az aukciós kiállítás megtekinthető a Virág Judit Galériában május 2. és 14. között, minden nap 10-18 óra között. Budapest, 1055 Falk Miksa u.30. Az aukció május 15-én, hétfőn 18 órakor lesz a Budapesti Kongresszusi Központban.

Szinyei Merse Pál (1845-1920): Szép idő (Derűs idő a Balatonon), 1917 (Fotó: Virág Judit Galéria)

 Vaszary János (1867-1939): Kislány a réten, 1930-as évek második fele (Fotó: Virág Judit Galéria)